Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ukrajinci tvrde: Rusi se povlače, ukrajinski vojnici stigli su do njihove granice

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.05.2022.
u 23:36

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da je Zapad objavio "potpuni hibridni rat" protiv Rusije i da je teško predvidjeti koliko će on trajati.

Danas je 81. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Više od šest milijuna ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije.  Veliki konvoj automobila i kombija koji su prevozili izbjeglice iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja stigao je sinoć u grad Zaporižje pod ukrajinskom kontrolom nakon što je danima čekao da im ruske trupe dopuste da odu.

  • Finski predsjednik i vlada objavili su da njihova zemlja namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u
  • Visoki dužnosnik NATO-a kazao je kako se čini da rusko vojno napredovanje u Ukrajini posustaje
  • Četiri ruske rakete pogodile su jednu od vojnih infrastruktura u regiji Lavov
  • U čeličani Azovstal  je oko 600 ranjenih branitelja
  • Turska je ponudila pomoć u evakuacija ranjenih branitelja iz Azovstala
  • Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji

Tijek događaja: 

23:49 - Institut za rat objavio je novu analizu i kartu. Navode kako je Ruse šokiralo ukrajinsko uništavanje značajnih elemenata ruske motorizirane brigade koja je 11. svibnja pokušala prijeći pontonski most preko rijeke Siverski Donjec.

23:35 - Rusija bi u idućim danima mogla izgubiti područje sjeveroistočno od Harkiva. Ilija Ponomarenko, reporter Kyiv Idependenta piše kako se Rusija rapidno povlači te da su ukrajinske jedinice stigle u sklopu protuofenzive.

22:52 - Troje mrtvih i 13 ranjenih danas u Donjeckoj regiji. Ukrajina kontrolira samo 10% Luganske regije.


22:46 - Prema novim procjenama ukrajinskog Ministarstva obrane, Rusija je od početka invazije izgubila oko 27.400 vojnika. Evo i ostalih brojki:


22:44 - Antony Blinken sastao se danas u Berlinu s Liz Truss, ministricom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Philippeom Errereom, glavnim ravnateljem za politička i sigurnosna pitanja Francuske i Annalenom Baerbock, ministricom vanjskih poslova Njemačke. Razgovarali su o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Iranu i zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja.


22:40 - Mađarska vlada inzistira na tome da Mađari neće plaćati cijenu rata u Ukrajini, istaknuo je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u izjavi na radiju Kossuth. Rekao je da Mađari ni na koji način nisu krivi za izbijanje rata u Ukrajini pa, ako Europska komisija namjerava uvesti embargo na rusku naftu, ona mora garantirati da to neće pogoditi Mađare ni mađarsku energetsku sigurnost.

- Kada bi se u ovom trenutku usvojio embargo na naftu Mađarska ne bi mogla dobiti sirovu naftu koja joj je potrebna da bi ekonomija funkcionirala - rekao je.


20:33 - Marina Ovsiannikova, ruska novinarka koja je prekinula glavnu informativnu emisiju državne televizije Channel One prosvjedom protiv invazije Ukrajine, rekla je da je njezin bivši suprug koji je zaposlen na RT-u tuži i prijeti skrbništvom nad njezino dvoje djece.


19:48 - Rusija planira poslati 2.500 rezervista u Ukrajinu


19:06 - Rat u Ukrajini ne ide onako kako je Moskva planirala. Nisu uspjeli zauzeti Kijev. Povlače se s područja oko Harkiva, a njihova velika ofenziva u Donbasu je zastala. Rusija ne postiže svoje strateške ciljeve - rekao je Stoltenberg dodajući kako Ukrajina može dobiti ovaj rat.

- Ukrajinci hrabro brane svoju domovinu. Kako bi im pomogli u tome, saveznici su se obvezali i isporučili Ukrajini sigurnosnu pomoć vrijednu milijarde dolara - rekao je.

Kazao je i kako su vrata NATO-a 'otvorena Švedskoj i Finskoj' čije je odluke o pristupu nazvao 'povijesnim'.

