Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Amerika obara rekorde u zaduživanju da zaustavi Kinu i ostane vodeća ekonomska sila

Do 2051. javni dug SAD-a bit će 202 posto BDP-a, dvostruko više nego danas
09. ožujka 2021. u 09:55 41 komentara 7165 prikaza
President Biden Receives an Economic Briefing at the White House
Foto: Al Drago/Newscom/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Američki Senat odobrio je tijekom vikenda novi paket pomoći gospodarstvu koji će znatno povisiti razinu javnog duga te zemlje, a Kina koja je rasla i u pandemijskoj 2020. godini traži način kako smanjiti zaostajanje za SAD-om. No, iako se razlika između dvije zemlje smanjuje, Kina je ta koja se dugoročno mora brinuti u geopolitičkom srazu, naglašava nam ekonomski analitičar Damir Novotny.

SAVJET ZA TURIZAM Za oznaku Safe stay in Croatia do sada stiglo 8000 zahtjeva

Inovativni i dinamični

Nakon što je gornji dom Kongresa odobrio još 1,9 bilijuna dolara pomoći ekonomiji, a to još moraju potvrditi Zastupnički dom te predsjednik Joe Biden, što se i očekuje ovog tjedna, ukupna pomoć gospodarstvu koju je u posljednjih godinu dana izdvojila američka vlada iznosi vrtoglavih 25 posto BDP-a.

Posljednjim će paketom država pomoći nezaposlenima, saveznim državama i građanima, dok su se prethodni paketi pomoći doneseni pod vlašću Donalda Trumpa orijentirali na pomaganje poduzećima. No, dio je američkih ekonomista zabrinut. Naime, prema proračunskoj agenciji Kongresa, do kraja ove godine SAD će dosegnuti razinu javnog duga od 102 posto BDP-a, a u sljedeća tri desetljeća taj će se dug udvostručiti: na 202 posto BDP-a do 2051. godine.

– Amerika kreira vrlo visoku razinu dodatne vrijednosti svake godine. Javni dug jest visok, ali ne treba očekivati dužničku krizu SAD-a zato što se većina štednje u svijetu pohranjuje u dolarima. Također su i kamatne stope niske – naglašava analitičar Novotny koji dodaje da ipak postoji opasnost od stvaranja balona cijena nekretnina.

Governor Andrew Cuomo Holds a Briefing in New York Veliki pad guvernera države New York Optužili Cuoma da uznemirava žene i laže o umrlima u koroni

Tijekom pandemije zemlje su krenule u rekordno zaduživanje: primjerice, i Ujedinjeno Kraljevstvo izdvojilo je 16 posto svog BDP-a na pomoć gospodarstvu. S druge je strane, drugo najveće gospodarstvo na svijetu, kinesko, raslo i prošle godine, i to za 2,3 posto BDP-a. Prošlog je tjedna Nacionalni narodni kongres, zakonodavno tijelo u Kini, reklo da ta zemlja želi ekonomski napredovati tako da postane do 2035. godine srednje razvijena ekonomija, gledano po stanovniku, piše Nikkei Asia.

Prema planu, to bi značilo da bi zemlja već do 2025. trebala doseći 76 posto ukupnog američkog gospodarstva, a do 2030. taj bi udio trebao iznositi 85 posto. U relativnom je smislu ipak američko gospodarstvo mnogo razvijenije.

– U Kini postoje visoki unutrašnji dugovi, i u toj bi se zemlji mogli javiti problemi kada se smanje strane investicije. Gradovi su se u Kini znatno zadužili, a i proces financiranja mnogo je manje transparentan – naglašava Novotny i dodaje da Kina zapravo dampinškim cijenama stvara umjetnu potražnju za svojim proizvodima pa tako raste izvoz čak i u SAD unatoč uvođenju carina.

Ilustracija proizvod iz Indije S tržišta se povlači jedan tip sjemenki, sadrže prekomjernu količinu pesticida

Kao jednu od glavnih razlika dvaju gospodarstava Novotny vidi mnogo više inovacija u SAD-u, za kojima kasni i EU.

Za političare nema troškova

U SAD-u je upotrijebljena keynesijanska ekonomska doktrina, tvrdi analitičar, koji naglašava da se dio povećane potrošnje putem poreza vraća natrag u proračun.

– No, mene zanima do kada će to trajati. Ne može vlada poduzeća i kućanstva vječno subvencionirati na ovaj način – rekao nam je Novotny.

KAMALA HARRIS VJERUJU U HARRIS Većina Amerikanaca misli da će imati predsjednicu do 2030.

Unatoč tome što ne postoji velika opasnost od dužničke krize, mnogi su se američki ekonomisti pitali do kada će vlada moći ovako intervenirati u gospodarstvo. Kao dobar primjer toga mora se izdvojiti ekonomski analitičar Steven Pearlstein, inače na lijevom dijelu ekonomskog spektra, koji je za Washington Post početkom ožujka napisao komentar u kojem se nakon 30 godina rada u tim novinama oprostio od svojih čitatelja. U kolumni pod nazivom “U demokratskom progresivnom raju, posuđivanje je besplatno, potrošnja financira samu sebe, a kamatne stope nikada ne rastu” sažeo je “magični svijet” u kojem živi dio američkih političara koji su zaboravili brinuti o dugu ili pak o kamatnim stopama.

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
 • Avatar manjejeviše
  manjejeviše:

  Tipičan stil vladanja levičara. Sumanuto zaduživanje koje će već netko drugi vratiti. Trump je Kinu zaustavljao na sasvim druge načine pa se zato i urotiše svi skupa protiv njega.

 • gprskalo:

  Kreneš čitati i onda vidiš da to analizira Novotny i samo odustaneš, nema više smisla

 • hegedus:

  Kaj Biden se već probudio? Je popio benko i promijenili mu pelene?