Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNI DAN PROTIV KORUPCIJE

Dražen Jelenić odgovorio Škori: 'Ratni zločini su prioritet'

Dražen Jelenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/20
09.12.2019.
u 13:54

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podsjetio je da je za borbu protiv korupcije ključna prevencija kojom se DORH i Uskok kao tijela represivnog karaktera ne bave, ali tu su institucije kojima je zadatak sprečavanje sukoba interesa, transparentnost..

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Saboru se danas održava radni sastanak (zatvoren za javnost) glavnog državnog odvjetnika s Antikorupcijskim vijećem. Uoči sastanka, predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović ustvrdio je kako je ključan povratak povjerenja građana u institucije, jer je glavni problem korupcije, uz financijsku štetu koju radi, i gubitak povjerenja u institucije. 

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podsjetio je da je za borbu protiv korupcije ključna prevencija kojom se DORH i Uskok kao tijela represivnog karaktera ne bave, ali tu su institucije kojima je zadatak sprečavanje sukoba interesa, transparentnost... i to bi, naglašava, trebale biti prve na listi mjera kojima se korupcija kao velika društvena nedaća sprječava.

- Međunarodni dan je prigoda da se o tome pogovori, ali se s borbom protiv korupcije živi. Svakodnevno svi skupa trebamo ustrajati da Hrvatska bude država vladavine prava, a ne država u kojoj građani imaju osjećaj da se sve može kršiti – rekao je Jelenić koji se zalaže da ključne vrline koje se vrednuju budu stručnost, znanje i povjerenje.

Upitan koliki broj prijava nepravilnosti završava optužnicama, Jelenić pojašnjava kako veliki broj prijava završi na sudu.

- Ali nije na nama da samo dižemo optužnice nego da provjerimo sve navode i da tamo gdje nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka donesemo rješenje o odbačaju. Iza takvih odluka mi stojimo, a iza takvih odluka, podrškom od strane politike, društva i svih ostalih uključenih u borbu protiv korupcije i podizanje svijesti građana o potrebi da nam institucije budu jake, svi bi trebali iza takvih odluka stajati – odgovara Jelenić.

Odgovorio je i na kritike predsjedničkog kandidata Miroslava Škore da DORH ne procesuira ratne zločine.

– Mi istražujemo i radimo na svim kaznenim predmetima, a posebno imamo određene prioritete, ratni zločini su definitivno među tim prioritetima, ali moramo biti svjesna da se radi o zločinima počinjenim prije više desetaka godina pa je teško nalaziti dokaze, ali svaku informaciju o bilo kojem ratnom zločinu provjeravamo i to nastojimo pretočiti u dokaze – objasnio je glavni državni odvjetnik.

 

Osvrnuo se i na kritike Mostovog Nikola Grmoje vezano uz odbačenu prijavu diplomata Damira Sabljaka, te kritiku da je prijavu nakon 11 mjeseci nečinjenja odbacio baš na dan kad je on o tome pitao premijera u Hrvatskom saboru.

- Donošenje odluke nije trenutni čin, njemu prethodi u pravilu dugotrajni rad, pogotovo u kaznenim djelima zlouporabe položaja i ovlasti. Ja bih stvarno bio vidovit da sam mogao znati da će gospodin Grmoja toga dana postaviti to pitanje, dakle odluka je donesena onog dana kada je zamjenik koji je radio na tom predmetu zaključio da je dovoljno činjenica prikupljeno za donošenje te odluke – odgovara Jelenić.

Što se tiče kritike da je predmet odbačen temeljem nalaza koji im je dostavio inspektor Ministarstva vanjskih poslova koji je zapravo istraživao svoja postupanja, Jelenić zaključio kako jedino policija i DORH istražuju sumnje za počinjenje kaznenog djela.

Nove dokumente za koje Grmoja govori da bacaju novo svjetlo na slučaj Sabljak DORH istražuje, i temeljem njih će donijeti odluku, poručuje.

Komentara 11

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:59 09.12.2019.

Mladi Jastreb prije 20 dana :"Nitko mi iz državnih institucija republike HR 25 godina nije pitao o pokoljima u Vukovaru " ...............Dražene Jeleniću a ti prozivaš Škoru ? ...srami se ti i Vučić i HDZ !

BO
boginjakuga
14:09 09.12.2019.

Jelinicu Jesu Jesu prioritet su vec 25 god. Se nisten pomakli s mrtve tocke

DU
Deleted user
14:59 09.12.2019.

Stvarno kako ovaj lik zarađuje svoju plaću. Što je uopće ovaj do sada napravio. Al dobro mogu razumiti , kada bi radio kak treba Zagreb bi imal novog gradonačelnika , dok bi Plenković bil u Briselu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije