Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europske kolege Tolušić odveo na gozbu uz – ličku janjetinu

Bila je to večer promocije dvaju proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla i zaštićenih oznaka izvornosti: ličke janjetine (ZOZP) i ekstradjevičanskog maslinova ulja “Istra” (ZOI)
20. ožujka 2019. u 11:16 5 komentara 554 prikaza
Tomislav Tolušić
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Što rade političari nakon sastanka u Bruxellesu? Idu na janjetinu… Nije vic, nije kliše, nije neka afera u nastajanju, nego stvar za pohvalu: u ponedjeljak navečer, nakon jednog od redovnih sastanaka Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo, hrvatski ministar Tomislav Tolušić odveo je kolege ministre iz Finske, Bugarske, Cipra i Litve, plus još i europskog povjerenika za poljoprivredu Phila Hogana, u hrvatski restoran na gozbu uz – ličku janjetinu.

janjetina na ražnju POLJOPRIVREDA Prezentacija "ličke janjetine" u Bruxellesu

Bila je to večer promocije dvaju proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla i zaštićenih oznaka izvornosti: ličke janjetine (ZOZP) i ekstradjevičanskog maslinova ulja “Istra” (ZOI). – Ova oznaka pomaže da se pročuje da je to područje na koje valja otići kako bi se kušala visokokvalitetna janjetina – rekao je europski povjerenik Hogan koji je Tolušiću uručio potvrdu o upisima ličke janjetine i istarskog ulja u registar.

Britanski parlament odlučuje o Brexitu EU PARLAMENT EU priprema izvanredne mjere za slučaj brexita bez dogovora

U Hrvatskoj, inače, postoji 3673 poljoprivrednih gospodarstava koja uzgajaju ovce, a zasad jedan proizvođač, klaonica Cesarica iz Karlobaga, već koristi zaštićenu oznaku “lička janjetina”. Na večeri su bili i hrvatski europarlamentarci, među njima i Ivan Jakovčić koji je registraciju ulja “Istra” opisao kao velik uspjeh nakon desetak godina upornog rada.     

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Avatar sjajnosunce
  sjajnosunce:

  Proždiranje ubijenih (da ne kažem zaklanih) i polukremiranih mladunaca ovaca u najranijoj dobi doista se u našim krajevima smatra orgazmičkim vrhuncem prehrane, pa je tako taj obred zaštićen i u EU, kao da bi nam to netko ukrao. Jedina su ... prikaži još! nam konkurencija neki naši još krvožedniji susjedi, pa kad oni uđu u EU, "biće im žao", "moraće" i oni svoje jagnjiće da zaštite od noža svakojakog, samo balkanski nož je dovoljno dobar za oduzimanje života mladuncima ovaca u najranije životno doba. Šalu na-stranu, već dulje čujem kako se doista mnogim strancima (i kad jedu meso) okreće želudac od naših klanja najmanjih i najslađih i baš ih Lička janjetina ne napaljuje toliko. Ali dobro, ministri poljoprivrede su i drugdje vjerojatno pomalo krvoločni, brojeći sve te poticaje za zaklanu stoku od najmanjeg do najstarijeg, prijeđe ti u naviku.

 • zlatnirat:

  Jos imaju i one oduzete licke rakije al se slavi i uziva dernek do derneka.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  najveća farma sa 'ličkom janjetinom' je nadomak zagreba. vidi se s autoceste. uvid u brojke evidentiranog broja ovaca i broja prodanih janjaca nam govori da ili naše ovce imaju janjaca godišnje kao kokoši jaja, ili pak imamo strahoviti uvoz janjadi ... prikaži još! iz novog zelanda, rumunjske... ovo drugo znamo da je istina. za prvo znamo da nemamo takvu produktivnost.