Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakt SAD-Rusija

Desetodnevno primirje u Siriji počelo napadom na kršćane

Sirija, bombardiranje
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
12.09.2016.
u 22:00

Pripadnici islamističkih militantnih frakcija Ahrar al-Sham, Jaish Al Fateh (bivša Nusra front) objavili su da neće poštovati primirje

U Siriji je na snagu stupilo desetodnevno primirje postignuto nakon što su se Rusija i SAD dogovorili da će zajednički izvoditi napade i djelovati protiv terorističke organizacije Islamske države i ostalih militantnih radikalnih skupina koje imaju istu ideologiju.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad koji je na bajramskoj molitvi sudjelovao u gradu Daraya, kojeg su nedavno pobunjenici napustili, pozdravio je dogovor koji je postignut u Ženevi nakon višemjesečnih pregovora.

Međutim, analitičari su uvjereni kako je još daleko okončanje rata u kojem je za sada poginulo više od 300 tisuća ljudi i pitanje je da li će se uopće uspjeti održati prekid vatre s obzirom da se sve pobunjeničke grupe još nisu izjasnile o prekidu vatre.

I dok je slobodna sirijska vojska objavila kako će poštovati primirje, pripadnici islamističke militantne frakcije kao što su Ahrar al-Sham, Jaish Al Fateh (bivša Nusra front) kazali da ga neće poštovati jer ne mogu prihvatiti polovična rješenja.

Odmah nakon što je primirje stupilo na snagu raketirali su kršćanski kvart u Damasku Bab Touma – ubijene su dvije osobe, a ranjeno je više od 100 ljudi, većinom kršćana. Plan koji su SAD i Rusija usuglasili kojim bi se ponovno oživio mirovni proces u Siriji uključuje primirje u cijeloj državi te poboljšanu dostavu humanitarne pomoći i dogovor o početku zajedničkih napada na ISIL i Nusra front kako bi stekli uvjeti za oslobađanje od ISIL-a Rake u Siriji i Mosula u Iraku. 

>> Sirijski režim prihvatio rusko-američki sporazum o primirju

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Abcd....
Abcd....
04:24 13.09.2016.

Krscane u Siriji istrebljuje ISIL, SAD i tzv. izrael. Brani ih "assadov rezim", tj. Sirija, Hezbollah, Iran i Rusija i veliko im HVALA na tome. Nikakva propaganda iz Buzina nece promijeniti ove cinjenice.

Avatar nekakav
nekakav
07:26 13.09.2016.

kad padne raka, u siriji će se sve ubrzati. rusi su amerikancima nešto pokazali, a ovi umislili da će sad oni, ameri, voditi kolo. čekaju ih još neka iznenađenja.

BA
bajbok11
09:48 13.09.2016.

20 najvećih mudžahedinskih skupina koje se bore protiv vlasti, odbilo je primirje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije