Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRASTIČNE MJERE

Opet raskol u SDP-u: Nakon duge rasprave raspuštaju kompletno članstvo u Zagrebu i Sl. Brodu

Zagreb: Peđa Grbin dao je izjavu medjima prije početka sjednica Predsjedništva SDP-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
08.06.2021.
u 23:17

Odluka o raspuštanju članstva u Zagrebu tumači se kao pokušaj čišćenja od ''bandićevaca'' i ''bernardićevaca'', čime bi se otvorio put za izbor Joška Klisovića za čelnika zagrebačkog SDP-a

Nikad mira u SDP-u, a najnoviji potezi o kojima je predsjedništvo stranke večeras raspravljalo više od četiri sata mogli bi dovesti i do potpunog raskola u toj stranci. Naime, vodstvo SDP-a odlučilo je raspustiti kompletno članstvo SDP-a Slavonski Brod, vodstvo međimurskog SDP-a, kao i kompletno članstvo zagrebačkog SDP-a, inače najveće stranačke organizacije.

Na sjednici vodstva, doznajemo, raspravljalo se čak i o raspuštanju splitskog SDP-a, a na čemu je navodno inzistirao potpredsjednik stranke Ranko Ostojić, no od te se odluke očito na kraju odustalo s obzirom na to da, kako kažu naši izvori, Grbinu trebaju ruke splitskih SDP-ovaca u Glavnom odboru koji će se održati u subotu i na kojemu se sve odluke donesene večeras moraju i potvrditi.

A budu li potvrđene, to znači i da će svi članovi raspuštenih organizacija biti ispisani iz SDP-a nakon čega će se imenovati povjerenici koji će potom primati natrag onoga koga žele, naravno, prema kriterijima aktualnog vodstva.

Kako je u raspuštenim organizacijama i više saborskih zastupnika SDP-a postavilo se i pitanje znači li to da će takva odluka, potvrdi li je Glavni odbor u subotu, značiti i da će se Klub zastupnika SDP-a u Saboru poprilično smanjiti. Naime, samo iz zagrebačkog SDP-a u Saboru je petero saborskih zastupnika, među kojima i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić, bivši potpredsjednik Sabora Rajko Ostojić, kao i bivši tajnik SDP-a Nikša Vukas.

Međutim, iako će u subotu vjerojatno doista doći do raspuštanja zagrebačke organizacije, to se neće odnositi na saborske zastupnike SDP-a iz tih organizacija kao ni na članove Predsjedništva. Ali hoće na petero članova Glavnog odbora, ujedno članova triju spornih organizacija, čije će izbacivanje, doznajemo, u subotu na Glavnom odboru biti predloženo.

Ključno pitanje jest što je motiv vodstvu za ovakve odluke. Naši izvori iz SDP-a, dobro upućeni u situaciju, kažu kako je jedini razlog za ovakvu potencijalnu odluku da vodstvo stranke na čelu s Peđom Grbinom kontrolira kompletan proces unutarstranačkih izbora koji se u SDP-u moraju provesti do kraja godine. Odnosno da nakon raspuštanja u stanku prime samo one članove koji će na unutarstranačkim izborima za vodstva stranačkih organizacija glasati za one kandidate koji su po volji aktualnom vodstvu. Neki idu i korak dalje pa tvrde da se sve radi isključivo kako bi Joško Klisović, koji je bio SDP-ov kandidat za gradonačelnika SDP-a i nije ušao u drugi krug, na unutarstranačkim izborima preuzeo vodstvo zagrebačkog SDP-a i krenuo graditi tu organizaciju ispočetka.

Joško Klisović nakon onakvog rezultata na lokalnim izborima može postati šef SDP-a u Zagrebu samo na taj način da se kompletno članstvo raspusti i da se natrag u stranku primi tek manji dio tih članova. U Zagrebu SDP ima oko 4500 članova na papiru, ali na izborima ih sudjeluje oko 2000. Da bi Klisović pobijedio, mora se velika većina njih potpuno izbaciti iz stranke – tvrdi jedan zagrebački SDP-ovac dobro upućen u stanje na terenu.

Drugog smisla u svemu što se večeras dogodilo ne vidi i kaže da su donesene odluke put u samouništenje.

Rasprava o ovim drastičnim odlukama večeras je, doznajemo, bila poprilično burna, što ne iznenađuje. Ipak, prošle su, a protiv raspuštanja navodno su bili jedino Kristina Ikić Baniček, Romana Jerković i Domagoj Hajduković.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Peđa Grbin o potencijalnoj suradnji s Možemo!

Ključne riječi

Komentara 35

FR
franc251
01:32 09.06.2021.

Hm, zanimljivo. Svih ovih dana su nas forsirali o "svađama i podjelama" u HDZu kojii je po njima izgubio izbore, a sad se definitivno raspada SDP.

ST
stefj
00:42 09.06.2021.

To bi značilo da je Klisovuću propala ideja o mjestu ambasadora u Londonu...

MZ
Marko_zg
01:25 09.06.2021.

Zašto svima ne skrate muke i ne raspuste cijeli SDP?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije