Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

Dramatično u Austriji: Nakon policijskog sata stiglo i novo pravilo za trgovine

Austrija otvorila dio trgovina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.11.2020.
u 13:05

Zabrana izlaska na ulice od 20 sati navečer do 6 sati ujutro stupila je snagu prošli utorak i vrijedi 10 dana, odnosno do 12. studenoga

Austrijsko ministarstvo zdravlja na čelu s ministrom Rudolfom Anschoberom izvijestilo je u utorak prijepodne javnost da od sutra (srijeda 0 sati) sve trgovine u Austriji smiju raditi samo do 19 sati navečer. Izuzetak su benzinske postaje, automati i trgovine na kolodvorima i zračnim lukama koje nemaju više od 80 četvornih metara prodajne površine.

„Ograničenjem radnog vremena želi se postići da se prije stupanja zabrane izlaska na ulice može pravovremeno obaviti kupnja, s ciljem da se odredbom što je moguće više smanji mobilnost navečer i u noćnim satima“, stoji u priopćenju ministarstva, uz dodatak kako će time kako kupci tako i zaposlenici imati dovoljno vremena da stignu do svojih stanova i kuća. 

„Cilj ove odredbe jest pridržavati se ograničenja izlaska i tako postići daljnje smanjenje svih socijalnih kontakata koji nisu nužno potrebni“, navodi isti izvor u nastavku.

Zabrana izlaska na ulice od 20 sati navečer do 6 sati ujutro stupila je na snagu prošli utorak i vrijedi 10 dana, odnosno do 12. studenoga. Kako se doznaje iz krugova bliskih ministarstvu zdravlja, produljenje zabrane izlaska na ulice u Austriji za sljedećih deset dana u isto vrijeme praktički je „već fiksno“, tvrde domaći mediji. U to nitko živ u Austriji i ne sumnja s obzirom na stalan dramatičan rast i rekordne brojke novozaraženih, hospitaliziranih i pacijenata u intenzivnoj njezi.

Sindikati i gospodarska komora već su prošli tjedan tražili skraćivanje radnog vremena trgovina i njihovo zatvaranje u 19 sati navečer, na što se se ministarstvo zdravlja prvotno oglušilo. Stoga su danas objavljeno ograničenje ministarstva nazvali „žalosnom igrom“.

 

Ključne riječi

Komentara 45

PE
Pero56
13:51 10.11.2020.

Clanak nije bas istinit. U Austriji je trenutno vazeca zabrana izlaska u vremenu od 20:00 do 6:00, ali ima nekoliko iznimaka. Ovakvo pisanje o zabranama bez navodjenja iznimki je obmanjivanje citalaca. Napr. dozvoljeno je izaci van i setati se ako je to nekome psihicki i fizicki potrebno, napr. da bi se bolje osjecao ili prosetao sebe ili/i psa koji mora obaviti svoje procese. Dozvoljeno je napr. od 20:00 do 6 ujutro jogirati koliko hoces i gdje hoces. Setaci, joggeri ili biciklisti nisz duzni policajcima (na eventualni upit) dokazivati zasto su vani i kuda idu. Policajci imaju pravo sami procjenit pojedinu situaciju. Napr. okupljanja na javnim povrsinama nisu dozvoljena.

RI
Rinko
14:46 10.11.2020.

Koji naslov - "Dramatično u Austriji" zato što su malo skratili rad trgovina. Pa tamo ionako trgovine ne rade puno dulje, nedjeljuom uopće ne rade, a subotom znatno kraće nego kod nas.

GP
gprskalo
14:45 10.11.2020.

i zašto je dramatično?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije