Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otrovne pare

Eksplozija u Teksasu uništila dio grada, ozlijeđeno više od 170 ljudi

teksas,texas,eksplozija (1)
Reuters/PIXSELL
Autori: ba/VLM, ldp
18.04.2013.
u 07:22

Procjenjuje se da je broj mrtvih od 5 do 15, a vatrogasci kažu da bi ih moglo biti i do 70

Sinoć oko 20.50 sati po lokalnom vremenu odjeknula je eksplozija u tvornici gnojiva u teksaškom gradiću West. Golema plamena kugla vinula se gotovo 30 metara u visinu, a poginulo je najmanje osmero ljudi, više od 170 ih je je ozlijeđeno, srušene su okolne zgrade, među njima i škola i starački dom. Strahuje se da bi broj poginulih mogao biti i veći.

Teksaški guverner Rick Perry održao je konferenciju za novinare i izvijestio kako je okrug McLennan proglašen područjem na kojemu se dogodila katastrofa. Na konferenciji nije otkriven točan broj poginulih i ozlijeđenih, a Perry je sve građane pozvao da doniraju krv.

Papa Franjo na Twitteru je pozvao ljude da mu se pridruže u molitvi za žrtve eksplozije i njihove obitelji.

Prema riječima vatrogasaca koji su na mjestu događaja, broj poginulih mogao bi narasti i do 70. Oko polovice stanovništva gradića West evakuirano je zbog opasnosti od novih eksplozija kojima se zasad ne zna uzrok, javlja CNN.  

Poginulo šest vatrogasaca

Na konferenciji za novinare policija je izvijestila da će se tvornicu, u kojoj je došlo do eksplozije, do daljnjeg smatrati poprištem zločina dok se ne dokaže da je riječ o industrijskoj nesreći. Iznoseći detalje o tome što se događalo prije nekoliko sati, iz policije su rekli da su u trenutku eskplozije u tvornici bili jedan policajac i nekoliko vatrogasaca. Zbog toga broj mrtvih procjenjuju na između 5 i 15.

>> "Moj se sin igrao, a onda ga je udar bacio u zrak!"

Poginulo je šest vatrogasaca i dva pripadnika liječničkih ekipa, a jedan policajac i sedam stanara staračkog doma koji se urušio smatraju se nestalima, rekao je, pak, George Smith, čelni čovjek za hitne situacije u Westu.

– Kao da je eksplodirala nuklearna bomba – rekao je za CNN gradonačelnik Westa Tommy Muska. Mnoštvo ljudi je ozlijeđeno. Tražit ćemo svaku nestalu, ozlijeđenu ili poginulu osobu, pobrinut ćemo se da imamo informaciju o svakome. To je sada najvažnije – dodao je.

Član gradske vijećnice Al Vanek rekao je da je veliko područje oko tvornice potpuno uništeno te da su "čak četiri ulice devastirane". Eksplozija je bila toliko jaka da je američka seizmološka služba zabilježila podrhtavanje tla jačine 2,1 stupanj po Richteru. Eksplozija je "otpuhala" zidove i prozore zgrada, ostali su samo "kosturi".

U bolnicu helikopterima

Teško je procijeniti koliko je poginulih i ozlijeđenih, brojke se mogu promijeniti u svakom trenutku, a mediji javljaju različite informacije. RT javlja da je ozlijeđeno više od 170 ljudi, 24 ih se bori za život, a još 40 ih ima teške ozljede. Govori se da je poginulo na desetke osoba. Situaciju otežavaju i otrovne pare koje su se nadvile nad susjedstvom.

Procjenjuje se da je uništeno između 50 i 75 kuća, a neke još gore.

Ozlijeđene su u obližnju bolnicu prevozili sa šest helikoptera. Neki od svjedoka navode da se iznad tvornice pojavio gust dim, a deset minuta poslije čula se strašna eksplozija. Gradić West, u kojem se dogodila ova eksplozija, ima 2800 stanovnika, a udaljen je od Dallasa 130 kilometara.

>>U Atlanti eksplodirao paket, ozlijeđen 23-godišnjak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije