Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILI KOJI SU NAJČEŠĆI

Državni inspektorat utvrdio brojne prekršaje tijekom zimskih sezonskih sniženja

Sezonsko sniženje
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/2
09.03.2021.
u 10:12

Prema zakonu, sezonskim sniženjem smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata (DI) tijekom siječnja i veljače obavila je 519 inspekcijskih nadzora u kojima su nadzirana zimska sezonska sniženja i utvrdila 66 prekršaja, izvijestio je u utorak DI.

Prekršaji su se odnosili na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača te na nepoštenu poslovnu praksu trgovca.  

Kod nepoštene poslovne prakse utvrđeno je zavaravanje potrošača odnosno isticanje određene pogodnosti u odnosu na cijenu proizvoda, tj. oglašavanje prodaje po nižim cijenama iako se radilo o redovnoj cijeni proizvoda. U takvim slučajevima, kako se navodi, potrošač ne ostvaruje pogodnost kupnje proizvoda po istaknutim sniženim cijenama u odnosu na cijenu proizvoda po kojoj se proizvod prodavao prije sezonskog sniženja.

Iz Državnog inspektorata ističu kako su pojedini utvrđeni prekršaji u pogledu isticanja cijena otklonjeni tijekom inspekcijskog nadzora te za te prekršaje tržišni inspektori nisu podnosili optužni prijedlog niti izdavali prekršajni nalog. Za sve ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja su poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.

Prema zakonu, sezonskim sniženjem smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. Proizvod koji se prodaje u okviru sezonskog sniženja, mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen cijenom u redovnoj prodaji te novom, sniženom cijenom. Zimsko sezonsko sniženje počinje 27. prosinca te može trajati najdulje 60 dana.

Ako se tijekom nadzora utvrdi da za proizvode koji su na sniženju ili drugom posebnom obliku prodaje trgovac zavarava potrošače u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata, tada se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi odnosno zavaravajućoj poslovnoj praksi trgovca.

 

Komentara 3

DU
Deleted user
11:02 09.03.2021.

Također pitanje je kako je moguće da HDZ kontrolira inspektorat i to stranka kojoj se sudi za udruživanje u zločinačku organizaciju? To ti je kao da si lisici dao da čuva kokoši!

DU
Deleted user
11:00 09.03.2021.

Čudno kako državni inspektorat nikada ne vidi nepravilnosti u svome dvorištu koje su okosnica kriminala i korupcije u državi! Kako to da državni inspektorat ne stopira isplatu poticaja osobama koje su oštetile državni proračun i koje imaju dug prema državi, kako to da državni inspektorat pusti neku firmu da natuče milijunske dugove za doprinose i komunalne usluge? I naravno za kraj, kako državni inspektorat gleda na zapošljavanje svoga kadra koji svi dolaze preko veze?

MX
Mister X
10:20 09.03.2021.

Zimsko sezonsko sniženje počinje 27. prosinca te može trajati najdulje 60 dana. zna se kao i skoro sve osim pogodnodti i nakanda i plalača ljudima građanima svome narodu od Njemaca preuzeto no oni su to odvno ukinuli ta ogranićenja tee diktate i pljačku kroz kazne od strane države . Pa prodavači to poslje prbacuju podizanjem cijena na nas kupce.................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije