Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Poljoprivreda u zaštiiti prirode i okoliša' u Vukovaru

Davor Romić: Trebamo se ujediniti i prevladati 'hrvatski jal'

Davor Romić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
06.06.2016.
u 12:28

Neophodno je povezati obiteljska poljoprivredna gospodarstva i prehrambenu proizvodnju, rekao je Romić

Hrvatska ima znanost, struku, potencijale i resurse za kvalitetan razvoj poljoprivrede i to moramo iskoristiti. Trebamo se svi zajedno ujediniti u tome zajedničkom cilju i prevladati hrvatski jal. Pri tome neophodno je povezati obiteljska poljoprivredna gospodarstva i prehrambenu proizvodnju koji su temelj hrvatske poljoprivrede, rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić govoreći na 9. Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša" koji je danas održan u Vukovaru.

Govoreći o preduvjetima za brži i kvalitetniji razvoj poljoprivrede Romić je rekao kako je neophodno koristiti inovativne tehnologije ali i sredstva iz fondova EU koja je potrebno usmjeriti gdje će imati najbolje efekte. Smatra i kako se mora raditi na udruživanju i organiziranju poljoprivrednika koji će na taj način imati mogućnost da ostvaruju veće prihode uz manja ulaganja. Na taj način, kako je rekao Romić, omogućit će se i stavljanje u funkciju 650.000 hektara neobrađenoga poljoprivrednoga zemljišta.

Najavio je i kako će do kraja godine biti realizirane dvije mjere ministarstva prema kojima će 366 mladih poljoprivrednika dobiti po 50.000 eura da krenu u poljoprivredu koristeći inovativne tehnologije te još 1.150 malih poljoprivrednika koji će dobiti po 15.000 eura. Ukupno će za ove dvije mjere ministarstvo do kraja godine isplatiti 34,5 milijuna eura. O inovativnim tehnologijama u poljoprivredi govorio je i akademik Franjo Tomić koji se prije svega bavi projektima navodnjavanja.

– O inovativnim tehnologijama zapravo sve ovisi tako ukoliko ih ne primjenimo ne možemo postati konkurentni na tržištu niti s jednim proizvodom, istaknuo je Tomić.

Govoreći o navodnjavanju Tomić je kazao kako je nastala svijest u hrvatskom društvu o potrebi navodnjavanja ali i da se sporo radi. Ipak, za razliku od ranije od 2005. godine Hrvatska ima plan navodnjavanja prema kojemu bi do 2020. godine površine koje se navodnjavaju proširiti za još 65.000 hektara. Istakao je kako samo na istoku Hrvatske ima 408.000 hektara poljoprivrednih površina pogodnih za navodnjavanje ali i da trenutno navodnjavamo svega 1,4 posto tih površina ili svega oko 18.000 hektara.

>> Ministar Romić: Vlada funkcionira, ponašam se kao da se ništa ne događa

Komentara 10

Avatar oliver 7
oliver 7
12:44 06.06.2016.

TRLA DAVOR LAN DA MU PRODJE DAN

HH
helgin@hogar
16:12 06.06.2016.

ja sam fasist a ti antifasist, o tome nas mediji filaju iz dana u dan i nema bog koji ce nas pomiriti...

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
13:01 06.06.2016.

Jal se mogao odmah prevladati uspostavljenjem "velike koalicije" bez Mosta, a to bi se moglo učiniti i danas kad ne bi dvije najjače stranke strahovale od brisanog prostora na kojem bi bilo vidljivo iz aviona da nijedna od njh nije za reforme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije