Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

ECB reagirala: Odgovaramo samo europskim institucijama, a nadzire nas isključivo Sud pravde

"(ECB) neovisno donosi odluke i sam odlučuje kako će ispunjavati propisanu zadaću a nadzire ga samo i isključivo Sud pravde EU-a", istaknuo je Le Maire u službenom priopćenju.
07. svibnja 2020. u 15:23 2 komentara 350 prikaza
ECB
Foto: Ralph Orlowski/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europska središnja banka (ECB) poručila je da odgovara samo institucijama Europske unije, reagirajući na presudu njemačkog ustavnog suda da mora opravdati poticanje gospodarstva i inflacije kupnjom obveznica.

HNB Mario Draghi: Europska središnja banka neće mijenjati kamate do jeseni 2019.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija prekoračila mandat a podnijeli su i tužbu koja se našla pred njemačkim ustavnim sudom.

Sud je u utorak presudio da ECB kupnjom obveznica nije prekršio ovlasti ali nije poštovao načelo proporcionalnosti te mjere efektima fiskalne i ekonomske politike zemalja članica.

Boris Vujčić i Andrej Plenković Razmjena kuna za eure Devizne rezerve HNB-a se tope, ECB uskočio s 2 milijarde eura

Stoga su središnjoj monetarnoj instituciji eurozone dali rok od tri mjeseca da transakcije u sklopu spornog programa 'pokrije' odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka središnja banka više neće moći sudjelovati u programu.

Iako je ustavni sud dao 'packe' i njemačkom parlamentu i vladi zato što nisu osporili program, posebnu pozornost privuklo je njegovo osporavanje presude Suda pravde EU-a o ECB-ovom programu.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire upozorio je jučer da je ECB neovisan u kreiranju monetarne politike te da je za njegov nadzor nadležan isključivo Sud pravde EU-a (ECJ).

"(ECB) neovisno donosi odluke i sam odlučuje kako će ispunjavati propisanu zadaću a nadzire ga samo i isključivo Sud pravde EU-a", istaknuo je Le Maire u službenom priopćenju.

Šefica ECB-a Christine Lagarde ZBOG KORONAVIRUSA Europska središnja banka pokrenula program vrijedan 750 milijardi eura

Isto je stajalište danas u Europskom parlamentu iznio i potpredsjednik središnje monetarne institucije eurozone Luis de Guindos.

"Mi smo pod jurisdikcijom Suda pravde Europske unije i odgovaramo vama, Europskom parlamentu", kazao je dužnosnik ECB-a članovima odbora Europskog parlamenta za ekonomske i monetarne poslove.

Njegova je izjava važna budući da njemački ustavni sud zapravo presudom o ECB-ovom programu nastupa kao sud više instance u odnosu na Sud pravde EU-a koji je sporni program već odobrio.

Neimenovani izvori bliski upravnom vijeću ECB-a objašnjavaju za Reuters da banka ne komentira izravno presudu njemačkog ustavnog suda jer bi to značilo da priznaje njegovu nadležnost.

Mario Draghi Zabrinuti Europska središnja banka za sada ne diže kamate

De Guindos je također u EP-u naglasio važnost neovisnog rada ECB-a i odbacio je tvrdnju o neproporcionalnosti mjera potpore. 

Svaka odluka ECB-a bazira se na procjeni rizika a proporcionalnost se naširoko analizira, ustvrdio je.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • sisavac:

    a ecb ima kolko točno novca, otkud mu..? otkud ecb-u 2.600 mlrd eura kojima je 'otkupio' obveznice u biti bankrotiranih država? kolka je u biti onda vrijednost eura, ako postoji institucija koja nema ni centa na računu, a 'otkupljuje' dugove..? ... prikaži još! banke su najveći stroj za pranje rublja, one da bi vam dale 100.000 eura kredita, trebaju imati samo 10.000 eura na računu, to im je država dozvolila. u realnom svijetu, vi ne možete nekome posuditi 100.000 eura, ako ih fizički nemate. i ovom kvazisvijetu, možete. fora je da će vam dužnik vratiti pravih 100.000 eura plus kamate. vi ste uložili samo 10.000 eura, a dobili 90.000 plus kamate. jel vama jasno kolka je u biti dobit banaka? i zbilja netko misli da takav način vođenja financija skupine država ima budućnost? i bez korone je taj sustav počeo se naginjati. a s njom se ubrzalo. sad je naslonjen na još jednog šepavca. nije ovaj orkestrirani napad na kinu bez razloga. ona je ove godine sa svojim juanom trebala ući u košaricu svjetskih valuta i fizički. što znači da je dolar, funta, jen, franak, euro, dobili konkurenciju s kojom se zbog fizičke trgovine i proizvodnje ne mogu mjeriti. saudijci, rusi, iranci, s njima trguju u nacionalnim valutama, al prednjači juan.

  • morskival:

    ECB može pričati što hoće, imaju tri mjeseca da nesto promjene inače zbogom euro.