Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
procjene demografa

Djevojčice rođene danas živjet će 80, a dječaci 74 godina

djeca, igra
Davor Puklavec/Pixsell
21.04.2013.
u 10:00

Hrvati i Hrvatice poslije 65. mogu računati sa sedam godina dobrog zdravlja. Dr. Marina Kuzman kaže da na kvalitetu života, osim ekonomske situacije, bitno utječu životne navike.

Djevojčice koje se danas rode u Hrvatskoj pred sobom imaju 80, a dječaci 74 godine života – posljednja je procjena demografa, što je približno tri godine kraće od europskog prosjeka. Zdravstveno stanje starijih od 72 godine prati bitno narušeno zdravlje i invalidnost.

Žene žive dulje, ali su bolesnije

Hrvati i Hrvatice nakon 65 godina mogu računati s otprilike 7 godina dobrog zdravlja, a stanovnici Malte, Šveđani ili Danci u trećoj životnoj dobi ostaju zdravi još 13 do 15 godina. Slovaci su, prema Eurostatu, najbolesniji narod u Europi – nakon 65. požive samo tri godine bez ozbiljnih zdravstvenih problema.

– Nisu ekonomski pokazatelji uvijek presudni za zdravstveno stanje pojedinaca jer na kvalitetu života bitno utječu navike – kazala je doktorica Marina Kuzman sa Zavoda za javno zdravstvo. Zloćudne bolesti, kaže, odnose godine života, a bolesti srčanožilnog i mišićno-koštanog sustava kvalitetu.

– Žene žive dulje, ali imaju i veće šanse da se dulje muče s bolestima – kaže dr. Kuzman.

Podatak o zdravim godinama života uzima se u obzir i pri određivanju dobi za mirovinu. Slovačka ima jedan od najnižih starosnih uvjeta za umirovljenje u Europi – 62 godine za muškarce i 59 za žene. Hrvatska postupno izjednačava radni vijek žena i muškaraca na 65, a kad se izjednače, razmišlja se i povećanju radnog vijeka na 67 godina. U ovog tjedna prihvaćenom ekonomskom programu Vlade ne spominje se donošenje takve odluke već ove godine. No, priprema se nekoliko važnijih promjena u mirovinskom sustavu koje bi stupile na snagu od 2014. godine.

– Budući da je životni vijek sve dulji, sve je dulje i razdoblje vitalnosti koje često znatno nadilazi dob odlaska u mirovinu. Stoga se planira proširiti krug korisnika mirovine koji uz korištenje dijela mirovine mogu zasnovati radni odnos, navodi Vlada u Ekonomskom programu za 2013.

Promjena formule za mirovinu

Idući mjesec trebala bi početi javna rasprava o reformi mirovinskog sustava. Planira se promjena švicarske formule, ali i formule za izračun mirovina iz II. stupa te uvjeta za umanjenje prijevremene mirovine. Radnici koji odu u mirovinu pet godina ranije, gube 20,4 posto mirovine. Vlada kani uvesti blažu kaznu za osiguranike s duljim stažem, a radnicima sa 42 godine staža prijevremena mirovina ne bi se umanjila. Za žene predvidjelo bi se prijelazno razdoblje do 2029. godine. A na kvaliteti života trebali bismo, kaže liječnica Kuzman, poraditi i sami:

– Ne pušite, krećite se, pazite na kilograme, klonite se alkohola, naučite se nositi sa stresom...

>>Zašto je dobro biti pesimist? Oni žive dulje...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije