Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEREDI U EGIPTU

Egipatski generali oteli su se kontroli SAD-a, ne bježe od rata

egipat (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.08.2013.
u 20:54

Na Al-Sissija neće utjecati prijetnja ukidanjem pomoći. Ako presuši u Washingtonu, poteći će u Riyadu

Deseci mrtvih i stotine ranjenih rezultat su današnjeg “petka bijesa” u kojem je Muslimansko bratstvo nakon molitve na ulice Kaira izvuklo tisuće svojih pristaša. Oni su prosvjedovali protiv vojske, protiv vojnog udara, ali ponajprije protiv pokolja u kojemu je prije nekoliko dana pobijeno više od 650 njihovih članova, a više od 4000 ljudi je ranjeno.

Međunarodni pritisak

Već od ranog poslijepodneva deseci tisuća islamista krenuli su iz džamija prema središtu grada gdje su se suprotstavili vojsci i policiji.

– Ovo bi mogla biti prekretnica u Egiptu i u politici Muslimanskog bratstva. Do sada su, barem javno, zastupali politiku nenasilja, no čini se kako sada ipak idu drugim putem. Na nasilje će odgovoriti nasiljem i jasno je da se otvara spirala razaranja i smrti. To se vidi i u njihovoj paroli u kojoj tvrde kako će udarom srušiti vojni udar – kaže za Večernji list američki analitičar Rupert Jason.

Izbijanje krvavog građanskog rata, sukoba koji neće biti ograničeni samo na jedan ili dva kairska trga, sve je izglednije. To je jasno i međunarodnoj zajednici koja pokušava izvršiti pritisak na obje strane, vojsku i islamiste, da sjednu za isti stol i kakvim-takvim dogovorom pokušaju pronaći mirno rješenje.

Upravo zato Njemačka je jučer, samo nekoliko sati nakon izbijanja novih sukoba, objavila kako ukida pomoć Egiptu. O ukidanju vojne pomoći razmišlja i SAD, no situacija je sada znatno drukčija nego prije samo godinu dana.

Sissi bez nervoze

Naime, dok su generali koji su činili okosnicu vojne vlasti u vrijeme Mubaraka bili relativno ovisni o 1,6 milijardi američke vojne pomoći koja se svake godine slijeva u Kairo, to s generalom Al-Sissijem, zapovjednikom vojske u Mursijevoj eri i vođom državnog udara, nije slučaj. Religiozni general Al-Sissi ima potporu Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata kojima se ne sviđa širenje utjecaja Mursijeva Muslimanskog bratstva u arapskom svijetu, pa gotovo sigurno može računati na njihovu financijsku pomoć. Ako novac za Kairo presuši u Washingtonu, poteći će u Riyadu i Abu Dhabiju.

Situacija je izuzetno teška, no ključ rješenja, koliko to god paradoksalno zvučalo, leži upravo u rukama Mursija, svrgnutog predsjednika koji je sada u vojnom pritvoru i na nepoznatoj lokaciji.

– Muslimansko bratstvo smatra da je on još uvijek predsjednik i bit će na ulicama dok se ne vrati u ured ili dok dragovoljno ne podnese ostavku. Kada bi sada Mursi podnio ostavku, vojska ne bi imala izbora, već bi morala raspisati nove izbore – kaže Jason koji smatra da bi Muslimansko bratstvo moglo ponovno odnijeti pobjedu. Ipak, izglednije je da će ga generali zabraniti.

>> Kairo: Prosvjednici skakali s mosta da izbjegnu pucnjeve

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije