Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danijel Nestić:

'Padnu li mirovine, reforma nema smisla'

umirovljenice
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
27.09.2017.
u 19:56

Vlada je najavila da za osiguranike drugog stupa priprema varijabilan dodatak na mirovine, ovisno o godini rođenja

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ističe da je dosad 198 osiguranika 2. stupa rođenih 1962. godine ostalo bez zaštitnog dodatka od 27 posto, što je rezultiralo smanjenjem mirovina u odnosu na generaciju rođenu 1961. godine. U kabinetu ministra Pavića odgovaraju da zbog toga razmatraju rješenja i izrađuju financijske projekcije kao dio cjelovitog prijedloga kako ne bi nikoga ugrozili i uveli nove neravnopravnosti.

Svaka generacija drukčije

– Svim osiguranicima rođenim 1962. i mlađima pristupamo pojedinačno jer je nekima potreban dodatak od 27 posto, a nekima možda i manje – kaže ministar rada. Što bi takav pristup mogao značiti, pitali smo stručnjaka za mirovinski sustav Danijela Nestića, koji pretpostavlja da država priprema varijabilni dodatak koji će biti veći za prve osiguranike iz mješovitog sustava te da će postotak dodatka s vremenom padati.

– Isto tako mogu pretpostaviti da računaju da dodatak bude takav da će ukupna dvostupna mirovina biti približno jednaka mirovini isplaćnoj samo iz prvog stupa za one koji nisu bili osigurani u drugom stupu. Dakle, ne znamo što će točno biti. Ali ako je to što pretpostavljam točno, onda je to loša namjera. Na taj će način mirovine biti praktično iste kao da nismo imali mirovinsku reformu i cijela reforma i drugi stup zapravo postaju besmisleni – zaključuje Nestić.

Inače, Hrvatska je 1998. godine donijela zakon po kojemu se pet posto mirovinskih doprinosa štedi i oplođuje za buduće mirovine, a 15 posto mirovinskih doprinosa solidarno koristi za tekuće mirovine.

– Osmisli li se dodatak koji daje marginalno veću mirovinu za dvostupaše, i on bude opadajući tijekom vremena, onda bi i dalje takav dodatak mogao značiti samo opadajuće mirovine u budućnosti, što opet nije u skladu s ciljem mirovinske reforme i ne rješava problem dugoročne primjerenosti mirovina – kaže Nestić.

Nepotrebno izmotavanje

Proširenje dodataka od 27% na sve dvostupaše u proporciji s uplaćenim doprinosima u prvi stup donosi određeni fiskalni trošak u početnim godinama. Nestić kaže da taj trošak nije velik na početku, ponešto raste s vremenom, ali zato osigurava znatno manje izdatke državnog proračuna u budućnosti, kao i veće ukupne mirovine.

– To je ulaganje u pravednost i veće buduće mirovine. Neka druga rješenja na tragu onoga što se, čini se, sada sprema, izgledaju kao nepotrebno izmotavanje i kompliciranje sustava, uz mogućnost da na kraju cijelu mirovinsku reformu iz početka 2000-ih i cijeli dvostupni sustav obveznog mirovinskog osiguranja učine nepotrebnim – zaključuje Nestić.

Komentara 14

Avatar patkovic
patkovic
20:00 27.09.2017.

ako su ljudi za taj drugi stup nešto dodatno plaćali a sada im je mirovina manja onda je to čisti kriminal uvijen u celofan

DU
Deleted user
20:01 27.09.2017.

samo glup i nepismen narod..salje svoje vojne umirovljenike posli trideset godina..opet raditi..umisto da ih je zaposlia odma posli rata..a ne sad ovako istrosene od nerada..da spasavaju mirovinske i druge fiondove..za umrit od smija i zalosti..

DU
Deleted user
20:00 27.09.2017.

Mirovinski fond je prazan, nema vise. Tko bude zelio penzijicu pod stare dane morat ce u svabe zaraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije