Naslovnica Vijesti Svijet

Prezentacija "ličke janjetine" u Bruxellesu

Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan uručio je hrvatskom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću potvrdu o upisu "ličke janjetine" i maslinova ulja "Istra" u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije
19. ožujka 2019. u 10:18 4 komentara 714 prikaza
janjetina na ražnju
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan uručio je hrvatskom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću potvrdu o upisu "ličke janjetine" i maslinova ulja "Istra" u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. Tom prigodom u ponedjeljak navečer priređena je prezentacija "ličke janjetine" u restoranu La Brasserie de Bruxelles na koju su se odazvali ministri poljoprivrede Finske, Cipra, Litve i Bugarske, brojni diplomati i europski zastupnici.,

Zagreb: Konferencija Večernjeg lista Hrvatska kakvu trebamo - poljoprivreda za 21. stoljeće Počela isplata izravnih plaćanja Poljoprivrednicima u prvoj rati 1,5 milijardi kuna potpora

Povjerenik Hogan je izrazio zadovoljstvo što rast broj hrvatskih proizvoda sa zaštićenim oznakama EU-a, koji je sada već 21.
"Hrvatska je ne samo dobra turistička destinacija, nego i odredište s vrlo kvalitetnim prehrambenim proizvodima", rekao je Hogan, dodajući da su te oznake dokaz kvalitete i opravdanje za cijenu koju farmer dobiva za svoj proizvod.
Dodao je da kvalitetu europske hrane dokazuje činjenica što je u zadnje tri godine ostvaren višak izvoza hrane u vrijednosti od 19 milijardi eura. "To je naš uspjeh koji pokazuje da rastuća srednja klasa u svijetu traži i spremna je platiti visokokvalitetne proizvode", kaže Hogan.

"Hrvatski poljoprivredni proizvodi definitivno imaju kvalitetu i u segmentu voća i povrća, a također i u segmentu mesa i mesnih prerađevina, a jedan od tih proizvoda je i lička janjetina, koji je 20. hrvatski zaštićeni proizvod, dok je maslinovo ulje Istra 21. Te su oznake još uvijek malo više prepoznate u drugim europskim zemljama, mi smo još relativno nova članica koja je zadnja ušla u EU, ali kupac u EU ili stranac koji dođe u Hrvatsku kada vidi tu oznaku zna da kupuje nešto što je autohtono, što je originalno i što ime veze s tom državom iz koje proizvod dolazi i spreman je za to platiti više. Moramo raditi svi zajedno da takve proizvode još više isprezentiramo, da povučemo što više proizvođača u sam sustav označavanja i da oni za to imaju puno veće koristi od svog rada i svojih proizvoda", rekao je ministar Tolušić.

Bijeg od agronomije i zemlje Od 325 popunili tek 117 mjesta na poljoprivredi u Osijeku

Zaštita naziva „lička janjetina“ temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. „lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka. 
"Istra" je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Ekstra djevičansko maslinovo ulje "Istra" (ZOI) sadrži najmanje 80 posto udjela ulja dobivenog od određenih sorti maslina koje u ulju mogu biti zastupljene pojedinačno ili u različitim omjerima.

Područje proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Istra" ograničeno je na dio hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka. Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je originalnog proizvoda. Taj znak potrošaču jamči da kupuje autentičan i kontroliran proizvod, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla. Kroz zaštitu, proizvođačima se pružaju brojne mogućnosti u promidžbi kao i povećanje proizvodnje i potražnje.

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar ehlbert13
    ehlbert13:

    Prezentacija "ličke janjetine" u Bruxellesu...Je li Plenković kušao, je li mu se dopala, je li mu zapeo zalogaj u grlu!?

  • ObrenM:

    Nebi bilo lose ,da je HDZ poslao na prezentaciju i malo lickog forklora za poslije rucka.Jedinstvenog u svijetu-lickog rukovanja.

  • antonelić:

    na prezentaciju u bruxelles treba poslati antu đapića da se vidi raskoš ... đapić voli janjetinu ali i svinjetinu ... i naravno štrudle od jabuka ...