Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILORAD BOŽIĆ

Dobio 20 godina zbog ratnog zločina nad civilima

Sud
Pixabay
17.08.2019.
u 13:50

Milorad Božić i Cvijo Baždar su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Na ponovljenom suđenju bivši pripadnik pričuvnog sastava JNA Milorad Božić (67) zvani Karadža osuđen je na Županijskom sudu u Rijeci na 20 godina zatvora. Božić je još 2017. osuđen na 20 godina zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima, no Vrhovni sud je u prosincu 2018. po službenoj dužnosti ukinuo prvostupanjsku presudu i naložio ponovno suđenje. Drugooptuženi Cvijo Baždar je u oba suđenja oslobođen.

Obojica su nedostupna hrvatskom pravosuđu. U obrazloženju presude navodi se da su Božić i Živko Lončar, koji je u međuvremenu preminuo, prema naredbi zapovjednika postrojbe pričuvnog sastava tzv. JNA Nike Borojevića u rujnu 1991. u Donjem Hrastovcu u kamion ukrcali trojicu civila i uhićenu petoricu pripadnika MUP-a RH. Odvezli su ih na polje, gdje ih je Lončar, koji je i vozio kamion, ubio hicima iz poluautomatske puške.

Ostavili su tijela na polju. Božić, koji je pazio da zarobljenici ne pobjegnu, za ratni zločin nad civilima dobio je 15 godina zatvora, a za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 20. Županijski sud mu je objedinio kaznu na, u to vrijeme, maksimalnih 20 godina zatvora za ta kaznena djela. Drugooptuženi Cvijo Baždar oslobođen je zahvaljujući iskazima svjedoka koji ga nisu dovodili u vezu s ubojstvima.

Božić je rodom iz Donjeg Hrastovca kod Siska, a prebivalište je u vrijeme suđenja imao u Somboru. Državljanin je Srbije i ratni vojni invalid. Baždar, koji navodno također živi u Srbiji, na saslušanju 2013. ispričao je da o ubojstvu osmorice ne zna ništa. Popio je litru rakije i probudio se na nekoj njivi.

Kad je u svojstvu osumnjičenika ispitan pred Okružnim sudom u Beogradu 2008., Božić je rekao da je stajao pokraj kamiona, naoružan, s puškom na ramenu, i nije ispalio ni metka. Od komandanta Borojevića tražio je da mu zapovijed o likvidaciji napiše, no ovaj mu je uzvratio da u ratu nema pisanih naređenja, samo usmenih. Dodao je da je pucao Živko Lončar jer mu je u borbi s hrvatskim policajcima ubijen nećak.

Ključne riječi

Komentara 5

I1
ing-12345
13:58 17.08.2019.

Za ubojstvo 8 hrvata samo 20 godna zatvora ?!!!! Ovo još jednom pokazuje trulež hrvatskog pravosuđa.

BA
Barbasmora
15:28 17.08.2019.

Premalo je dobia zatvora! Ali ako pogledamo s druge strane....nijedan hrvat nit ustas osudjen za zlocine od cro suda? Ipak samo smo balkanci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije