Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRED IZLJEČENJEM SMO ZA JEDAN OBLIK LEUKEMIJE

Dr. Kursar: 40 posto bolesnika nastavilo je život bez liječenja i znakova aktivnosti bolesti

labaratorij
Thinkstock
24.09.2019.
u 15:44

Bolest karakterizira nekontrolirano bujanje više ili manje diferenciranih bijelih krvnih stanica

Smrtonosna bolest koja u većine oboljelih nema simptoma, danas je kronično stanje kod kojeg čak 40 posto oboljelih nastavlja normalno živjeti nakon prekida terapije! Riječ je o kroničnoj mijeloičnoj leukemiji (KML), čiji je Svjetski dan obilježen jučer predavanjima u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL).

- Iz nekad teške smrtonosne bolesti evoluirali smo u kronično stanje za većinu bolesnika i sada radimo na tomu, radimo probir i studije da nađemo koji su to bolesnici kojima bi mogli pokušati prekinuti liječenje. Rezultati studije pokazali su da 40 posto bolesnika kod prekidanja lijeka nije izgubilo veliki molekularni odgovor, dakle njih 40 posto nastavilo je život bez liječenja i bez molekularnih znakova aktivnosti bolesti. Pred izlječenjem smo za jedan dio bolesnika koji će izgleda moći živjeti bez terapije – rekao je dr. Marin Kursar iz KB Merkur u svojem predavanju naziva Možemo li izliječiti KML?.

Riječ je o bolesti koja uglavnom pogađa ljude starije životne dobi no, današnjim produženjem života očekivano je sve veći broj oboljelih. Obično se javlja u jednog na sto tisuća stanovnika, a bolest karakterizira nekontrolirano bujanje više ili manje diferenciranih bijelih krvnih stanica, objasnio je dr. Pavle Rončević iz KBC-a Zagreb.

- Liječenje se značajno popravilo u zadnjih dvadesetak godina otkrićem inhibitora tirozin kinaze, lijeka Glivec koji je revolucionizirao liječenje ove bolesti – rekao je dr. Rončević.

Predavanje je održala i Željana Margan Koletić, mr.pharm. iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) koja je izvijestila kako je u nacionalnoj bazi nuspojava prijavljeno 160 prijava na inhibitore tirozin kinaze.

Dr. Dubravke Globlek, inače liječnica otorinolaringologinja, u ovom je slučaju dala izjavu kao pacijentica.

- Moje dijete je tada išlo u šesti razred. Onda kada sam ja čitala hematologiju nije bilo pametnih lijekova i jako sam se bojala. Ne samo da sam već trinaest godina živa nego živim kvalitetno i radim, a život se naravno promijenio. Sada sam svjesna da je svaki dan poklon iz Božje ruke – rekla je okupljenima dr. Globlek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije