Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Europska središnja banka pokrenula program vrijedan 750 milijardi eura

Program će trajati dokle god kriza zbog koronavirusa bude prisutna, a nikako kraće od kraja 2020. godine, objašnjeno je iz ECB-a.
19. ožujka 2020. u 10:19 2 komentara 286 prikaza
Šefica ECB-a Christine Lagarde
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL

Europska središnja banka (ECB) pokrenula je noćas 750 milijardi eura vrijedan program otkupa državnih obveznica, ali i vrijednosnih papira privatnih kompanija, s ciljem smirivanja tržišta koja su u velikom padu zbog globalne pandemije koronavirusa, čiji je trenutni epicentar upravo u Europi.

ECB Odluka monetarnih vlasti EU ECB od travnja daje 20 mlrd. eura manje za otkup imovine

- Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere. Ne postoje ograničenja naše predanosti euru. Odlučni smo u namjeri da koristimo puni potencijal naših alata, u skladu s našim mandatom - poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde nešto poslije ponoći na Twitteru, nakon što je Upravno vijeće ECB-a donijelo hitnu odluku. 

Program će trajati dokle god kriza zbog koronavirusa bude prisutna, a nikako kraće od kraja 2020. godine, objašnjeno je iz ECB-a.

Tom izvanrednom mjerom, koja se u nekim europskim medijima već opisuje kao “velika bazuka”, što ima značenje da je riječ o snažnom oružju iz arsenala Europske središnje banke, ECB pokušava smiriti tržište.

ECB Obveznice ECB otkup duga od siječnja smanjuje za barem polovicu

Zasad ECB u velikim iznosima kupuje državne obveznice, a najava da će otkupljivati i privatne vrijednosnice ne mora nužno značiti da će se to dogoditi odmah, nego primarno ima cilj smirivanja nervoze i panike.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • sisavac:

    a otkud ecb-u novac za otkup obveznica? eu sama od sebe, tj. svojih članica, kupuje obveznice... pa otkud novac za to?! dal su države dale toj banci novac kojim ona otkupljuje njihove obveznice? a te obveznice imaju i neki rok ... prikaži još! dospijeća... mutimo vodu, vidim... sve je više fiat novca u igri, i taj balon jednom bude pukao ko... eto vam japana, 30 godina nemaju nikakav rast, a sami su sebi dužni... novac bez pokrića, sa jakim zaleđem države, ima rok trajanja, kako god netko uvjeravao da nema.