Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG KORONAVIRUSA

Europska središnja banka pokrenula program vrijedan 750 milijardi eura

Šefica ECB-a Christine Lagarde
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL
19.03.2020.
u 10:19

Program će trajati dokle god kriza zbog koronavirusa bude prisutna, a nikako kraće od kraja 2020. godine, objašnjeno je iz ECB-a.

Europska središnja banka (ECB) pokrenula je noćas 750 milijardi eura vrijedan program otkupa državnih obveznica, ali i vrijednosnih papira privatnih kompanija, s ciljem smirivanja tržišta koja su u velikom padu zbog globalne pandemije koronavirusa, čiji je trenutni epicentar upravo u Europi.

- Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere. Ne postoje ograničenja naše predanosti euru. Odlučni smo u namjeri da koristimo puni potencijal naših alata, u skladu s našim mandatom - poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde nešto poslije ponoći na Twitteru, nakon što je Upravno vijeće ECB-a donijelo hitnu odluku. 

Program će trajati dokle god kriza zbog koronavirusa bude prisutna, a nikako kraće od kraja 2020. godine, objašnjeno je iz ECB-a.

Tom izvanrednom mjerom, koja se u nekim europskim medijima već opisuje kao “velika bazuka”, što ima značenje da je riječ o snažnom oružju iz arsenala Europske središnje banke, ECB pokušava smiriti tržište.

Zasad ECB u velikim iznosima kupuje državne obveznice, a najava da će otkupljivati i privatne vrijednosnice ne mora nužno značiti da će se to dogoditi odmah, nego primarno ima cilj smirivanja nervoze i panike.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
11:45 19.03.2020.

a otkud ecb-u novac za otkup obveznica? eu sama od sebe, tj. svojih članica, kupuje obveznice... pa otkud novac za to?! dal su države dale toj banci novac kojim ona otkupljuje njihove obveznice? a te obveznice imaju i neki rok dospijeća... mutimo vodu, vidim... sve je više fiat novca u igri, i taj balon jednom bude pukao ko... eto vam japana, 30 godina nemaju nikakav rast, a sami su sebi dužni... novac bez pokrića, sa jakim zaleđem države, ima rok trajanja, kako god netko uvjeravao da nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije