Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'prvi za hrvatsku'

'Domovini vjeran': Evo zašto je on najspremniji hrvatski vojnik

Pero Bertović hrvatski vojnik
Foto: MORH
1/9
23.05.2014.
u 17:00

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju održano dvodnevno natjecanje sa sudjelovanjem 107 vojnika iz 8 zemalja članica NATO-a te hrvatski policajci. Pobjednik je 40-godišnji Pero Bertović

– Nije bilo preteško, čak su treninzi znali biti teži. Nosio sam 20 kilograma opreme pa sam čuvao snagu, a presudna je bila orijentacija. Griješio sam i ja, ali ostali više – kaže 40-godišnji Pero Bertović, najspremniji pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ukupni je pobjednik dvodnevnog natjecanja održanog na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju "Prvi za Hrvatsku" na kojem je ukupno sudjelovalo 107 hrvatskih, poljskih, slovenskih, čeških, mađarskih, makedonskih, austrijskih i talijanskih vojnika, pripadnika NATO-vih snaga u Brunssumu i Napulju te hrvatski policajci.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Kao promatrači su nazočili pripadnici kosovskih snaga sigurnosti. Nakon šest i pol sati i 37,5 prijeđenih kilometara nadnarednik Vojnoobavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske Bertović ušao je u cilj, salutirao zastavi i uzviknuo "Domovini vjeran!".

Austrijanac Alexander Janko je stigao nedugo iza njega, a desetnik u VOB-a Dalibor Vondra treći.
– Ove godine smo natjecanje učinili međunarodnim, a druge godine ćemo ga proširiti sudjelovanjem mornarice i vjerojatno ćemo ga održati na morskoj obali – najavljuje ministar obrane Ante Kotromanović.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Čestitao je pobjednicima, ali i najavio kazne za nekoliko hrvatskih vojnika koji su odustali jer na to nemaju pravo. Natjecanje, utemeljeno na nadmetanju "Prvi do Knina" koje se provodilo 1990-ih godina, test je obučavatelja u postrojbama, a cilj je i potaknuti pripadnike postrojbi na zdrav natjecateljski duh te podizanje i održavanje psihičkih i fizičkih sposobnosti, objašnjava zapovjednik natjecanja brigadir Blaž Beretin.

Prvog dana održane su kvalifikacije veslanjem i gađanjem, a drugog dana je natjecanje uključivalo bacanje bombi, orijentaciju, prelaženje vodenih prepreka, precizno gađanje i druge discipline.

>>Vojska podijelila više od 5000 obroka i 35.000 litara vode

Komentara 27

AN
angel2
17:48 23.05.2014.

Kapa do poda.To je hrvatski branitelj,nas ponos!

DU
Deleted user
18:23 23.05.2014.

Čestitam Hrvatino, ponos roda svoga. Rekao bi on kako treba, ipak je na domaćem terenu ali bi isti tren dobio nečasni otkaz što bi oficiri jedva dočekali. Treba biti mudar, što briga neprijatelja što ja mislim.

ST
starcevicanac
18:03 23.05.2014.

Domovini vjeran ili Za dom spremni po meni nema i ne treba biti nikakve razlike. sapienti sat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije