Naslovnica Vijesti Svijet

EU priprema izvanredne mjere za slučaj brexita bez dogovora

Europski zastupnici podržali su u srijedu u mjere koje u slučaju brexita bez dogovora osiguravaju privremenu cestovnu, zračnu i željezničku povezanost EU-a i Ujedinjene Kraljevine
14. ožujka 2019. u 19:18 1 komentara 356 prikaza
Britanski parlament odlučuje o Brexitu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europski zastupnici podržali su u srijedu u mjere koje u slučaju brexita bez dogovora osiguravaju privremenu cestovnu, zračnu i željezničku povezanost EU-a i Ujedinjene Kraljevine, priopćio je Europski parlament. U cestovnom prometu prihvaćene mjere omogućavaju da u slučaju brexita bez dogovora britanski pružatelji usluga cestovnog prijevoza tereta i putnika nastave poslovati u EU-u do kraja 2019., ukoliko Ujedinjena Kraljevina omogući isto pružateljima usluga iz Europske unije.

Theresa May 'Razvod' s Unijom Britanski zastupnici odlučili - Brexit se odgađa, drugog referenduma neće biti

Mjere vezane za zračni prijevoz, koje će kao i u slučaju cestovnog prometa funkcionirati po principu reciprociteta, omogućavaju da britanske aviokompanije nastave poslovati unutar EU-a, a vrijedit će do ožujka 2020. ili dok na snagu ne stupi sporazum o zračnom prijevozu između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Europski je parlament također podržao i uvođenje privremenog mehanizma kojim će Europska agencija za zračnu sigurnost izdavati sigurnosne certifikate britanskim aviokompanijama. Europski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržali i devetomjesečno produljenje valjanosti odobrenja sigurnosti željezničkog prometa, čime se neće prekinuti poslovanje tog sektora između Ujedinjene Kraljevine i EU-a nakon brexita.

Angela Merkel i Andrej Plenković nakon konferencije razgovarali na balkonu CILJEVI Donosimo prve detalje akcijskog plana Hrvatske i Njemačke

U utorak je prihvaćen prijedlog Europske komisije koji omogućava ribarskim plovilima iz EU-a i Ujedinjene Kraljevine da nastave poslovati u vodama EU-a i Ujedinjene Kraljevine od dana britanskog izlaska bez sporazuma zaključno s 31. prosincem 2019. Donesene su i tehničke mjere o pregledima brodova te o prilagodbi koridora osnovne mreže Sjeverno more – Sredozemlje.

Na plenarnoj sjednici usvojeno je i više mjera vezanih za socijalnu sigurnost u slučaju brexita bez sporazuma. Građani EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanski građani koji žive u nekoj od 27 zemalja članica EU-a moći će zadržati svoja prava na socijalnu zaštitu koja su stekli prije brexita, objašnjava priopćenje Europskog parlamenta. Europski program za prekograničnu koheziju i suradnju PEACE IV između Irske, Sjeverne Irske i Škotske nastavit će funkcionirati do svog planiranog završetka 2020. godine, bez obzira na "no-deal brexit".

NOVO GLASOVANJE May pretrpjela novi poraz, otvoren put poništenju Brexita

Studentima i nastavnicima koji koriste program Erasmus u Ujedinjenoj Kraljevini ili dolaze iz nje, bit će omogućeno da završe svoje tekuće aktivnosti u inozemstvu.m Prihvaćeni prijedlozi su privremeni i ograničenog opsega, a Europska unija mjere uvodi jednostrano pod uvjetom da Ujedinjena Kraljevina donese slične, stoji u priopćenju EP-a.

Europska komisija pozdravila je brzo donošenje više izvanrednih mjera za slučaj Brexita bez dogovora u Europskom parlamentu, te istaknula da će se zajamčiti potpuna pripremljenost EU-a za slučaj da Ujedinjena Kraljevina 29. ožujka napusti Europsku uniju bez dogovora. Komisija u priopćenju za medije naglašava kako nije riječ o "minidogovorima", jer se o tome nije razgovaralo s Ujedinjenom Kraljevinom, i ocjenjuje kako EU izvanrednim mjerama neće i ne može ublažiti ukupni učinak izostanka dogovora oko brexita. Europska unija priprema se za scenarij bez dogovora od prosinca 2017.

>>Brexit: Građani čekaju rezultate glasovanja

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar GRDASIC
    GRDASIC:

    U svakom slučaju da se meni to dogodi i ja bih planirao za najgori mogući scenarij i to je opravdano, jer će GB izaći iz Eurobske unije Bez dogovora i to je činjenica. Najvjerojatnije neće ni više biti ni produžavanja ... prikaži još! rokova i dogovaranja i pregovaranja, negdje se treba presjeći.