Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Europska središnja banka za sada ne diže kamate

– Razmotrit ćemo hoće li očuvanje povoljnih utjecaja negativnih kamatnih stopa zahtijevati ublažavanje nekih eventualnih negativnih efekata, ako ih uopće ima, u međubankarskom posredovanju – komentirao je guverner ECB-a Mario Draghi
12. travnja 2019. u 08:10 1 komentara 131 prikaza
Mario Draghi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Upravno vijeće Europske središnje banke obznanilo je nakon sjednice u srijedu kako ostaju pri odluci da najmanje do kraja ove godine ne dižu ključne kamatne stope. Još na početku godine bilo je jasno da će odustati od zaoštravanja ekonomske politike zbog rastućih prijetnji po gospodarstvo eurozone: osim geopolitičkih prijetnji i carinskog rata Amerike i Kine, ali i Amerike i Europe te Brexita, tu je i usporavanje rasta inozemne potražnje.

Antonio Candreva Interov napadač Siromašna djevojčica za ručak u školi dobila krekere, gesta nogometaša odjeknula je u svijetu

Guverner ECB-a Mario Draghi poručio je da razdoblje slabih ekonomskih indikatora traje duže nego što se očekivalo, posebno u sektoru prerade. Ne bi bilo iznenađenje niti da se razdoblje rekordno niskih kamata nastavi i u 2020., posebno s obzirom na nisku inflaciju, tim više što se raspravlja i o idejama da se, kao i u SAD-u, odluka o podizanju kamatnjaka veže uz stopu inflacije od dva posto. ECB će eventualno razmatrati treba li ublažiti neke popratne posljedice negativnih kamatnih stopa.

– Razmotrit ćemo hoće li očuvanje povoljnih utjecaja negativnih kamatnih stopa zahtijevati ublažavanje nekih eventualnih negativnih efekata, ako ih uopće ima, u međubankarskom posredovanju – komentirao je Draghi.

Nesreća u Kuštanima: Motociklist poginuo u sudaru s kamionom Smrt na motociklu Sin mu poginuo 4 sata nakon rođenja kćeri: 'Bio sam najsretniji na svijetu, a onda...'

I globalni je trend još uvijek na strani niskih kamata: nakon što ih je nekoliko puta povećao nakon završetka krize, američki FED također je zamrznuo kamate i do kraja godine neće ih dizati.

Za hrvatske korisnike kredita to je dobra vijest, tim više što bi podizanje kreditnog rejtinga trebalo napraviti dodatni pritisak na pad kamata.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • LeonGlembaj:

    Često nailazim na članke, bilo stručne bilo novinske, u kojima se spominje kamatna stopa, a ne navodi se na koju se kamatnu stopu mislil. Je li ovdje riječ o kamatnoj stopi na kredite ili kamatnoj stopi na štednju ? I ... prikaži još! zašto se u ovom i drugim takvim člancima podrazumijeva da je riječ o toj kamatnoj stopi pa se ona eksplicitno ne navodi ?