Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dražen Jelenić odgovorio Škori: 'Ratni zločini su prioritet'

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podsjetio je da je za borbu protiv korupcije ključna prevencija kojom se DORH i Uskok kao tijela represivnog karaktera ne bave, ali tu su institucije kojima je zadatak sprečavanje sukoba interesa, transparentnost..
09. prosinca 2019. u 13:54 11 komentara 877 prikaza
Dražen Jelenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/20

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Saboru se danas održava radni sastanak (zatvoren za javnost) glavnog državnog odvjetnika s Antikorupcijskim vijećem. Uoči sastanka, predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović ustvrdio je kako je ključan povratak povjerenja građana u institucije, jer je glavni problem korupcije, uz financijsku štetu koju radi, i gubitak povjerenja u institucije. 

Nikola Grmoja KORUPIRANOST ILI ZATAŠKAVANJE Grmoja proziva Jelenića zbog slučaja Damira Sabljaka

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podsjetio je da je za borbu protiv korupcije ključna prevencija kojom se DORH i Uskok kao tijela represivnog karaktera ne bave, ali tu su institucije kojima je zadatak sprečavanje sukoba interesa, transparentnost... i to bi, naglašava, trebale biti prve na listi mjera kojima se korupcija kao velika društvena nedaća sprječava.

- Međunarodni dan je prigoda da se o tome pogovori, ali se s borbom protiv korupcije živi. Svakodnevno svi skupa trebamo ustrajati da Hrvatska bude država vladavine prava, a ne država u kojoj građani imaju osjećaj da se sve može kršiti – rekao je Jelenić koji se zalaže da ključne vrline koje se vrednuju budu stručnost, znanje i povjerenje.

Upitan koliki broj prijava nepravilnosti završava optužnicama, Jelenić pojašnjava kako veliki broj prijava završi na sudu.

- Ali nije na nama da samo dižemo optužnice nego da provjerimo sve navode i da tamo gdje nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka donesemo rješenje o odbačaju. Iza takvih odluka mi stojimo, a iza takvih odluka, podrškom od strane politike, društva i svih ostalih uključenih u borbu protiv korupcije i podizanje svijesti građana o potrebi da nam institucije budu jake, svi bi trebali iza takvih odluka stajati – odgovara Jelenić.

Ericsson NAGODBA Ericsson mora platiti kaznu od 1 mlrd dolara zbog korupcije

Odgovorio je i na kritike predsjedničkog kandidata Miroslava Škore da DORH ne procesuira ratne zločine.

– Mi istražujemo i radimo na svim kaznenim predmetima, a posebno imamo određene prioritete, ratni zločini su definitivno među tim prioritetima, ali moramo biti svjesna da se radi o zločinima počinjenim prije više desetaka godina pa je teško nalaziti dokaze, ali svaku informaciju o bilo kojem ratnom zločinu provjeravamo i to nastojimo pretočiti u dokaze – objasnio je glavni državni odvjetnik.

 

Osvrnuo se i na kritike Mostovog Nikola Grmoje vezano uz odbačenu prijavu diplomata Damira Sabljaka, te kritiku da je prijavu nakon 11 mjeseci nečinjenja odbacio baš na dan kad je on o tome pitao premijera u Hrvatskom saboru.

- Donošenje odluke nije trenutni čin, njemu prethodi u pravilu dugotrajni rad, pogotovo u kaznenim djelima zlouporabe položaja i ovlasti. Ja bih stvarno bio vidovit da sam mogao znati da će gospodin Grmoja toga dana postaviti to pitanje, dakle odluka je donesena onog dana kada je zamjenik koji je radio na tom predmetu zaključio da je dovoljno činjenica prikupljeno za donošenje te odluke – odgovara Jelenić.

Gordan Maras o korupciji na zagrebačkom Adventu KORUPCIJA NA ADVENTU Maras: 'Deset kuna od fritula ode na korupciju'

Što se tiče kritike da je predmet odbačen temeljem nalaza koji im je dostavio inspektor Ministarstva vanjskih poslova koji je zapravo istraživao svoja postupanja, Jelenić zaključio kako jedino policija i DORH istražuju sumnje za počinjenje kaznenog djela.

Nove dokumente za koje Grmoja govori da bacaju novo svjetlo na slučaj Sabljak DORH istražuje, i temeljem njih će donijeti odluku, poručuje.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • IVANIVANIVAN:

  Mladi Jastreb prije 20 dana :"Nitko mi iz državnih institucija republike HR 25 godina nije pitao o pokoljima u Vukovaru " ...............Dražene Jeleniću a ti prozivaš Škoru ? ...srami se ti i Vučić i HDZ !

 • boginjakuga:

  Jelinicu Jesu Jesu prioritet su vec 25 god. Se nisten pomakli s mrtve tocke

 • Avatar Prigor
  Prigor:

  Stvarno kako ovaj lik zarađuje svoju plaću. Što je uopće ovaj do sada napravio. Al dobro mogu razumiti , kada bi radio kak treba Zagreb bi imal novog gradonačelnika , dok bi Plenković bil u Briselu.