Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPHEJ KBC

Dječak s novim plućima večerao je ćevape. Predstojnik klinike: Najbolji je to pokazatelj

Konferencija za medije u KBC Zagreb nakon uspješne kombinirana transplantacija jetre i srca istovremeno
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
12.01.2023.
u 11:10

Kako koji doktor dolazi i rade preglede, odmah je i on veseliji jer kažu da ide naprijed", govori otac Kalopić.

KBC Zagreb nedavno se pohvalio s nevjerojatnim operacijama koje ulijevaju nadu u hrvatsko zdravstvo. Naime, muškarac (45) je dobio  srce i jetra, a 12-godišnji dječak - nova pluća.  Dječak je nekoliko mjeseci živio na respiratoru, a podvrgnut je jednoj od najtežih transplantacija pluća zbog niza komorbiditeta. Riječ je o djetetu kojemu je prethodno bila transplantirana koštana srž. Donor pluća bilo je dijete iz Hrvatske.

Sretan tata stigao mu je u posjet.

"Čitavo smo se vrijeme nadali da će doći taj dan. I hvala Bogu kad je došao, bilo je to veliko iznenađenje. Iznenadio je i mene i moga Franju. Franjo je digao obje ruke i rekao pobjeđujemo polako", kazao je otac dječaka Grga Kalopić, piše RTL.

VIDEO:

"Kako ste se osjećali u tom trenutku? I sad dršćem. Taj isti drhtaj koji sam imao tada i sad ga imam. Osjeća se dobro. Kako koji doktor dolazi i rade preglede, odmah je i on veseliji jer kažu da ide naprijed", govori otac Kalopić.

Puni program transplantacije pluća unutar KBC-a Zagreb počeo je prije gotovo dvije godine, a do sada je izvedena 21 transplantacija.  Budući da je ovo bilo prvo dijete, zatražena je i potpora liječnika iz Beča, objasnio je predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb Miroslav Samaržija te istaknuo da je KBC Zagreb jedina bolnica, istočno do Beča i Praga, u kojoj se radi transplantacija pluća.

"Priča, jučer je večerao ćevape i to je najbolji pokazatelj kako sve ide. Za razliku od srca koje odmah radi, pluća su kao neka velika harmonika koju treba širiti i skupljati. Njima treba vremena i intenzivna rehabilitacija", kazao je Samaržija.

Istodobna transplantacija pluća i jetre

Vezano uz odraslog pacijenta, koji je bio podvrgnut kombiniranoj transplantaciji, rečeno je da je bolovao od rijetke nasljedne metaboličke bolesti - amiloidoze. Dijagnoza mu je postavljena 2019., a stanje mu se stalno pogoršavalo, s indikacijom za transplantaciju srca i jetre, koja je bila izvor problema.

"Pacijentu su 4. siječnja uspješno transplantirani organi, počeo se brzo oporavljati i danas se osjeća dobro", rekao je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić istaknuvši da je riječ o velikom pothvatu hrvatske medicine.

Komentara 1

MA
malopozitive
11:38 12.01.2023.

Podnaslov: "usphej kbc"... Pa ljudi moji, mozete li barem podnaslov procitati jos jednom nakon sto ga napisete, kad vam je vec cijele clanke lijeno citati i uvijek su puni tipfelera...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije