Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORUPCIJA NA ADVENTU

Maras: 'Deset kuna od fritula ode na korupciju'

Gordan Maras o korupciji na zagrebačkom Adventu
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
03.12.2019.
u 16:15

"Ostalih 10 kuna za svaku fritulu ode na trošak korupcije, odnosno umjesto u gradskoj blagajni završi u džepovima interesnih skupina povezanih s gradonačelnikom", poručio je Maras

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u utorak je poručio kako Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi zbog namještanja poslova za štandove i kućice na toj manifestaciji, a zbog čega traži da se za buduća događanja u gradu regulira prostor, raspiše natječaj te osigura da profit ostvare grad i ugostitelji, a ne privatnici.

 "Potrebno je raspisati mjesta na kojima će biti kućice i ponuditi ih na javno nadmetanje, da se ljudi koji tamo rade mogu nadmetati, iznajmiti te kućice i pošteno zaraditi svoj novac te da od Adventa i Zagreb i Zagrepčani imaju puno više koristi nego što imaju sada", rekao je Maras na konferenciji za novinare.

VIDEO: Otvorenje Adventa u Zagrebu

Ocijenio je da Zagreb zbog namještanja poslova ima najkorumpiraniji Advent u Europi, da grad svake godine u mjesec dana izgubi između 11 i 12 milijuna kuna koje završe u privatnim džepovima.

 Problem je demonstrirao na fritulama koje se mogu kupiti gotovo na svim štandovima i kućicama po cijeni od 20 kuna, od čega dvije ili tri kune odu na trošak materijala, isto toliko na rad te isti iznos i na potrošni materijal i kućicu koju plaća koncesionar.

Deset kuna od fritula ode na korupciju  

 "Ostalih 10 kuna za svaku fritulu ode na trošak korupcije, odnosno umjesto u gradskoj blagajni završi u džepovima interesnih skupina povezanih s gradonačelnikom", poručio je Maras. Zanima ga kako to da se ugovori s najmoprimcima za kućice potpisuju mjesecima prije nego što su od grada dobili dopuštenje i koncesiju za prostor, te kako to da se iz godine u godinu pojavljuju isti koncesionari.

 Od DORH-a i Uskoka zatražio je da utvrde je li postupak dodjeljivanja koncesije u skladu sa zakonom. Traži i izvide o tome koliko je novca Zagreb izgubio na taj način, gdje su novci završili te ispitivanje financijskih izvještaja tih tvrtki da bi se vidjelo kako je moguće da uz niski najam i velike dobiti koje im plaćaju ugostitelji godinu završavaju oko nule, odnosno samo s pet ili 10 tisuća kuna profita. 

Gordan Maras o korupciji na zagrebačkom Adventu
1/7

 "Sramotno je da se baš u blagdansko vrijeme događa jedan od najvećih korupcijskih skandala gradske uprave. Ovo je po meni dokaz na koji način Grad funkcionira i mi očekujemo odgovore vrlo brzo, ali nažalost mislim da se tu mnogo stvari ne može popraviti, nego da Zagreb i njegova uprava trebaju doživjeti reset", istaknuo je Maras. 

Predsjednica bi odavno nosila kolače po Remetincu da pravosuđe funkcionira

 Prozvao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da svojim pokroviteljstvom Adventa "amenuje" takvo ponašanje, istaknuvši kako bi ona "već odavno nosila kolače po Remetincu da pravosuđe funkcionira".

 SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Matej Mišić istaknuo je da u drugim hrvatskim gradovima ne postoji takav način funkcioniranja, te da gradovi po jednoj kućici zarađuju znatno više, poput Splita koji na 19 kućica u gradski proračun uprihodi više nego Zagreb na njih 228. 

 Najavio je kako će od gradonačelnika Bandića tražiti izvještaj o cjelokupnom Adventu, financijskoj slici, kriterijima putem kojih su dodjeljivane kućice određenim zakupcima koji su ih nakon toga davali u podzakup, kao i očitovanje zbog čega ostali gradovi dodjeljuju kućice izravno osobama koje drže i rade na tim kućicama, dok financijsku korist od kućica u Zagrebu imaju pojedinci povezani s gradonačelnikom.

Komentara 8

DO
domxerex
19:18 03.12.2019.

Ako je on takav, kakvi su tek oni koji mu vjeruju!?

ZB
Zoki-Bijela
17:27 03.12.2019.

Kak bi ga dva sata gadjao da fritulama, platio bi i 50kn casicu

BI
Biouskoli91
18:56 03.12.2019.

Najveci problem je sto je dopusten podnajam. Ali, to je s razlogom kod nas....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije