Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crno zlato

Cijene nafte pale prema 62 dolara

Nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
07.02.2019.
u 17:27

Ova informacija dolazi nakon izraženih zabrinutosti za stanje u globalnom gospodarstvu.

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 62 dolara, pritisnute službenim podatkom iz SAD-a o rastu zaliha koji se nadovezao na zabrinutost za stanje u svjetskom gospodarstvu.

Na londonskom je tržištu cijena barela je pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi nižoj cijeni, od 53,26 dolara.

Tržišta su se danas usmjerila na službeni podatak o rastu američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 1,3 milijuna barela.

Podatak se nadovezao na zabrinutost za stanje u globalnom gospodarstvu nakon što je Kina izvijestila da je prošle godine zabilježila najslabiji rast aktivnosti u gotovo 30 godina. Time je pozornost dodatno preusmjerena na aktualne kinesko-američke pregovore o rješenju trgovinskih sporova.

"U proteklim su tjednima podaci o opskrbi sve snažnije podupirali cijene ali trgovce i dalje brine utjecaj na potražnju slabijeg stanja na makroekonomskoj planu koje se još nije iskazalo u konkretnim brojkama a možda se to neće ni dogoditi", konstatira Ole Hansen iz Saxo Banka.

Osjetniji pad cijena zapriječila je smanjena proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i manja opskrba iz Irana i Venezuele, zbog čega mnogi analitičari očekuju uravnoteženje tržišta do kraja godine.

OPEC i njezine saveznice, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju od početka godine za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi smanjili prekomjernu opskrbu i zaustavili pad cijena.

Prema navodima dva neimenovana izvora, Saudijska Arabija, vodeća svjetska izvoznica, izvijestila je OPEC da je u siječnju proizvodila 10,24 milijuna barela nafte dnevno, nadmašivši obveze preuzete u sklopu dogovora o ograničenju opskrbe.

U prosincu proizvodili su 10,643 milijuna barela dnevno.

U odvojenom je izvješću OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,30 dolara, što znači da je porasla 23 centa u odnosu na prethodni radni dan.

'Vlada i dalje strepi od katoličkih aktivista koji čine poprilične probleme'

Ključne riječi

Komentara 6

HR
Hrabraja
18:03 07.02.2019.

Kod nas litra kao da je 199,99. hvala ADZ

ZI
zimerman
08:20 08.02.2019.

Kad cijena nafte spane na svjetskom tržištu u SAD se to odma primijeti na benzinskim postajama. Ovo su kristalni dokazi da hrvatska vlada krade od naroda , pošto se kod nas na benzinskim postajama primijeti jedino kad cijena barela naa svjetskom tržištu ide gore ,stara ,,,socijalističko/komunisticka praksa.

FR
franjo
20:23 07.02.2019.

Cijena nafte pada a na benzinskim postajama raste. Kako je to moguće ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije