Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Rad na ratnim zločinima je kvalitetan, DORH optužuje gdje god ima dokaze'

Što se prijave poput Pupovca tiče, odluka će uskoro biti donesena. Osim HVIDR-ine, podneseno je još nekoliko prijava protiv Pupovca - rekao je Jelenić
23. listopada 2019. u 10:56 5 komentara 119 prikaza
Dražen Jelenić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

DORH predano radi na predmetima ratnih zločina, poručio je danas glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić uoči zatvorene sjednice Odbora za ratne veterane na kojoj je trebao podnositi izvješća o radu DORH-a u 2017. i 2018. godini. Očekivao je da će se na sjednici ipak najviše govoriti o predmetima ratnih zločina, pa je tako na kritike da je percepcija javnosti da se državni zločini slabo procesuiraju, Jelenić odgovorio da misli da Državno odvjetništvo nema nijednu kaznenu podnesenu od strane policije, a da nije riješena.

Zagreb: Ivan Pernar ponovno izbačen iz sabornice Iznijeli ga Pernara izbacili iz Sabora. Radin: 'Parlament ne znači luđačko ponašanje'

- Ja sam nastavio rad svih onih koji su na čelu DORH-a bili prije mene i mogu reći da DORH predano radi na predmetima ratnih zločina. Ako uzmemo u obzir da je riječ o složenim predmetima, onda godinu i pol, koliko sam glavni državni odvjetnik, nije puno. Mislim da je rad na ratnim zločinima kvalitetan i svugdje gdje DORH ima dokaze, DORH optužuje, a gdje nema, odustaje od kaznenog progona. Isto tako, moramo biti svjesni toga da su to predmeti u kojima, nazovimo to kvalitetan rad DORH-a, ovisi o puno faktora, a jedan je i međunarodna pravna pomoć – komentirao je Jelenić.

Na sjednici je spreman odgovarati na sva pitanja, dodaje, pa i ona o čelniku SDSS-a Miloradu Pupovcu kojeg su brojne braniteljske udruge prijavile DORH-u zbog njegovih izjava o Hrvatskoj.

- Što se prijave poput Pupovca tiče, odluka će uskoro biti donesena. Osim HVIDR-ine, podneseno je još nekoliko prijava protiv Pupovca, a zadnju je nadležno Državno odvjetništvo zaprimilo prije manje od mjesec dana. Prema tome, ako tako gledamo, DORH na tome radi manje od mjesec dana – kaže Jelenić.

Marjan Šarec i Andrej Plenković KAKO ĆE REAGIRATI Slovenija planira blokirati Hrvatsku, ali to neće priznati

Upitan je i jesu li točne informacije koje su se pojavile u vezi Milijana Brkića, odnosno špekulacije da neće biti optužen za prisluškivanje četiri žene.

- Pojavila se i moja izjava da odluka nije donesena. Odluka može biti samo odbačaj ili optuženje. Kakva god da bila, bit će utemeljena na zakonu i na činjenicama koje je pribavilo nadležno Državno odvjetništvo tijekom istraživanja. Mislim da nećemo još dugo očekivati odluku. Općenito, što se državnoodvjetničkih odluka tiče, mislim da se na njih niti može niti stvarno čeka predugo jer, u konačnici, mi smo jedno od rijetkih državnih tijela koje u svojim odlukama podliježu određenim rokovima – objasnio je glavni državni odvjetnik.

Što se tiče dugotrajne istrage u Agrokoru, Jelenić priznaje da su u DORH-u svjesni da je to i činjenično i pravno kompliciran i veliki predmet.

- U ovom trenutku preostalo je odlučiti o prijedlogu obrane za izuzeće vještaka i kad ta odluka bude donesena, mislim da više nema zapreka za završetak istrage – zaključuje.

VIDEO Domovinski rat - Obrana Zagreba: 'Bila nas je šačica, a rasturili smo ih. Borili smo se prsa o prsa'

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Samo.Hrvatska:

    'Ja sam nastavio rad svih onih koji su na čelu DORH-a bili prije mene' ; ovo je jedina istina iz članka. Bolje rečeno nerad što se tiče procesuiranja agresora

  • blekpanther:

    Radimo svugdje gdje ima dokaza, zanimljivo? U Vukovaru dokaza nema pa tamo nemamo sta radit! To je nastavak posla tvojih predhodnika! Da nije zalosno covjek bi se smijao! Ovako GROZOTA!

  • Žegarni:

    "Mislim da je rad na ratnim zločinima kvalitetan i..." kada ti laze u lice i kaze da je sve ok i da trebas biti zadovoljan a zlocinci za koje svi znaju da su ratni zlocinci ti se isto tako seckaju ... prikaži još!u i smjeskaju. I onda reci da je sudstvo neovisno i nije pod kontrolom jugoljevice.