 

18:13 - Švedska premijerka Magdalena Andersson trenutno govori na konferenciji za novinare. Kaže da su Švedskoj potrebna službena sigurnosna jamstva koja dolaze s članstvom u NATO-u.Obraća se novinarima nakon što je Švedska upravo objavila da namjerava podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu.


17:35 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je u državi stanje loše zato što nisu htjeli uvesti sankcije Rusiji. Istaknuo je da su sankcije nepoštene, a osvrnuo se i na izjave da Srbija mora uskladiti svoju politiku s EU. 

- Ako Rusija radi teže zločine od onoga što je Srbija radila, zašto ste onda Srbiju bombardirali? Zašto, mangupi, ne bombardirate Rusiju? - upitao je Vučić.


17:30 - Švedski vladajući socijaldemokrati podržavaju ulazak zemlje u NATO. Tako su napustili desetljeća protivljenja ulasku u savez, a sve zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Više pročitajte OVDJE.


16:30 - Ukrajinci, presretni zbog pobjede na Eurosongu, preimenovali su jednu željezničku rutu u 'Stefania Express', po nazivu pobjedničke pjesme, nadajući se pobjedi i u ratu s Rusijom.

Šef željezničke službe Ukrajine najavio je da će vlak broj 43 koji vozi iz smjera Kijeva prema Ivano-Frankivsku biti preimenovan u 'Stefania Express', a kad god se vlak zaustavi na željezničkim postajama u Kijevu, Kalušu i Ivano-Frankivsku puštat će se pobjednička pjesma. Podsjećamo, ukrajinski bend Kalush Orchestra u subotu je trijumfirao u Italiji s pjesmom "Stefania", koja je spoj rapa i tradicionalne narodne glazbe, a posvećena je majci frontmena benda, Oleha Psiuka.


16:26 - Ukrajina je razmjestila svoje nove američke haubice M-777 na prve crte bojišnice, a Washington je isporučio sve osim jednog od 90 artiljerijskih oruđa koje su trebali poslati, priopćilo je američko veleposlanstvo u Kijevu.

Reuters je izvijestio da je pošiljka haubice M-777 dio ogromnog izdatka za oružje iz Washingtona kako bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani od ruske invazije. M-777 se smatra posebno značajnim zbog svog velikog dometa i točnosti.


16:14 - Šef NATO-a Jens Stoltenberg kaže da NATO "pomno prati" Rusiju. Njegovi komentari dolaze nakon što je Finska službeno potvrdila da će podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu.


16:07 - Ponašanje Rusije predstavlja odbacivanje sporazuma o suradnji s NATO-om iz 1997. godine, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

- Ruska vlada je jasno dala do znanja da joj Osnivački akt NATO-Rusija više ništa ne vrijedi. Stoga sada moramo priznati da je ovaj temeljni čin također jednostrano prekinula Rusija, a ne NATO - rekla je.

Sporazum je osmišljen kako bi se izgradilo povjerenje i ograničila prisutnost snaga obiju strana u istočnoj Europi, javlja Reuters. NATO je obustavio praktičnu suradnju s Rusijom 2014. nakon što je Moskva zauzela ukrajinski poluotok Krim.


16:05 - Finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je da je njegov posljednji razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o nastojanjima njegove zemlje za pridruživanje NATO-u bio odmjeren i nije sadržavao nikakve prijetnje, prenosi Reuters. U intervjuu za CNN "State of the Union", Niinistö je rekao: Potvrdio je da misli da je pristupanje NATO-u greška. Sve u svemu, rasprava je bila vrlo, mogu reći, mirna i hladna.


16:00 - Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da SAD ponovno otvara svoje veleposlanstvo u Kijevu i da će uskoro nastaviti s radom, prenosi Reuters.


13:12 - Finski predsjednik Sauli Niinistö izjavio je da je spreman sastati se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom zbog zabrinutosti za članstvo u NATO-u, javljaju turski državni mediji.


