Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRAZNIK

Dan kad su partizani 1945. godine napustili grad u Trstu proglasili novim danom oslobođenja

Trst
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
28.05.2020.
u 11:52

Tršćanske gradske vlasti, a u Trstu je na vlasti desnica, prihvatile su prijedlog po kojem će se 12. lipanj slaviti kao dan oslobođenja

Lokalne vlasti u Trstu proglasile su na prijedlog desničarskog gradonačelnika Roberta Dipiazze, člana Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo, 12. lipanj, dan kada su 1945. godine jugoslavenski partizani napustili ovaj grad prepustivši ga Amerikancima i Britancima, 40 dana nakon što su iz njega protjerali Nijemce, novim danom oslobođenja. Tako će Trst za dva tjedna prvi put obilježiti 75. obljetnicu konca jugoslavenske okupacije Trsta, dok ostatak Italije dan oslobođenja zemlje od fašizma slavi 25. travnja.

Inicijativa za uvođenje novog praznika stigla je od člana desničarske Lige Paola Polidorija, koji smatra da Trst nije oslobođen 1. svibnja 1945., kada su Titovi partizani iz grada protjerali fašiste, nego 12. lipnja, kada su partizani napustili Trst. Prema njegovim riječima, Tršćani će se 40 dana okupacije grada od strane jugoslavenske armije zavijek sjećati kao "vremena terora, deportacija, bacanja u jame" talijanskih građana koji su imali talijanske uniforme, pa čak i "talijanskih komunista koji nisu željeli jugoslavensku okupaciju".

Lokalna dužnosnica opozicijske Demokratske stranke Fabiana Martini usprotivila se ovoj odluci, smatrajući kako je riječ o nepotrebnom oživljavanju, a ne prevladavanju prošlosti. Martini u ovoj odluci vidi odgovor desnice na skoro vraćanje Narodnog doma u Trstu slovenskoj manjini na 100. obljetnicu njegovog spaljivanja od strane talijanskih fašista. Narodni dom u Trstu, jedan od simbola stradanja Slovenaca i Hrvata pod talijanskom vlašću, trebao bi 13. srpnja biti vraćen slovenskoj manjini u Trstu.

Slovenski kulturno-gospodarski savez, jedna od krovnih organizacija slovenske manjine u Italiji, poručuje kako novi praznik razdvaja Tršćane i oživljava stare konflikte. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je suzdržano i s razumijevanjem, poručivši kako je proglašavanje praznika samostalna odluka tršćanskih vlasti. U sjedištu slovenske diplomacije pozivaju se na zajedničko izvješće slovensko-talijanske povijesne komisije iz 2000. godine, u kojem stoji da su jugoslavenski partizani iz Trsta protjerali njemačkog okupatora, ali i da je Italiji naklonjeno stanovništvo Julijske krajine jugoslavensku okupaciju doživljavalo kao najmračniji trenutak u svojoj povijesti.

Jugoslavenska vojska povukla se iz Trsta temeljem dogovora o razgraničenju, a nakon rata teritorij Trsta s okolicom podijeljen je na zonu A, koja je ostala pod nadzorom savezničkih snaga, i zonu B, koja je bila pod kontrolom Jugoslavije. Osimskim sporazumima iz 1975. zona A pripala je Italiji, a zona B Jugoslaviji.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Warded
Warded
13:13 28.05.2020.

Svako oslobođenje od kuge komunizma je praznik.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
14:28 28.05.2020.

Ne žimku ovo . Zapad slavi kad partizani odu a mi kad dođu ! Jesu na tom zapadu svi fašisti ili ....

Avatar Observer
Observer
15:07 28.05.2020.

Partizanska jugokomunisticka vojska morala je 12 Lipnja 45. napustiti Trst a zitelji Trsta opravdano taj dan slave kao Dan oslobodjenja. Zanimljivo je da Zagreb, Rijeka , Varazdin itd jos uvjek nisu dozivjeli oslobodjenje od jugo-komunista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije