Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dvojac osumnjičen za ratne zločine u Vukovaru 1995. godine

Jednog državljanina Srbije i jednog državljanina Hrvatske sud tereti da su psihički i fizički zlostavljali civile udarajući ih palicama, izazivajući im elektrošokove, izgladnjujući ih i uskraćujući im vodu.
18. srpnja 2019. u 10:09 10 komentara 1116 prikaza
Ilustracija
Foto: Silas Stein/DPA/PIXSELL

Policijski službenici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te djelatnicima Sigurnosno-obavještajne agencije, dovršili su višegodišnje kriminalističko istraživanje u povodu počinjenog ratnog zločina protiv civilnih i protiv ratnih zarobljenika na području Vukovara. 

Fikret Mrkonjić Ratni zločinac koji je metalnom palicom ubio hrvatskog civila dobio šest godina zatvora

Oni 75-godišnjeg državljanina Srbije i 55-godišnjeg državljanina Hrvatske sumnjiče da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U priopćenju se pojašnjava kako se 75-godišnji državljanin Srbije sumnjiči da je krajem 1995. godine, kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

– Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika paravojnih formacija, psihički i  fizički zlostavljao tako da su ga udarali šakama i drugim dijelovima tijela te palicama po cijelom tijelu, izazivali elektrošokove, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje ponavljalo se svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, stoji u priopćenju MUP-a RH. 

Mirko Norac Više od 100.000 kn Gaf tužiteljstva: Mirko Norac ne mora vratiti državi odštetu za ratni zločin

Spomenuti dvojac sumnjiči se da je od lipnja do kolovoza 1995. godine, kao pripadnik i kao zapovjednik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, zatočio i grubo fizički zlostavljao trojicu civila (tada 34, 54 i 55 godina). Oni su u to vrijeme bili zaposlenici komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka te su 24. lipnja 1995. godine protupravno lišeni slobode od pripadnika paravojnih formacija podređenih osumnjičenom 55-godišnjaku.

– Potom su prevezeni u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru, a nakon toga u kuću u Vukovaru, gdje su ih 75-godišnjak i 55-godišnjak zatočili i grubo fizički zlostavljali. Dvojicu spomenutih civila prevezli su u prostorije 35. slavonske brigade VRSK u Dalju, nakon čega su ih predali u zatvor u Belom Manastiru, gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995. Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je uslijed grubog fizičkog zlostavljanja usmrćen. Njegovo tijelo ni posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni, navodi MUP RH.
 
Protiv navedene dvojice osumnjičenika, koji nisu dostupni tijelima progona Republike Hrvatske, podnesena je kaznena prijava zbog opisanih kaznenih djela Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • magnum2013:

    Kao što vidimo imaju pravo štampati i minuse na svaki komentar koji im nije sladak.

  • HanibalAntePortas:

    Gospodo novinari iz večernjeg, piše se Tzv. VRSK, ovako kako vi pišete ispada kao da to nije bila neka paravojna skupina i para država,jel imate vi lektora ? E ajd sad, srbi, četnici, ljotićevci, nedičevci, pop đujičevci i šta ti ... prikaži još! ja znam kako se još sve zovete...... lupajte minuse kolko vam srce želi

  • Deleted user:

    i sad Ustavni sud veli da je važnije njihovo pravo 'da pišu na ćirilici' nego pravo ljudi koje su mučili ili čovjeka kojem se niti grob ne zna da mu imaju njegovi gdje doći zapaliti svijeću. Pljuc