13:06 - NATO je uvjeren da može prevladati prigovore Turske i brzo primiti Finsku i Švedsku, rekao je u nedjelju zamjenik glavnog tajnika NATO-a, dok se savez priprema za povijesno proširenje nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ministri vanjskih poslova 30 država članica NATO-a ovog vikenda održavaju dvodnevne razgovore u Berlinu koji su usredotočeni na kandidature dviju skandinavskih zemalja za članstvo.


12:22 - Finski predsjednik i vlada objavili su u nedjelju da nordijska zemlja namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.  Predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin objavili su to na zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsjedničkoj palači u Helsinkiju. Više pročitajte OVDJE


12:21 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da se u nedjelju sastao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Berlinu te da je "još oružja i druge pomoći na putu za Ukrajinu".

Kuleba u nedjelju u Berlinu treba izvijestiti ministre vanjskih poslova država članica NATO-a o stanju u Ukrajini i o tome kako savez može dodatno pomoći u borbi protiv ruske invazije koja traje 12 tjedana.

"Dogovorili smo blisku suradnju kako bismo osigurali da hrana koju Ukrajina izvozi stigne do potrošača u Africi i Aziji. Zahvalan (sam) tajniku Blinkenu i SAD-u za njihovo vodstvo i čvrstu podršku", napisao je Kuleba na Twitteru.

Dvojica dužnosnika raspravljali su o učincima ruske invazije na Ukrajinu, uključujući i učinke na prehrambenu sigurnost u svijetu, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

"Tajnik je prenio pojedinosti glede posljednjeg dijela američke sigurnosne pomoći radi jačanja ukrajinske obrane", rekao je Price.


11:30 - Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, rekli su ukrajinski izvori u nedjelju.

"Pakao je došao na Zemlju. U Azovstal", napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu, gdje je objavio videosnimku napada na kojoj se vidi i topnička paljba, no snimka nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova je upotreba u naseljenim područjima zabranjena međunarodnim pravom.

Andriuščenko je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u talijanskom gradu Torinu.

Izvor fotografija je nepoznat, no ruski tekst na oružju glasi: "Kaluša, kao što je zatraženo! U Azovstal", a engleski dio: "Pomozite Mariupolju - Pomozite Azovstalu sada" uz datum 14. svibnja.

To su bile riječe pjevača sastava Kaluš orkestaar, koji je apelirao na svjetsku javnost na pozornici u Torinu nakon što su pobijedili na natjecanju. Rusija je isključena iz Eurosonga zbog rata. Otprilike tisuću ljudi nalazi se u opkoljenoj čeličani Azovstal, prema ukrajinskim izvorima. 


10:31 - Visoki dužnosnik NATO-a kazao je kako se čini da rusko vojno napredovanje u Ukrajini posustaje

Zamjenik glavnog tajnika Mircea Geoana rekao je: 'Brutalna invazija (od strane) Rusije gubi zamah'.

"Znamo da uz hrabrost ukrajinskog naroda i vojske, i uz našu pomoć, Ukrajina može pobijediti u ovom ratu", dodao je. 


9:41 - Guverner regije Lavov Maxim Kozitsky rekao je da u jutrošnjem napadu nema stradalih. 

"Četiri neprijateljske rakete pogodile su jednu od vojnih infrastruktura u regiji Lavov. Objekt je potpuno uništen. Prema preliminarnim informacijama, nema stradalih. Nitko nije tražio liječničku pomoć", kazao je.

9:00 - Velika Britanija "snažno podržava" prijavu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.Vojni savez znači da će njegovi članovi braniti jedni druge ako netko od njih bude napadnut.


8:44 - Jedna osoba je ranjena nakon što su snage u Ukrajini pucale na rusko selo blizu granice, tvrdi lokalni ruski dužnosnik. Guverner Belgorodske regije Vjačeslav Gladkov objavio je tvrdnju na Telegramu.

“Selo Sereda, gradska četvrt Šebekinski, otpušteno je s teritorija Ukrajine. Jedan civil je ozlijeđen, zadobio je ranu od gelera. Dobit će svu potrebnu liječničku pomoć", kazao je

Sky News nije mogao odmah provjeriti tvrdnju.


8:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija izgleda "ludo" jer još uvijek pokušava doći do pobjede u regiji Donbas. Zelenski je rekao da je "zahvalan svakome" tko i dalje brani Donbas i druge istočne i južne regije, dodajući da Ukrajina tjera ruske okupatore da napuste ukrajinsku zemlju "korak po korak".


7:57 - Ukrajinski dužnosnici tvrde da Rusija planira u Mariupolju održati referendum o tome hoće li se grad pridružiti Rusiji. Petro Andryushchenko, savjetnik gradonačelnika lučkog grada, koji djeluje u egzilu, rekao je: ' Imamo neke informacije da ruske vlasti spremaju referendum i da bi ga mogle raspisati sutra (nedjelja), ali još ne znamo je li to tako. Ali vidimo puno integracije Mariupolja u ruski sustav, obrazovni sustav, bankarski sustav", kazao je. 


7:46 - Rano jutros došlo je do napada ruskih snaga u ukrajinskoj regiji Lavov. 

U objavi na Telegramu, guverner Maxim Kozitsky je rekao da je pogođena vojna infrastruktura, a trenutno nema informacija o broju poginulih ili ozlijeđenih.


7:43 - 'Vjerojatno je da je Rusija izgubila jednu trećinu kopnenih snaga koje je koristila u invaziji na Ukrajinu, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. U svom najnovijem ažuriranju, ministarstvo obrane izvijestilo je da je ruska ofenziva u Donbasu, izgubila zamah. Dodaje se da zapravo tijekom prošlog mjeseca Rusija uopće "nije uspjela" postići "značajne teritorijalne dobitke".

"Ruske snage su sve više ograničene degradiranim sposobnostima, kontinuirano niskim moralom i smanjenom borbenom učinkovitosti", navodi se.

"Malo je vjerojatno da će Rusija dramatično ubrzati svoje napredovanje u sljedećih 30 dana." Moskva je počela gađati Donbas nakon što nije uspjela zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev.

7:29 - Ukrajinski mediji javljaju kako su se eksplozije tijekom noći mogle čuti u okolici Hersona, ali i po cijeloj regiji Luhansk. 


7:14 - Volodimir Zelenski objavio je status na Facebooku nakon pobjede benda Kalush na Euroviziji.  "Naša hrabrost impresionira svijet, naša glazba osvaja Europu! Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin Eurovizije. Po treći put u svojoj povijesti. I vjerujem - ne posljednji. Dat ćemo sve od sebe da jednog dana ugostimo sudionike i goste Eurovizije u ukrajinskom Mariupolju. Slobodno, mirno, obnovljeno! Hvala svima koji su glasali za nas. Siguran sam da naša pobjeda protiv neprijatelja nije daleko. Slava Ukrajini" stoji u objavi koju je podijelio Zelenski. 


7:12 - AFP javlja da se očekuje da će finska vlada službeno objaviti svoju namjeru za pridruživanje NATO-u u nedjelju, budući da švedska vladajuća stranka održava odlučujući sastanak koji bi mogao utrti put za zajedničku prijavu. Ako se odluče nastaviti s tim zahtjevima, to bi preokrenulo politiku o vojnoj nesvrstanosti koja datira više od 75 godina u Finskoj i dva stoljeća u Švedskoj.

Putin je u priopćenju upozorio Finsku da će takvi planovi "negativno utjecati na rusko-finske odnose".

Ured finskog predsjednika Saulija Niinista priopćio je da je Putinu u telefonskoj raspravi rekao koliko se oštro promijenilo sigurnosno okruženje Finske nakon invazije Moskve na Ukrajinu. “Rasprava s Putinom bila je jasna i nedvosmislena i održana je bez pretjerivanja... Ulaskom u NATO, Finska će ojačati vlastitu sigurnost i preuzeti svoje odgovornosti.”


7:04 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primio je u Kijevu izaslanstvo američkih parlamentarnih zastupnika na čelu s Mitchom McConnellom, vođom republikanske manjine u američkom Senatu, priopćio je u subotu ured ukrajinskog predsjednika.

"Nestrpljivo iščekujem američku potporu novim sankcijama. Osim toga, mislimo da Rusiju službeno treba proglasiti državom sponzorom terorizma", rekao je Zelenski na sastanku, navodi se u priopćenju.

Usto je zahvalio "Sjedinjenim Državama na vodstvu u potpori Ukrajini", ocijenivši da ne štite samo njegovu zemlju, "nego i vrijednosti i demokratske slobode, pravo zemalja da slobodno biraju svoju budućnost".

U svojoj svakodnevnoj video poruci Zelenski je tijekom večeri rekao da "ovaj posjet još jednom svjedoči o čvrstoj potpori dviju (američkih) stranaka našoj zemlji i o snažnim vezama američkog i ukrajinskog naroda", dodajući da su razgovarali o "financijskoj i o vojnoj pomoći" Ukrajini i o "sankcijama Rusiji".

Na video snimci objavljenoj na Instagramu Volodimira Zelenskog ranije tijekom dana, vidi se omanja skupina američkih zastupnika dok ide prema ulazu predsjedničke palače u Kijevu, gdje ih dočekuje ukrajinski predsjednik.

Uz Mitcha McConnella u američkom izaslanstvu bilo je više iskusnih republikanskih senatora. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi nenajavljeno je posjetila Kijev krajem travnja, što je bilo objavljeno tek sutradan.

Ovaj se posjet događa pošto je američki Kongres u utorak svladao prvu etapu u izdvajanju kolosalne pomoći za Ukrajinu vrijedne gotovo 40 milijarda dolara o kojoj još treba glasovati Senat prije nego je odobri predsjednik Joe Biden.


7:00 - Kako javlja  Kyiv Independent u čeličani je oko 600 ranjenih branitelja. "Ozlijeđeni vojnici bez udova leže jedni pored drugih u nehigijenskim uvjetima, okruženi su muhama, bolnim jaucima i neugodnim mirisima", kazao je lokalni policajac.


6:50 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da je Zapad objavio "potpuni hibridni rat" protiv Rusije i da je teško predvidjeti koliko će on trajati. U govoru na 80. dan ruske invazije na Ukrajinu, Lavrov se osvrnuo na zapadne sankcije Moskvi te je Rusiju predstavio kao žrtvu.

"Kolektivni Zapad nam je objavio potpuni hibridni rat i teško je predvidjeti koliko će sve to trajati, ali je jasno da će posljedice osjetiti svi bez iznimke", poručio je Lavrov. "Nisu nam strane sankcije, one su gotovo uvijek bile tu u jednom ili drugom obliku", dodao je. Napori Zapada da izolira Rusiju osuđeni su na propast, ustvrdio je Lavrov, ističući važnost odnosa Rusije s Kinom, Indijom, Alžirom i zaljevskim zemljama.


 
Ključne riječi

Komentara 53

DU
Deleted user
10:01 15.05.2022.

Što znači"Rusko selo otpušteno je s teritorija Ukrajine"? Otpušteno? Daj nađite nekoga tko će prevoditi sa smislom, a ne preko Google prevoditelja. Jasno.

DU
Deleted user
18:13 15.05.2022.

Najnovije (nepotvrđeno) iz Azovstala, Rusima su se predali strani časnici koji su bili u čeličani: US general Eric Olson, britanski potpukovnik John Bailey plus 4 NATO vojna instruktora. Kanadski, francuski i turski časnici su još uvijek u tunelima. Jako zanimljivo, zar ne?

BA
babo007
22:24 15.05.2022.

Šveđani su imali nekih 200 godina mira, baš zahvaljujući tome što su bili neutralna zemlja. To im je očito dosadilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije