Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI

Izbori pokazali da Irce ne zabrinjava Brexit, već socijalna pitanja

Irski premijer Leo Varadkar
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
1/2
10.02.2020.
u 13:00

Uspjeh Sinn Féina odražava nezadovoljstvo birača, osobito mladih, socijalnim stanjem, visokim cijenama najma stanova, mirovinskom reformom i stanjem u zdravstvu.

Sudeći prema rezultatima izlaznih anketa, koje su se pokazale pouzdanima, tri vodeće irske stranke osvojile su gotovo podjednak broj glasova na subotnjim izvanrednim parlamentarnim izborima u toj otočnoj zemlji.

Vladajuća stranka desnog centra premijera Lea Varadkara Fine Gael, njezina konkurentica na desnom centru Fianna Fáil i ljevičarski Sinn Féin osvojili su po 22 posto glasova, zbog čega je u ovom trenutku nejasno hoće li ijedna od tih triju stranaka, ako se rezultati izlaznih anketa pretoče i u konačne rezultate, uspjeti formirati vladu.

Na birališta i po oluji

U donji dom irskog parlamenta uspjeli su se uvrstiti i Zeleni s osvojenih osam posto, kao i Laburisti s gotovo pet posto glasova. Irska ima kompliciran izborni sustav i nekoliko krugova brojenja glasova tako da konačni rezultati neće biti brzo objavljeni.

Premijer Varadkar raspisao je prijevremene izbore iako je sa svojom manjinskom vladom mogao vladati do veljače 2021. smatrajući kako bi bilo dobro da u pregovorima o sporazumu s EU i Velikom Britanijom, koji trebaju biti zaključeni do kraja godine, Irsku vodi nova vlada.

Time bi se izbjeglo da krajem godine, u trenutku kada bude ponovno prijetio tvrdi Brexit, u slučaju da sporazum Britanije i EU ne bude zaključen, Irska bude zaokupljena parlamentarnim izborima.

Međutim, visoka izborna izlaznost – i to unatoč oluji Ciari koja je u subotu pogodila Irsku i zbog koje je otkazana ceremonija otvaranja Europske prijestolnice kulture u irskom gradu Galwayu – kao i rezultati izbora i dramatičan rast stranke Sinn Féin, koja je na prošlim izborima osvojila manje od 14 posto glasova, potvrđuju da Brexit više nije u fokusu Iraca.

Uspjeh Sinn Féina odražava nezadovoljstvo birača, osobito mladih, socijalnim stanjem, visokim cijenama najma stanova, mirovinskom reformom i stanjem u zdravstvu. Uspjeh Sinn Féina dovodi u pitanje duopol dviju najvećih irskih stranaka desnog centra, Fine Gael i Fianna Fáil, koje naizmjence vode irsku već stotinu godina.

Referendum o ujedinjenju

I jedna i druga stranka, i Fine Gael i Fianna Fáil, uvjeravaju da neće koalirati sa Sinn Féinom, kako zbog činjenice da se Sinn Féin zauzima za ujedinjenje Irske i povezanosti s Irskom republikanskom armijom, koja se nasilnim sredstvima borila za ujedinjenje Irske i britanske Sjeverne Irske, tako i zbog njezina ekonomskog programa.

Provedba tog programa, kako upozoravaju, javnu potrošnju u sljedećih pet godina, koliko u Irskoj traje mandat vlade, povećala bi za 22 milijarde eura. Sinn Féin, s druge strane, također uvjerava da neće ulaziti u koalicije sa strankama koje neće pristati na organizaciju referenduma o ujedinjenju dviju Irski u roku od pet godina, tako da Irsku očekuje iznimno neizvjesno poslijeizborno razdoblje, a možda i novi izbori.

Ključne riječi

Komentara 6

BE
Beskucnik
03:56 11.02.2020.

Kod Iraca postoji samo jedna stranka a to je Irska ,i svi rade za dobrobit Irske i Iraca ma gdje bili u svijetu ,sramota me biti Hrvatom ,najradije bi Irac postao

Avatar Jopa
Jopa
22:35 10.02.2020.

Po čemu su ovi tamo desni centar? Nema desnice kod Iraca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije