Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORUPIRANOST ILI ZATAŠKAVANJE

Grmoja proziva Jelenića zbog slučaja Damira Sabljaka

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.12.2019.
u 12:49

. U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i za javnost zatvorenog radnog sastanka glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića s Antikorupcijskim vijećem, Grmoja je najavio da će Jelenića ispitati sve o propustima u slučaju Sabljak

Mostov Nikola Grmoja prozvao je danas glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića za korumpiranost ili barem za zataškavanje kriminala zbog slučaja Damira Sabljaka, državnog službenika Ministarstva vanjskih poslova koji je upozorio na nepravilnosti u tom ministarstvu nakon čega je udaljen s posla.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i za javnost zatvorenog radnog sastanka glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića s Antikorupcijskim vijećem, Grmoja je najavio da će Jelenića ispitati sve o propustima u slučaju Sabljak i novim dokumentima koji potvrđuju da je glavni inspektor ministarstva Damir Božić, kojem je bio zadatak istraživati nepravilnosti, kasnije DORH sam utvrđivao činjenice o vlastitim potezima temeljem čega je, tvrdi Grmoja, DORH odbacio prijavu. 

Podsjetimo, Sabljak je prijavio nepravilnosti s putnim nalozima diplomatkinje u Sydneyu te protupravno isplaćivanje državnog novca veleposlanstvu u Washingtonu tijekom 2016., koje je tad vodio Josip Paro, sad veleposlanik u Belgiji.

- Zamjenica ravnateljice Uskoka je u ožujku negirala da je osumnjičeni inspektor Božić utvrđivao činjenice o svojim propustima. On je bio odgovorna osoba u ministarstvu koja treba provjeravati ima li nepravilnosti, i iako su mu određene nepravilnosti bile prijavljene, on ih nije istraživao, da bi na koncu baš njega angažirali da istražuje vlastitu odgovornost ili neodgovornost. DORH je uzeo baš taj nalaz, i temeljem njega odbacio prijavu Damira Sabljaka – kaže Grmoja i podsjeća da je inspektor Božić kasnije pred Antikorupcijskim vijećem priznao da je bilo nepravilnosti na koje je Sabljak ukazivao.

- Podsjećam da DORH 11 mjeseci nije poduzimao ništa vezano uz Sabljakovu prijavu i onda baš istog dana kad sam postavio pitanje premijeru u Saboru o ovom slučaju i kad je on izjavio da ovakve predstavke obično ne vode ničemu, DORH objavljuje da odbacuje prijavu, a istovremenu Sabljaku kao prijavitelju ništa ne javlja. Nekoliko dana nakon toga bivša ministrica Marija Pejčinović Burić mijenja pravilnik kojim svim zaposlenicima Ministarstva brane istupe u javnosti bez dozvole i tako skriva istinu. Ovo je zemlja u kojoj stradavaju oni koji prijavljuju nepravilnosti, a odgovorni budu nagrađeni lukrativnim pozicijama – kritizira Grmoja ustvrdivši kako "na Zrinjevcu (gdje se nalazi ministarstvo op.a.) caruje korupcija".

Glavnom državnom odvjetniku zamjera, kako tvrdi, niz nepravilnosti u vođenju ovog postupka.

- Jelenić je trebao prvo ispitati Sabljaka o svim njegovim saznanjima, riješiti brzo to, a ne odugovlačiti 11 mjeseci i onda odbaciti prijavu na dan kad o tome pitam premijera. Trebao je dostaviti spis o svemu Antikorupcijskom vijeću koje ga je to tražilo, no on to ne želi, što znači da nešto krije, a što i zašto, to su pitanja na koja treba tražiti odgovor – tvrdi Grmoja.

Problem korupcije u državi prije svega je problem naroda, nastavlja.

- Nije problem u političarima, nego u narodu, u malom čovjeku koji pristaje na korupciju, koji radi neke svoje pozicije ili usluge tolerira korupciju. Dok svi ne budemo spremni izložiti se osobno, nema sustavne borbe protiv korupcije. Zadatak svakog čovjeka na njegovom radnom mjestu je prijaviti nepravilnost i osobno se izložiti – poručio je Grmoja zaključivši kako se Most aktivno bori protiv korupcija, ukazujući na nju, ali i svojim antikorupcijskim programom.

Komentara 1

Avatar zajutrak
zajutrak
14:07 09.12.2019.

Koga sve učo Grm.. nije prozvao ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije