Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Eurozastupnici pozvali na privremeno ukidanje patenata za cjepiva protiv koronavirusa

Kako bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine, navodi Europski parlament u priopćenju
10. lipnja 2021. u 23:08 1 komentara 190 prikaza
Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici zatražili ukidanje prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv covida-19 kako bi se ubrzalo cijepljenje na globalnoj razini, objavio je Europski parlament u četvrtak.

KORONAVIRUS Tko je Iskra Pusić, naša znanstvenica iz SAD-a i autorica važne studije: 'Cijepljenje preboljelih? Apsolutno da. Evo zašto'

U rezoluciji usvojenoj s 355 glasova za, 263 protiv i 71 suzdržanim, Europski parlament (EP) predlaže da započnu pregovori o privremenom izuzeću od primjene Sporazuma WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) o patentima kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim medicinskim proizvodima povezanima s bolešću COVID-19 i rješavalo pitanje ograničenja pri globalnoj proizvodnji cjepiva i opskrbi njime.

Zastupnici ukazuju i na opasnost koju bi neograničeno izuzeće iz sporazuma o zaštiti patenata moglo predstavljati za financiranje istraživanja, posebno za istraživače, ulagače i klinička ispitivanja.

Istaknuli kako su dobrovoljno licenciranje (kada proizvođači cjepiva odlučuju kome će i pod kojim uvjetima dati licencu na patent kako bi se omogućila proizvodnja), te prijenos znanja, iskustva i tehnologije u države s postojećim industrijama za proizvodnju cjepiva od presudne važnosti za povećanje i ubrzanje dugoročne globalne proizvodnje.

Kako bi se uklonili problemi u proizvodnji, EP poziva EU da „žurno ukloni izvozne prepreke te da mehanizam odobravanja izvoza zamijeni zahtjevima u pogledu transparentnosti.” Zastupnici su istaknuli da bi SAD i Ujedinjena Kraljevina trebali također „odmah ukinuti zabranu izvoza cjepiva i sirovina”.

U Šibeniku nastavljeno docjepljivanje SITUACIJA SVE BOLJA Novi način borbe – od ponedjeljka u sela stižu mobilni timovi za cijepljenje

Kako bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine, navodi Europski parlament u priopćenju.

Velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena je u industrijaliziranim zemljama, a samo 0.3 % doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Stoga EU treba podupirati proizvodnju u Africi, istaknuo je Parlament. Još jedan važan alat kojim se cjepivo čini dostupnim u gospodarstvima s nižim prihodima mehanizam je za globalni pristup cjepivima COVAX i Parlament potiče ulaganja u njega.

Europarlamentarci su zatražili i da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, osobito za cjepiva nove generacije te da oni uključe zahtjeve u pogledu transparentnosti za dobavljače, stoji u priopćenju Europskog parlamenta. Hrvatski europarlamentarac Valter Flego (IDS/RE) podržao je privremeno ukidanje patenata na cjepiva iako je njegov zastupnički klub Obnovimo Europu (RE) imao drugačiji stav.

"Naš cilj ukidanja patenata za cjepiva protiv Covida-19 preduvjet je da bi se uopće mogla početi proizvoditi cjepiva diljem svijeta i tako maksimalno ubrzala proizvodnja. Pod pretpostavkom da se ljudi žele cijepiti, postojećim bi proizvodnim pogonima trebalo dvije do tri godine da opskrbe cijelo svjetsko stanovništvo dovoljnim količinama cjepiva", istaknuo je Flego, priopćio je ured zastupnika.

FILE PHOTO: A nurse fills a syringe with a second dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in Madrid kroz program COVAX SAD će donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva gotovo stotini zemalja

"Zato sam podržao ukidanje patenata za cjepiva. Smatram da EU tako pokazuje istinsku solidarnost, a ne trebam naglašavati koliko je solidarnost potrebna u vrijeme pandemije. Moramo ubrzati cijepljenje na globalnoj razini, sustavno pomagati zemljama u razvoju i povećati proizvodne kapacitete u zemljama koje nemaju vlastitu proizvodnju cjepiva. Nije vrijeme da pričamo o profitu farmaceutskih tvrtki, već o maksimalnoj mogućoj proizvodnji cjepiva. Svjestan sam važnosti intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog rasta u normalnim okolnostima, međutim danas to jednostavno moramo staviti po strani", obrazložio je Flego.

Europska unija pozvala je u četvrtak na ukidanje restrikcija za izvoz cjepiva protiv covida-19 i njihovih sastojaka, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell, apelirajući na Vijeće sigurnosti UN-a da prevlada podjele.

Države članice EU-a pridonijele su s više od 2,8 milijardi eura borbi protiv pandemije putem mehanizma Covax, istaknuo je Borrell na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom odnosima s Europom. 

"Pozivamo dakle sve aktere da ukinu restrikcije za izvoz cjepiva i njihovih sastojaka", rekao je Borrell u video obraćanju.

>> VIDEO Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • neboiznadzagreba2:

    Koliki su faktor zastupnici, nacionalni ili euro, svima nam je znatno - podizači ruku.