Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD pumpa bilijune dolara

Amerika obara rekorde u zaduživanju da zaustavi Kinu i ostane vodeća ekonomska sila

President Biden Receives an Economic Briefing at the White House
Foto: Al Drago/Newscom/PIXSELL
1/3
09.03.2021.
u 09:55

Do 2051. javni dug SAD-a bit će 202 posto BDP-a, dvostruko više nego danas

Američki Senat odobrio je tijekom vikenda novi paket pomoći gospodarstvu koji će znatno povisiti razinu javnog duga te zemlje, a Kina koja je rasla i u pandemijskoj 2020. godini traži način kako smanjiti zaostajanje za SAD-om. No, iako se razlika između dvije zemlje smanjuje, Kina je ta koja se dugoročno mora brinuti u geopolitičkom srazu, naglašava nam ekonomski analitičar Damir Novotny.

Inovativni i dinamični

Nakon što je gornji dom Kongresa odobrio još 1,9 bilijuna dolara pomoći ekonomiji, a to još moraju potvrditi Zastupnički dom te predsjednik Joe Biden, što se i očekuje ovog tjedna, ukupna pomoć gospodarstvu koju je u posljednjih godinu dana izdvojila američka vlada iznosi vrtoglavih 25 posto BDP-a.

Posljednjim će paketom država pomoći nezaposlenima, saveznim državama i građanima, dok su se prethodni paketi pomoći doneseni pod vlašću Donalda Trumpa orijentirali na pomaganje poduzećima. No, dio je američkih ekonomista zabrinut. Naime, prema proračunskoj agenciji Kongresa, do kraja ove godine SAD će dosegnuti razinu javnog duga od 102 posto BDP-a, a u sljedeća tri desetljeća taj će se dug udvostručiti: na 202 posto BDP-a do 2051. godine.

– Amerika kreira vrlo visoku razinu dodatne vrijednosti svake godine. Javni dug jest visok, ali ne treba očekivati dužničku krizu SAD-a zato što se većina štednje u svijetu pohranjuje u dolarima. Također su i kamatne stope niske – naglašava analitičar Novotny koji dodaje da ipak postoji opasnost od stvaranja balona cijena nekretnina.

Tijekom pandemije zemlje su krenule u rekordno zaduživanje: primjerice, i Ujedinjeno Kraljevstvo izdvojilo je 16 posto svog BDP-a na pomoć gospodarstvu. S druge je strane, drugo najveće gospodarstvo na svijetu, kinesko, raslo i prošle godine, i to za 2,3 posto BDP-a. Prošlog je tjedna Nacionalni narodni kongres, zakonodavno tijelo u Kini, reklo da ta zemlja želi ekonomski napredovati tako da postane do 2035. godine srednje razvijena ekonomija, gledano po stanovniku, piše Nikkei Asia.

Prema planu, to bi značilo da bi zemlja već do 2025. trebala doseći 76 posto ukupnog američkog gospodarstva, a do 2030. taj bi udio trebao iznositi 85 posto. U relativnom je smislu ipak američko gospodarstvo mnogo razvijenije.

– U Kini postoje visoki unutrašnji dugovi, i u toj bi se zemlji mogli javiti problemi kada se smanje strane investicije. Gradovi su se u Kini znatno zadužili, a i proces financiranja mnogo je manje transparentan – naglašava Novotny i dodaje da Kina zapravo dampinškim cijenama stvara umjetnu potražnju za svojim proizvodima pa tako raste izvoz čak i u SAD unatoč uvođenju carina.

Kao jednu od glavnih razlika dvaju gospodarstava Novotny vidi mnogo više inovacija u SAD-u, za kojima kasni i EU.

Za političare nema troškova

U SAD-u je upotrijebljena keynesijanska ekonomska doktrina, tvrdi analitičar, koji naglašava da se dio povećane potrošnje putem poreza vraća natrag u proračun.

– No, mene zanima do kada će to trajati. Ne može vlada poduzeća i kućanstva vječno subvencionirati na ovaj način – rekao nam je Novotny.

Unatoč tome što ne postoji velika opasnost od dužničke krize, mnogi su se američki ekonomisti pitali do kada će vlada moći ovako intervenirati u gospodarstvo. Kao dobar primjer toga mora se izdvojiti ekonomski analitičar Steven Pearlstein, inače na lijevom dijelu ekonomskog spektra, koji je za Washington Post početkom ožujka napisao komentar u kojem se nakon 30 godina rada u tim novinama oprostio od svojih čitatelja. U kolumni pod nazivom “U demokratskom progresivnom raju, posuđivanje je besplatno, potrošnja financira samu sebe, a kamatne stope nikada ne rastu” sažeo je “magični svijet” u kojem živi dio američkih političara koji su zaboravili brinuti o dugu ili pak o kamatnim stopama.

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 41

Avatar manjejeviše
manjejeviše
10:00 09.03.2021.

Tipičan stil vladanja levičara. Sumanuto zaduživanje koje će već netko drugi vratiti. Trump je Kinu zaustavljao na sasvim druge načine pa se zato i urotiše svi skupa protiv njega.

GP
gprskalo
11:42 09.03.2021.

Kreneš čitati i onda vidiš da to analizira Novotny i samo odustaneš, nema više smisla

DU
Deleted user
10:51 09.03.2021.

Kaj Biden se već probudio? Je popio benko i promijenili mu pelene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije