Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za ratne veterane traži osnivanje specijaliziranih odvjetništava za progon ratnih zločinaca

Protiv izvješća je bio Mostov Miro Bulj jer nije zadovoljan radom DORH-a po pitanju procesuiranju ratnih zločina, kao što, podsjetimo, nije zadovoljan ni niz braniteljskih udruga a tako ni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava
23. listopada 2019. u 13:26 5 komentara 446 prikaza
Dražen Jelenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Odbor za ratne veterane primio je na znanje izvješća o radu Državnog odvjetništva RH u 2017. i 2018. godini koja im je na sjednici zatvorenoj za javnost danas u Saboru predstavio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, te zaključkom predložio Ministarstvu pravosuđa izmjene i dopune Zakona o radu državnih odvjetništava kako bi osnovala specijalizirana odvjetništva za progon ratnih zločinaca na teritorijima gdje su zločini počinjeni.

Ilustracija PODIGNUTA PRIJAVA Dvojac osumnjičen za ratne zločine u Vukovaru 1995. godine

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Josip Đakić pojasnio je kako nisu zadovoljni segmentom gdje se pod opći oprost podvlače kaznena djela koja su jasno definirana kao ratni zločin ili genocid, na vukovarskom području, u Škabrnji, Četekovcu, Voćinu i drugim stratištima diljem Hrvatske.

- Tražili smo da se još jednom preispita može li opći oprost biti primijenjen na djela za koja postoje evidentirana, potpisana svjedočanstva i putem svjedoka koji su napisali knjige poput knjige o vukovarskim stratištima u Pekari, Ovčari ili Veleprometu u knjizi "Dimenzije zločina počinjene u Vukovaru 1991. godine" kao i za zločine koji su počinjeni i opisani u knjizi "Sunčica". Te dvije knjige smo danas izrijekom spomenuli jer su u njima jasna svjedočanstva o zločinima za koje smatramo da nisu procesuirana – objašnjava Đakić. Iz cijele rasprave na današnjoj sjednici odbora, dodaje, može se zaključiti da postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su procesuirali ratne zločine, da nema dovoljno alata i specijaliziranih timova, čije će formiranje tražiti od Ministarstva.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nakon sjednice je ustvrdio kako, kada se govori o onome što je primijenjeno prema Zakonu o oprostu, zapravo govori o vremenima od prije skoro deset godina.

- Rasprava na sjednici bila je konstruktivna, poticajna i nije se, što je prirodno, ograničila na rad odvjetništava samo ove dvije godine jer ratni zločini su nešto s čime se Državno odvjetništvo bavi 27 godina i sigurno će se time s jednakom ustrajnošću i predanošću nastaviti baviti i ubuduće – kazao je Jelenić.

Protiv izvješća je bio Mostov Miro Bulj jer nije zadovoljan radom DORH-a po pitanju procesuiranju ratnih zločina, kao što, podsjetimo, nije zadovoljan ni niz braniteljskih udruga a tako ni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Dražen Jelenić Dražen Jelenić: 'Rad na ratnim zločinima je kvalitetan, DORH optužuje gdje god ima dokaze'

- Izražavam nezadovoljstvo nečinjenjem DORH-a po pitanju ratnih zločina za vrijeme velikosrpske agresije. Uvijek slušamo istu priču, fali financija, ustroj, preustroj, nova tijela koja će istraživati ratne zločine, a u biti se ništa ne poduzima i očito će i dalje ratni zločinci slobodno šetati i po Vukovaru i po Škabrnji i ostalim dijelovima RH. Ja na kraju nisam podržao izvješće glavnog državnog odvjetnika, a naravno da ne želim glasovati o bilo kakvom zaključku koji je uvijek isti, uvijek se ponavlja, a ratni zločinci i dalje šetaju kraj svojih žrtava – kazao je Mostov Miro Bulj.

DORH se, podsjeća, više posvećivao uhićivanju, lociranju i transferiranju hrvatskih generala kako bi ih poslali u Haag, nego s rješavanjem ratnih zločina za vrijeme velikosrpske agresije, prigovorio je Bulj ustvrdivši kako je zbog toga i nepravda svakim danom sve veća i veća.

Odbor za ratne veterane usporedba s NDH DORH ispituje Pupovčeve izjave. Odbor za ratne veterane odgodio raspravu

Član odbora, HDZ-ov Milijan Brkić tako je ustvrdio kako nitko u državi ne može biti zadovoljan s razinom rješavanja pitanja ratnih zločina.

- Kao država moramo svi sklopiti glave i vidjeti koji je to organizacijski oblik, koji su to alati i instrumenti da se napokon ta rana zatvori, da žrtve i obitelji žrtava, ali i progonitelji budu tamo gdje im je mjesto. Cijela država treba naći adekvatan alat, instrument i način kako da se ta problematika konačno riješi da se okrenemo budućnosti da i naša djeca ne budu opterećena s time – kazao je Brkić nakon sjednice dodavši kako su baš tamo razgovarali o modelima i načinima za to, no nije ih želio otkriti.

Usput je komentirao medijske navode kako ga DORH nakon istražnih radnji neće optužiti za prisluškivanje četiri ženske osobe.

- Od prvog dana govorim da nema nikakvih osnova za provođenje bilo kakvih istražnih radnji protiv mene, ali DORH radi svoj posao, i nemojte se ljutiti, ali ja bih bio neozbiljan kad bih na osnovu medijskih napisa komentirao bilo što. Sačekajmo mjerodavnu odluku nadležnog Državnog odvjetništva, očekujem je u propisanom roku, pa ću tada komentirati – zaključio je Brkić.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Akademski slikar i mason Jadranko Ferko naslikao je svoj autoportret u masonskoj odjeći
KAKO IZGLEDA OBRED
Sve tajne hrvatskih masona: Rituali, simbolika, zavjeti šutnje, muško bratstvo
 • zip123:

  Netreba nista specijalizirano,treba samo zakon doraditi i sprovoditi.I ne ovisiti o ucjenama.

 • Žegarni:

  "...nastaviti baviti ratnim zločinima i ubuduće..." Drugim rijecima kao i do sada se agresorima nece suditi dok nam se oni smiju u lice. Mi jedini nismo u stanju suditi agresoru i provesti pravdu. Dok u susjedstvu parcijalno sude samo Hrvatima. ... prikaži još! Svugdje gdje ljevica vodi kolo samo Hrvati stradavaju, i doma i u susjedstvu.

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  nakon 25 godina? Na vrijeme se sjetili.