Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Gospodarski je rast impresivan'

Ekonomski uzlet SAD-a: Puno je Trumpa, ali još više Obame u gospodarskom čudu

“NIKAD VIŠE ZAPOSLENIH” Gotovo je pet milijuna Amerikanaca pronašlo posao, ali njihove plaće ne prate rast gospodarstva
Foto: Reuters
08.02.2019.
u 20:41

Sve ide kao podmazano, ali ima i zastoja.

'Ekonomsko se čudo događa u SAD-u, a to mogu zaustaviti jedino budalasti ratovi, politika ili smiješne istrage'. Ovo je s utorka na srijedu rekao američki predsjednik Donald Trump govoreći o stanju nacije. Ponovio je da SAD nikada neće biti socijalistički te je dodao da je zaustavio krađu radnih mjesta koju je provodila Kina.

No, zanimljivo da nije spomenuo ono što je dugo vremena bila agenda Republikanske stranke – deficit i javni dug. Pa ipak, rast carina, gospodarstva i zaposlenosti obilježio je prvu polovicu njegova mandata i postao mu glavni adut u političkoj utakmici.

Porezna reforma

Najvažniji Trumpov potez na samom početku mandata bila je porezna reforma, a prošlu su godinu obilježile carine.

Otkad je na čelu zemlje, BDP je rastao 2,8 posto na godišnjoj razini, 0,2 postotna poena više od prosjeka u posljednjih 30 godina. Tijekom njegova mandata nezaposlenost je pala za 0,8 posto, na rekordno nisku razinu, ispod 4 posto, u posljednjih pola stoljeća.

No, taj je broj padao još tijekom mandata Trumpova prethodnika Baracka Obame, s 10 na 5 posto. No, pad nezaposlenosti nije se dogodio zbog pada broja stanovništva jer su se Amerikanci zaista više zapošljavali. Čak 4,6 milijuna njih pronašlo je posao u posljednje dvije godine. No, rast ekonomije i broja radnih mjesta nije značajno podigao plaće koje polagano rastu, tek 1,1 posto na godišnjoj razini.

I dok te Trumpove brojke oslikavaju ružičastu sliku koja mu ide u korist, postoje dva problema koji će tek udariti na američku ekonomiju: carine i javni dug.

Carine i protekcionizam poseban su dio Trumpova programa. I dok su čak i ekonomski analitičari Bijele kuće prošle godine rekli da će carine štetiti razvoju tamošnjeg gospodarstva, američki je predsjednik nastavio sa svojom politikom kako bi natjerao trgovinske partnere SAD-a da promijene svoju praksu.

No, problem je što trgovinski deficit SAD-a čak blago i raste. Oko 0,27 posto BDP-a viši je nego što je bio kad je Trump preuzeo dužnost.

Raste dug

Isto tako, niži prihodi države koji su nastali poreznom reformom ostavili su javni dug na visokoj razini, višoj od 100 posto BDP-a.

Ekonomski analitičar Damir Novotny u Trumpovoj politici ne vidi koherentan smjer.

– Gospodarski je rast impresivan, ali nije rezultat vladine politike. Gospodarstvo se kreće inercijom koja se pojavila zbog ranije poduzetih mjera Obamine vlade – kaže Novotny. Visok javni dug SAD-a ga ne čudi jer tamošnje vlade koriste niske kamatne stope za zaduživanje.

– S druge strane, carine predstavljaju opasnost za američko i svjetsko gospodarstvo. No, u 21. stoljeću nemoguće je provoditi dosljedni protekcionizam, a carine su podigle cijene na domaćem tržištu, što će mu nanijeti štetu – kaže Novotny i zaključuje da se vide prvi znaci usporavanja tamošnjeg gospodarstva, posebno u tehnološkom sektoru.

Kolinda posjetila Zagreb

Ključne riječi

Komentara 7

ZI
zimerman
22:02 08.02.2019.

Ha, ha,,, Dino Brumec , Ocigledno je da si ti išao u istu socijalističku školu kao i Obama . Dvije stvari su najviše pomogle za ekonomski rast br 1: Trump je ukinuo birokratske zakone koje je Obama postavio velikim ielikim i malim kompanijama a bilo ih je na stotine . br2 : tim istim kompanijama je smanjio poreze , tako da su imali priliku da višak novca upotrijebe za proširivanje biznisa ili davanje povišice radnicima i to se upravo dogodilo. I to je sve motiviralo nove mlade biznise koji su počeli da se pojavljuju. Obama kao Obama će ući u povijest kao naj gori Americki predsijednik po svim mogućim pitanjima. Zaista mi bude žao kada vidim kako novinari lazu Hrvatskom narodu .

ST
stefj
21:02 08.02.2019.

He, he, ako je nešto loše, onda je za to kriv Trump, a ako je nešto dobro, onda je to zasluga Obame... Joj...

DU
Deleted user
22:12 08.02.2019.

Huso Obama, dva mandata samo palamudio 😮 Trampara se uhvatio posla i riješio stvari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije