Naslovnica Vijesti Svijet

Osuđen na 20 godina zatvora: Ubio trojicu civila i petoricu hrvatskih policajaca

Drugooptuženi u ovom slučaju, Cvijo Baždar, oslobođen je optužbi za isti slučaj ubojstva osmorice civila i policajaca.
13. ožujka 2017. u 15:04 3 komentara 1666 prikaza
sudački čekić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Zbog ubojstva trojice civila i petorice zarobljenih hrvatskih policajaca u rujnu 1991. u Donjem Hrastovcu kod Hrvatske Kostajnice, tadašnji pripadnik pričuvnog sastava JNA, Milorad Božić na riječkom Županijskom sudu je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

Drugooptuženi u ovom slučaju, Cvijo Baždar, oslobođen je optužbi za isti slučaj ubojstva osmorice civila i policajaca. Obojica su nedostupni hrvatskom pravosuđu i nalaze se najvjerojatnije u Srbiji, čiji su državljani.

18.01.2017., Ervenik - Na obiteljskoj grobnici te ispred obiteljske kuce obiljezena je 25. obljetnica stradanja obitelji Cengic. Cetveroclana obitelj Cengic ubijena je u velikosrpskoj agresiji 18. sijecnja 1992. kada su pripadnici krajinske milicije u pod Zvjerska ubojstva Zločin nad Čengićima zgrozio je i kninske vlasti Kapetan Dragan Suđenje za ratni zločin Supruga ubijenog njemačkog novinara donijela novi dokaz protiv kapetana Dragana Tomislav Merčep RATNI ZLOČIN Vrhovni sud povisio Tomislavu Merčepu kaznu za godinu i pol dana

Kriv za ratni zločin nad zarobljenicima

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Jesenka Kovačić navela je da je utvrđeno da je Milorad Božić, zajedno sa sad pokojnim Živkom Lončarom, po naredbi njihova tadašnjeg zapovjednika u postrojbi pričuvnog sastava JNA Nike Borojevića, u kamion ukrcao trojicu civila i uhićenu petoricu pripadnika MUP-a, da su ih odvezli na lokaciju Čede Simić baru te ubili iz vatrenog oružja.

U ovom slučaju je Božić proglašen krivim za ratni zločin nad civilima, za što je nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora te za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, za što je dobio 20 godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. 

U obrazloženju presude, sutkinja Kovačić je navela da je u svojoj obrani, iznijetoj pred pravosudnim organima u Srbiji, Božić potvrdio sve navode optužnice o odvođenju osmorice ljudi temeljem naredbe i njihovom ubojstvu, jedino je tvrdio da on nije pucao, nego samo Živko Lončar. No, kazala je sutkinja, svjedoci su tijekom ovog postupka tvrdili da se govorilo kako su obojica pucala te da se i sam Božić hvalio da je ubijao pa je sudsko vijeće utvrdilo da je kriv.

Cvijo Baždar je oslobođen krivnje, također zahvaljujući iskazima svjedoka, s obzirom da ga nitko nije dovodio u vezu s tim ubojstvom. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Rijeci Doris Hrast najavio je žalbu na ovu presudu.

>>Životna drama sarajevskog heroja: Grad bi pao da nije bilo njega, a sada će mu suditi za ratni zločin

>>Srpska vlada diže spomenik Milanu Tepiću: 1991. godine je dignuo u zrak vojno skladište i umalo razorio Bjelovar

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup