Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesni izbori u Irskoj

Radikalno lijevi nacionalisti Sinn Fein vodeći su u anketama

Mary Lou McDonald
Foto: Brian Lawless/Press Association/PIXSELL
1/3
08.02.2020.
u 11:19

Kritičari ih optužuju da i dalje održavaju veze s Irskom republikanskom armijom (IRA)

Parlamentarni izbori koji će se danas održati u Republici Irskoj mogli bi puno toga promijeniti na irskoj političkoj sceni. Centrističke stranke Fianna Fail i Fine Gael, koje već gotovo stoljeće dominiraju irskom politikom, lagano gube popularnost. Zamoreno biračko tijelo okrenulo se prema svježoj političkoj opciji – stranci Sinn Fein i njenoj karizmatičnoj liderici Mary Lou McDonald, koja privlači birače poput magneta. Popularnost Sinn Fena rasla je iz dana u dan kako su se izbori približavali i, prema anketama, s oko 25 posto već su pretekli obje stare i etablirane stranke. Komentatori i analitičari u Irskoj govore o tome kako bi ulazak republikanskog Sinn Feina u vrh irske politike mogao itekako „razbucati“ utabane putove kojima je išla irska politika.

Izjednačeni na vrhu

Mary Lou McDonald, ali i njena stranka, shvatili su da postoji prazan prostor na političkoj sceni, odnosno kritična masa birača koji su željni promjena i reformi koje u svome mandatu nije uspio provesti premijer Leo Varadkar, lider stranke Fine Gael. No čini se da ničega od toga ne bi bilo da na čelu stranke nije Mary Lou McDonald, pedesetogodišnjakinja koja je na toj poziciji naslijedila Gerryja Adamsa.

Ljudi koje su novinari anketirali kažu kako ih oduševljava način na koji ona komunicira s građanima. Ima veliko samopouzdanje, izvrsna je u debatama. Iako je napravila proboj na političkoj sceni kakav Sinn Fein nikada nije imao te što nitko od analitičara i ne računa s time da bi mogla postati premijerka, njena bi stranka mogla dobiti oko 30 mjesta u parlamentu, kojih je 160. Fine Gael premijera Varadkara može se nadati da će dobiti također oko 30 mjesta, kao i Fianna Fael. Obje stranke rekle su da nikako neće koalirati sa Sinn Feinom, no neki analitičari ne isključuju da bi Sinn Fein mogao nakon izbora postati poželjan koalicijski partner.

Moglo bi se reći da je ono što se trenutačno zbiva sa Sinn Feinom prvi korak na njenu putu prema stvaranju solidnih pozicija na irskoj političkoj sceni. Stranka se najprije mora konsolidirati i proširiti članstvo. Na ovim izborima kandidirala je svega 42 kandidata, što nije brojka koja u ovome trenutku može ozbiljno narušiti pozicije dviju velikih stranaka. Također do sada je vladalo mišljenje da Sinn Fein puno bolje stoji u predizbornim anketama, a da na izborima dobije manje glasova. To bi se ovoga puta moglo promijeniti upravo zbog političke karizme i neposrednosti Mary Lou McDonald.

Mary Lou McDonald rođena je u Dublinu, gdje je studirala književnost na Trinity Collegeu, nakon čega je počela raditi kao analitičarka u Međunarodnom institutu za međunarodne i europske odnose. Pridružila se stranci svojih roditelja Finanna Failu, no godinu nakon što je potpisan sporazum Velikog petka, prešla je u Sinn Fein. Kao glavne razloge za taj veliki obrat vidjela je u težnji prema socijalnoj pravdi i ujedinjavanju Irske. Sada su njeni glavni ciljevi ujedinjenje Irske i pobjeda Sinn Feina na izborima.

Premijer Leo Varadkar, sin indijskog imigranta i deklarirani oženjeni homoseksualac, ima iza sebe sasvim konkretna politička postignuća. Gospodarstvo je u uzletu i praktički nema nezaposlenosti. Uspio je isposlovati povoljan granični sporazum u sklopu Brexita. Upravo njega većina vidi kao premijera u još jednom mandatu, što je poprilično realno očekivanje.

Veze s IRA-om

Kritičari optužuju nacionalistički i radikalno lijevi Sinn Fein da i dalje održava veze s Irskom republikanskom armijom (IRA). Što se Sinn Feina tiče, u bliskoj budućnosti mogao bi mu pomoći Brexit, koji je ipak Sjevernoj Irskoj oduzeo jako puno toga. Ujedinjenje s Republikom Irskom moglo bi postati sve aktualnija politička tema, a upravo bi tu Mary Lou McDonald i njena stranka mogla postići znatnu političku popularnost. No to bi mogao biti tegoban proces s neizvjesnim rezultatima.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mentat
Mentat
12:01 08.02.2020.

Nacionalistički, a lijevi. To se našim leftardima ne može dogoditi.

DU
Deleted user
18:07 08.02.2020.

Sjeverna Irska - Irskoj Republici !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije