Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrutno

Djeca prijete, psuju, održavaju izbore za najružnijeg učenika

matej
26.07.2010.
u 16:38

Policijsku upravu osječko-baranjsku znaju alarmirati i škole, kojima se roditelji požale da su im djeca žrtve učestalog elektroničkog zlostavljanja.

Gotovo 26.000 članova skupila je sramotna grupa na Facebooku “Tučemo Mateja i išaramo ga sprejom” u kojoj se poziva na linč 16-godišnjeg junaka T-Mobileove reklame. Ni činjenica da je sve poruke mržnje i nasilja T-HT prijavio policiji nije zaustavila uvrede na račun Mateja Lulića. Oko 20% djece doživjelo je neki oblik nasilja na internetu u posljednjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj, a taj postotak jednak je i u Slavoniji. Kontinuiranom zlostavljanju izloženo je bilo 10% mališana. Otkrilo je to UNICEF-ovo istraživanje u sklopu programa prevencije elektroničkog zlostavljanja “Prekini lanac!”.

– Djeca najčešće doživljavaju nasilje na Facebooku i sličnim mrežama. Oko 20% djece koja imaju svoj profil na nekoj društvenoj mreži doživjelo je da ih je netko povrijedio ili osramotio – kaže Martina Tomić Latinac iz UNICEF-a. Nasilnici organiziraju izbore za najdeblje ili najružnije dijete u školi, osnivaju se grupe mrzitelja određene osobe, otkrivaju tajne, “lijepe” golišave fotografije.

– Žrtve se osjećaju potišteno, usamljeno i neshvaćeno. Neka djeca to neće prepoznati kao nasilničko ponašanje, nego kao kritiku koju nisu zaslužili. Ili se plaše da odrasli to neće smatrati zlostavljanjem – ističe. Elektroničko nasilje sve je učestalije jer su takvi mediji djeci sve dostupniji. Više od 95% djece u Hrvatskoj ima računalo, a oko 85% internet. Prijetnje, uvrede, klevete, iznošenje osobnih ili obiteljskih prilika su, ističu u UNICEF-u, kazneno djelo. Djeca do 14 godina nisu kazneno i prekršajno odgovorna.

– Policija u takvim slučajevima razgovara s počiniteljima, obavijesti Centar za socijalnu skrb, a proslijedi se i izvještaj Općinskom državnom odvjetništvu za mladež – ističe Maja Marić iz PU osječko-baranjske. Policiju alarmiraju i škole, kojima se roditelji požale da su im djeca zlostavljana.  

Komentara 9

CA
carla9891
17:42 13.01.2015.

u mojem razredu se događa ista situacija i konstantno zlostavljaju slabije od sebe. i ,naravno , ni jedan dan ne prođe bez izbora za najružnijeg / najružniju . više nije bitno jesi li dječak ili djevojčica , ako se zamjeriš nasilnicima ,batine ti ne ginu.

TR
trckaralo
17:28 26.07.2010.

Bemmumiša, pa i mi smo imali dežurnog Pedra u razredu! Svaki razred u mom osnovnjaku ga je imao. I nikom ništ, svi uredno odrasli... A koliko smo se puta tek potukli u školi ili negdje oko škole, došli doma s masnicama i poderani bez gumba na kuti... I kaj nam sad fali? Malo se sad pretjeruje. Klinci su zaštićeni ko bjeloglavi supovi. Profesori i učitelji ih više ne smiju ni ružno pogledat, a ovi mogu delat po školi kaj oće...

BA
Bandit
17:16 26.07.2010.

Sto reci na ovo?? Naravno roditelji su krivi trebali bi poceti svoju djecu odgajati po svome a ne po ovom zakonu o djeci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije