Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.09.2016. u 11:10

Sada i države sjeverne Europe shvaćaju da je riječ o zajedničkom problemu

Novi sukobi u Alepu mogli bi dovesti do novog značajnijeg vala migranata. To nije izjava od danas ili jučer, već od prije točno godinu dana tijekom posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Turskoj. Moglo bi se kazati kako se od tada pa do danas ništa nije izmijenilo jer se i sada najavljuju novi migracijski valovi. Politika pojedinih država prema migrantima je do sada bila različita, ali se sve više dolazi do konsenzusa o stvaranju jedinstvenog držanja prema fenomenu koji se neće tako brzo zaustaviti, pa ni ako se grade betonske barijere kakve bi sada postavila Velika Britanija na autocesti u Francuskoj kojom se dolazi do Calaisa. Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim premijerom Renzijem i francuskim predsjednikom Hollandeom na nosaču zrakoplova “Garibaldi” (22. kolovoza) priznala da su zemlje sjeverne Europe držale da se pitanjem migracije trebaju baviti samo države Sredozemlja u koje stižu izbjeglice. Sada i sjevernoeuropske države shvaćaju da je riječ o zajedničkom problemu.

Francuska, na primjer, nema zakon o gonjenju osoba koje upravljaju plovilima s migrantima. Mnoge europske države nisu htjele dopustiti dolazak europske policije na svoje granice jer su to smatrale smanjenjem svoga suvereniteta. No, kako se najezda migranata nastavlja, tako raste svijest o potrebi dolaska do europskog rješenja za suočavanje s problemom. Jedno od pitanja bilo je i kako se ponašati prema izbjeglicama iz država u kojima nema ratova i koji dolaze u Europu u potragu za boljim životom. Sada je Merkel, tijekom susreta s Renzijem, kazala da se izbjeglice koji nemaju pravo na azil moraju vratiti u svoje države. Renzi je naglasio da se neće odustati od spašavanja života izbjeglica, ali oni koji nemaju pravo ostati u Europi morat će se vratiti.

Bez zajedničke zaštite vanjskih europskih granica, bez usklađenog zakonodavstva, bez pomoći zemljama u ekonomskoj krizi, ne može se zaustaviti migracijski val.

>> Morali napustiti svoje domove: U svijetu zbog sukoba raseljeno 28 milijuna djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije