Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksplozija u teksasu

'Moj se sin igrao, a onda ga je udar bacio u zrak!'

west,teksas,eksplozija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.04.2013.
u 17:47

Sravnjeni su škola i starački dom u Westu, grad kao da je pogodila atomska bomba

Amerika se u posljednjih nekoliko dana pretvorila u pravu ratnu zonu. Svaki dan otvara se novo “bojište”, ali neprijatelji nisu identificirani. Ili se pak definiraju kao “bolesni pojedinci” ili kao slučajni splet okolnosti i nemara. Nakon bombaškog napada u Bostonu, pisama sa smrtonosnim sadržajem upućenih jednom kongresniku i Obami u Washington, najnovija eksplozija u tvornici gnojiva West Fertilizer u teksaškom gradiću Westu, koja se dogodila u 20 sati u srijedu navečer po američkom vremenu, kao da je prelila čašu strpljenja američkih građana. Svi traže odgovore na pitanja – što se događa s Amerikom, radi li se o sinkroniziranim akcijama terorista i što još slijedi, u kojem će se gradu dogoditi nova tragedija?

Uništena zajednica

U nesreći je poginulo najmanje pet ljudi, ali vjeruje se da bi broj mogao biti trostruko veći, ozlijeđenih je više od 170. Spasitelji i dalje tragaju za preživjelima, eksplozija je gotovo uništila malu poljoprivrednu zajednicu oko 20 kilometara sjeverno od Waca. Srušene su kuće, poslovne zgrade, tlo je uzdrmano kao u potresu, a svjedoci tvrde da su pomislili kako se dogodio nuklearni napad. Eksplozija za koju vlasti tvrde da vjerojatno nije povezana s terorizmom izazvala je plamen visok tridesetak metara, a gotovo svih 2800 stanovnika u strahu je izjurilo iz svojih domova. Sedamdesetak obitelji u njih se nije moglo ni vratiti jer su potpuno uništeni. Sa zemljom su sravnjeni škola, starački dom i jaslice. Vatrogasci intenzivno sve pretražuju tražeći žrtve i nestale kolege koji su ostali zatrpani u ruševinama pomažući ugroženima.

– Ljudi su u šoku, preplašeni, broj poginulih stalno se penje, ovo je tragedija, koncentrirani smo na pomoć ozlijeđenima. Vjerujemo da je uzrok eksplozije industrijska greška, ali istraga je u tijeku – potvrdio je William Patrick Swanton, policijski narednik iz Waca. Svjedoci govore da mjesto nesreće izgleda kao u Iraku nakon bombaškog napada ili u Oklahoma Cityju 1995. Al Vanek, član gradskog vijeća, tvrdi da je najgore bilo gledati evakuaciju staračkog doma i pacijente u invalidskim kolicima kako se pokušavaju spasiti. Gradonačelnik Westa Tommy Muska novinarima je rekao da stanovnicima “sada treba samo molitva jer i dalje se prebrojavaju mrtvi i ranjeni”.

Već bilo žalbi

– Najvažnije je pomoći svima, smjestiti ljude, smiriti ih, a siguran sam da neki od ozlijeđenih sutra neće biti među nama. U satima nakon eksplozije mnogi su stanovnici panično lutali mračnim i vjetrovitim ulicama u potrazi za skloništem. Među njima je bila i Julie Zahirniako koja je potvrdila da su ona i njezin sin Anthony bili na školskom igralištu u blizini tvornice umjetnih gnojiva kad se dogodila eksplozija.

– Odjednom sam vidjela sina kako je snažno podignut u zrak, a pri padu je slomio rebra. Tlo se treslo, požar je bio velik.

Tvornica gnojiva od 2006. godine upozoravana je da bolje kontrolira svoja postrojenja jer su se građani žalili na miris amonijaka u zraku. Slična tragedija dogodila se 2001. u kemijskoj tvornici gnojiva u Toulouseu u Francuskoj kad je u eksploziji smrtno stradala 31 osoba, a ozlijeđeno njih više od 2000.

Dogodilo se to deset dana nakon 11. rujna 2001. i terorističkih napada na SAD. Ali uzrok je bio nemar radnika. Je li u Teksasu isti uzrok eksplozije ili nesretni niz tragedija što su se dogodile nakon one u Bostonu ima neku poveznicu, otkrit će istraga koja mora smiriti preplašene Amerikance.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije