Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Devizne rezerve HNB-a se tope, ECB uskočio s 2 milijarde eura

Hrvatska narodna banka potrošila 2,5 milijardi eura za čuvanje tečaja kune, a sada joj je na raspolaganju tzv. valutni swap
15. travnja 2020. u 20:37 1 komentara 1029 prikaza
Boris Vujčić i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska narodna banka dogovorila je s Europskom središnjom bankom (ESB) uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap, koji će Hrvatskoj stajati na raspolaganju do kraja godine. Prema tom dogovoru, HNB će moći s Europskom središnjom bankom razmijeniti hrvatskih kuna u protuvrijednosti od dvije milijarde eura.

HNB KLASIFIKACIJA KREDITA HNB prilagodio regulativu banaka mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu

Proteklih mjesec dana središnja je banka potrošila gotovo 2,5 milijardi eura iz hrvatskih deviznih rezervi da bi sačuvala tečaj kune, a sad će za tu namjenu moći posegnuti i za sredstvima Europske središnje banke, čije je sjedište u Frankfurtu. Slični dogovori među središnjim bankama o razmjeni valuta nisu rijetkost, no novost je da je Hrvatska prvi put zatražila taj oblik zaštite, u slučaju da nam zatrebaju dodatne devizne intervencije.

Dodatna likvidnost

– Njime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama – navodi se u priopćenju središnje banke. Inače, hrvatske se devizne rezerve brzo tope te ovaj tjedan iznose oko 15 milijardi eura neto.

Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Trenutačno slične dogovore o razmjeni valuta Europska središnja banka ima s Danskom i Švedskom, članicama EU koje nisu u eurozoni. Hrvatska je treća članica EU kojoj je ECB omogućio razmjenu valuta, no nije isključeno da će se slični ugovori potpisivati i s nekim drugim državama izvan eurozone koje su također na udaru krize zbog pandemije koronavirusa. Primjerice, tijekom velike bankarske krize 2008. godine valutne su swapove s ECB-om koristile Poljska, Mađarska, Letonija, Danska i Švedska. Valutne swapove često ugovara i američki FED te japanska središnja banka u situacijama kad se neka zemlja nađe u situaciji da treba pomoć za čuvanje vlastite likvidnosti ili obranu valute.

Hoće li i kada Hrvatska razmjenjivati kune za eure iz Frankfurta treba vidjeti, no u priopćenju se navodi da će HNB “informirati Europsku središnju banku o upotrebi likvidnosti u eurima stečene kroz valutni swap”. Valutni ugovor o razmjeni bit će aktivan do 31. prosinca 2020., a po potrebi ga je moguće i produljiti. Po okončanju ugovora Hrvatska će vratiti povučene eure i dobiti nazad svoje kune. Odmah je reagirao i premijer Andrej Plenković, koji je pozdravio uspostavu linije za valutni ugovor o razmjeni između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke.

SA 100 na 250 KUNA HNB: Povećanje limita plaćanja bez PIN-a već od ponedjeljka

– Dobili smo važan i ohrabrujući signal kao država koja ima strategiju za uvođenje eura i koja je dio svojih aktivnosti fokusirala na akcijski plan o ispunjavanju kriterija za europski tečajni mehanizam II kao predvorje eurogrupe. Na tom tragu, poruka o valutnoj razmjeni izrazito je bitna i ohrabrenje Hrvatskoj ne samo da ustraje na putu uvođenja eura, nego je i u aktualnoj situaciji nova mogućnost u kojoj prvi put Hrvatska ima prigodu razmijeniti s ECB-om dvije milijarde eura – rekao je premijer Plenković.

Brza reakcija na krizu

Inače, Europska središnja banka brzo je reagirala na krizu vezanu uz epidemiju te je krenula u dodatni otkup obveznica država članica eurozone težak 750 miijardi eura, čime se stabiliziralo tržište javnog duga. U prvom krugu najviše je novca otišlo na otkup talijanskog javnog duga. Hrvatska ne može sudjelovati u tom aranžmanu jer nemamo euro, ali je mimo ECB-a Hrvatska narodna banka samostalno krenula u otkup hrvatskih obveznica te je dosad otkupila nešto više od 4 milijarde kuna javnog duga. Za tu je namjenu formiran i posebni stabilizacijski fond unutar kojega će Hrvatska narodna banka biti jedan od aktivnijih sudionika.

Premijer Andrej Plenković kaže da dogovor Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke otvara prostor za domaće financijske institucije “na način koji blagotvorno, ohrabrujuće i umirujuće djeluje na financijska tržišta i uopće način za suočavanje s aktualnom krizom”.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar SharonGZ82
    SharonGZ82:

    Kimberly, 24. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅k︆︅i︆︅s︆︅s︆︅i︆︅a︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅b