Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pitajte nas prvo'

EK: Nismo očekivali onakvu reakciju premijera Milanovića

'26.01.2012., Zagreb - Konferencija za medije Zorana Milanovica i Slavka Linica nakon redovite sjednica Vlade RH na kojoj je, uz ostalo, raspravljano i o smjernicama za proracun. Photo: Patrik Macek/P
'Patrik Macek/PIXSELL'
26.04.2012.
u 18:30

– Pozivamo Hrvatsku da nas konzultira prije nego uvodi daljnje promjene – rekao je Stano.

Nismo očekivali onakvu reakciju premijera Milanovića, neslužbeno priznaju sugovornici u Europskoj komisiji. Nastup koji su neki mediji opisali kao pokazivanje zuba Bruxellesu nije ih iznenadio, no, kaže jedan predstavnik u neslužbenom razgovoru, ne očekujete takav nastup od jednog šefa Vlade, pogotovo vlade države koja je još u procesu monitoringa. Uz neslužbene reakcije na Milanovićev istup službeno je reagirao glasnogovornik za proširenje Peter Stano objašnjenjem zbog čega je EK u prvom izvješću o monitoringu izrazila zabrinutost Vladinom namjerom da imenuje Čačića i Linića u NO Ine.

– U poglavlju 23 Komisija je razgovarala s hrvatskim vlastima o zakonodavstvu za sprečavanje sukoba interesa. To je zakonodavstvo promijenjeno u dijelu koji se odnosi na kriterije za izbor u nadzorne i upravne odbore. Komisija je zabilježila da su raniji kriteriji odbačeni i da mora postojati snažan sustav sprečavanja korupcije –izjavio je glasnogovornik i dodao kako ne postoji jedinstven model koji bi poslužio kao uzor, ali posao Komisije je da nadgleda provode li se dogovorene i izglasovane reforme.

– Pozivamo Hrvatsku da nas konzultira prije nego uvodi daljnje promjene – rekao je Stano. Jedan neslužbeni izvor iz Komisije smatra da je Milanovićeva usporedba s Njemačkom i drugim zemljama EU, gdje članovi vlade sjede u nadzornim odborima, deplasirana. U procjeni Hrvatske ne gleda se kako je u Europi, nego na što se Hrvatska u pregovorima obvezala. A obvezala se da će svoje predstavnike u NO-e imenovati na temelju jasnih kriterija i natječaja.

Komentara 27

DU
Dudek
19:10 26.04.2012.

Vidi drug Milanović da se mora pokazati porijeklo imovine. Imati toliki kapital u nas a da nitko ne pita otkud? Nikad sreće neće biti dok se ova banda ne kazni za lopovluk.

OB
-obrisani-
19:21 26.04.2012.

Draga EU nemojte se uzbuđivati, ja jedino razumijem Milanovića obojica smo veseljaci, mi se samo šalimo, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

Avatar puky
puky
18:53 26.04.2012.

... to je tema a ne za koga jandroković navija ili što je rekao milnović kad je čuo da je rekla Kosor ... od rada ili nerada ovog lika, zokija, trenutno ovisi kako će nam svima biti ... a kako nam može biti dobro kad je on po ugledu na svog uzora i šefa čačića uzeo bahatost kao zadnji stadij socijaldemokracije (poslije toga slijedi valjda komunizam) prema narodu u Domovini i diplomatima iz prijateljskih zemalja ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije