Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

VIDEO KBC Zagreb o nedavnim transplantacijama: 'Učinili smo iskorake koji su rijetki i u svjetskim razmjerima'

Foto: Kruno Galjar
1/2
11.01.2023.
u 10:08

Mnogi smatraju kako je upravo transplantacijska medicina u Hrvatskoj na najvišim razinima.

Liječnici KBC-a Zagreb na konferenciji za medije govorili su o postignućima transplantacijske medicine, ponajprije o uspješno provedenoj transplantaciji srca i jetre istome pacijentu, kao i o prvoj transplantaciji pluća u djeteta.

"Moram čestitati svojim kolegama koji su uspjeli. Oni su stavili ovu kuću u vrh transplantiranja organa u zdravstvu. U posljednjih tri tjedna napravljeno je 18 transplantacija. Sve su prošle uspješno. Godine koje slijede bit će jako izazovne za KBC Zagreb jer nam zgrada ide u obnovu. Imat ćemo logističkih problema i očekujemo solidarnost s drugim zdravstvenim centrima", kazao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

"Ove godine slavimo 50 godina od prve transplantacije u našoj ustanovi. Ovo su novi iskoraci u našoj transplantacijskoj medicini i jako smo ponosni", ustvrdio je dr. Kaštelan.

Istaknuto je kako je to pothvat koji se treba pohvaliti

"Ovo je pothvat koji je vrijedan objave. Mi kontinuirano obavljamo sve ono što pripada dobrom transplantacijskom programu. Neprekidno komuniciramo s Eurotransplantom i uvijek nastojimo odgovoriti na poziv za transplantaciju", rekao je akademik Davor Miličić.

"Bez intenzivne suradnje, ovako nešto ne bi moglo biti moguće. Prošle godine napravili smo 27 transplantacija srce. Ove godine već tri", dodao je akademik.

Prof. Gašparović zahvalio je svim "nevidljivim" članovima transplantacijskog tima, hvaleći rad medicinskih sestara i tehničara.

"Danas radimo transplantacije srca koje su među najkompleksnijima", kazao je i naveo kako je KBC Zagreb poznat i po pedijatrijskoj transplantaciji.

"Kod simultanog zahvata treba navesti nekoliko stvari. Ovo je prvi put da je napravljena simultana operacija srca i jetre. Netko može pitati gdje smo to naučili. Nema mjesta gdje se to može naučiti. Ovakvi slučajevi su sporadični. Stavili smo hrvatsku medicinu na visoko mjesto", ustvrdio je dr. Davor Mijatović.

Na konferenciji je komentirano i stanje dječaka kojem su transplantirana pluća.

"Transplantacija pluća kod 12-godišnjeg dječaka nešto je što se ne radi ni vani. Imali smo pomoć naših kolega pokraj Beča. Mladi pacijent sretan je i dobro se oporavlja. Svi se nadamo da će završiti ovaj bolnički period i da će otići kući na oporavak", rečeno je na konferenciji.

Detalji o operaciji

"Govorimo o našem pacijentu koji je 1975. godište i kojem su transplantirani organi zbog bolesti srca i bolesti jetre. Riječ je o jednoj rijetkoj metaboličkoj bolesti koja je nasljedna i koja od dana postavljanja dijagnoze ima preživljenje od tri godine. Dijagnoza je postavljena 2019. godine", kazao je akademik Davor Miličić.

Istaknuo je da se pacijentu stanje pogoršavalo pa je imao uvjete za transplantaciju srca. No, u jetri se stvara tvar koja se nakuplja u srcu.

"Nema izlječenja bez transplantacije jetre", dodao je. Kazao je kako se pacijent osjeća dobro i danas već hoda.

Komentara 5

DU
Deleted user
10:15 11.01.2023.

Čestitam ovim dobrim ljudima na velikom uspjehu!

Avatar southman
southman
10:32 11.01.2023.

Sve čestitke.

KA
kažemja
11:36 11.01.2023.

Tim ljudima bi trebalo napraviti doček na Trgu bana Jelačića!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije