Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKA POLEMIKA

Financiraju li političke kampanje u Sloveniji Viktor Orban i George Soros?

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.02.2020.
u 12:33

Makedonija je pred novim izborima nakon što je premijer Zoran Zaev dao ostavku, a prijevremeni izbori na proljeće, nakon ostavke liberalnog premijera Marjana Šareca, čekaju i Sloveniju, osim ako ne uspiju nastojanja čelnika desne oporbe i bivšeg premijera Janeza Janše da bez raspuštanja parlamenta formira novu koalicijsku vladu

Tko će preuzeti vlast u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji, snage koje financira mađarski premijer Viktor Orban ili one koje podupire milijarder i filantrop George Soros, pitanje je koje bi se moglo postaviti shvate li se ozbiljno polemike koje zadnjih dana kruže u slovenskim medijima i na društvenim mrežama.

Makedonija je pred novim izborima nakon što je premijer Zoran Zaev, razočaran novom odgodom određivanja datuma za početak pregovora s EU-om, dao ostavku, a prijevremeni izbori na proljeće, nakon ostavke liberalnog  premijera Marjana Šareca, čekaju i Sloveniju, osim ako ne uspiju nastojanja čelnika desne oporbe i bivšeg premijera Janeza Janše da bez raspuštanja parlamenta formira novu koalicijsku vladu.

Što se tiče Slovenije, dilema prijelazna vlada ili izlazak na birališta još nije riješena. Janšine pokušaje da osigura dovoljno zastupničkih glasova kako bi ga parlament imenovao mandatarom prate ovih dana učestali napadi većine medija i njegovih političkih oponenata. Janšu se prikazuje kao "ekstremnog desničara" sklonog autoritarizmu i  "neliberalnoj demokraciji" koju u Mađarskoj prakticira Viktor Orban, čija je stranka pod privremenom suspenzijom članstva u Europskoj pučkoj stranci (EPP).

To bi se, kako navode neki mediji, moglo dogoditi i Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS), koja preko svojih medija širi netoleranciju i lažne vijesti o opasnosti od migranata, a Georgea Sorosa, kako to radi i Orbanov Fidesz, prikazuje financijerom ljevice  u istočnoj Europi i nevladinih organizacija koje od njega primaju velika sredstva.

Ulje na vatru takvih polemika ljevice i desnice u Sloveniji ovih je dana izazvao post na Twitteru bivšeg belgijskog premijera i istaknutog liberalnog zastupnika u Europskom parlamentu Guya Verhofstadta. U njemu je Verhofstadt  podijelio jednu objavu iz makedonskih medija o mađarskim poduzetnicima iz kruga premijera Orbana koji su navodno više milijuna eura investirali u stranačke medije i portale u Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, bliske desnici, što se spominjalo i prije dvije godine pred slovenske parlamentarne izbore.

Na navod samog Verhofstadta kako je "krajnje vrijeme da se zaustave anti-EU i anti NATO" snage u Sloveniji, ali i Sjevernoj Makedoniji, Janša  je reagirao postom u kojemu je ustvrdio kako Verhofstadt u korist lijevih snaga u Sloveniji "širi laži" iako ne poznaje političku situaciju, jer su, kako je ustvrdio, antieuropske i anti NATO snage uprave u redovima slovenske ljevice.

Janša tvrdi da mu podmeću lijeve snage

Američki milijarder i filantrop mađarskog podrijetla George Soros, zatim djelatnost nevladinih udruga koje dobivaju donacije iz inozemstva, migranti i  teroristička  opasnost za Europu među glavnim su tema u medijima bliskim Janšinoj stranci,  a redovito se prikazuju u negativnom svjetlu.

U Janšine su medije prije nekoliko godina, s jakom financijskom injekcijom u obliku dokapitalizacije, ušli mađarski poduzetnici bliski premijeru Orbanu, a policija je ovih dana potvrdila da u vezi s tim vodi "predistražne radnje", tvrde slovenski mediji ovih dana.
Janša pak tvrdi da napadi na njega i njegovu stranku eskaliraju upravo zbog ubrzanih razgovora o formiranju nove vlade, koji bi mogli biti uskoro završeni, te da je riječ o starim slučajevima koji se sada prigodno medijski podgrijavaju.

Iz krugova Janšine stranke smatraju da se Verhofstadtova reakcija može smatrati neopravdanom intervencijom u državi članici EU-a i u njene unutarnjopolitičke stvari te da je do toga došlo na inicijativu slovenskih stranaka s ljevice, koje ne žele stabilizaciju kroz potvrdu nove vlade, nego politički vakuum jer bi u slučaju prijevremenih izbora nova vlada počela funkcionirati tek na jesen.
Televizijska postaja Nova24.tv, u koju je uložen mađarski kapital, a bliska je Janši i njegovoj stranci, tvrdi da je kampanju protiv Janše i stranaka koje su voljne ući u novu vladu pokrenula slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon, članica slovenskih Socijaldemokrata (SD).

Fajon  je na Twitteru u utorak objavila tekst u kojemu tvrdi da bi policija trebala ispitati sporno financiranje medija u Sloveniji, kako ne bi došlo do monopola provladinih desnih medija, kako se to dogodilo u Mađarskoj, te dodala da je i premijer u ostavci Šarec upozorio na opasnost od političke stranke koja se "financira iz inozemstva", što slovenski zakon zabranjuje.

Kako je dodala, ono što dogodilo u Mađarskoj, može se dogoditi i drugdje, jer u svakoj državi postoje "ekstremisti", navela je Fajon, dok mediji bliski strankama iz dosadašnje koalicije premijera Šareca čak govore o potencijalnoj "orbanizaciji" Slovenije ili čak želji Orbana da "vlada Slovenijom" preko političkih veza, ali i sredstava koja je investirao u institucije mađarske manjine u slovenskom Prekmurju.

Janšinoj stranci bliska Nova24.tv, međutim, tvrdi da je sama Tanja Fajon, koja u europskom parlamentu i državama zapadnog Balkana zagovara "proimigrantsku agendu", na "listi omiljenih Sorosevih političara" te da njima, kao i istočnoeuropskoj ljevici, "židovski milijarder" preko svojih fundacija osigurava izdašno financiranje, kako bi na taj način "posezao u unutarnju politiku europskih država". No, takvo financiranje naše ljevice  iz inozemstva za Fajon očito nije problematično, navodi spomenuta televizija u prilogu.

Komentara 8

RE
reborn
14:51 13.02.2020.

Zanima me koji su to Soroševi interesi potkopani u Mađarskoj, Sloveniji, Makedoniji, a očito i u nekim drugim zemljama da preko VL-a vodi ovakvu kampanju blaćenja i difamacije u koju spada i ovaj članak...

Avatar Dokman
Dokman
11:40 14.02.2020.

Podrška Janši i Orbanu!

Avatar Dokman
Dokman
11:40 14.02.2020.

Podrška Janši i Orbanu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije