Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRAZNIK
Povratak na članak

Dan kad su partizani 1945. godine napustili grad u Trstu proglasili novim danom oslobođenja

Tršćanske gradske vlasti, a u Trstu je na vlasti desnica, prihvatile su prijedlog po kojem će se 12. lipanj slaviti kao dan oslobođenja

Komentari 22

Avatar Warded
Warded
13:13 28.05.2020.

Svako oslobođenje od kuge komunizma je praznik.

VL
Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
14:28 28.05.2020.

Ne žimku ovo . Zapad slavi kad partizani odu a mi kad dođu ! Jesu na tom zapadu svi fašisti ili ....

VL
Avatar Observer
Observer
15:07 28.05.2020.

Partizanska jugokomunisticka vojska morala je 12 Lipnja 45. napustiti Trst a zitelji Trsta opravdano taj dan slave kao Dan oslobodjenja. Zanimljivo je da Zagreb, Rijeka , Varazdin itd jos uvjek nisu dozivjeli oslobodjenje od jugo-komunista.

VL
𝐇𝐂
𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎
14:56 28.05.2020.

Zašto se prešućuje činjenica da je velik broj tal. faš. nakon 43-e primljen u tzv. "partizane" pod titovim zapovjedništvom?

VL
TU
tulipani
12:00 28.05.2020.

očekujemo promptnu reakciju klaisća,markešića,pofuka,mirkeca galića,pupovca,obuljen koržink,rade borić,međeral sučevića,župnika iz posavine čije se prezime dobije kad se premetnu slova u riječi ljot sa zahtjevom prema pantovčaku da hrvatska vojska,ili to što je od nje ostalo oslobodi trst od fašista.nek prethodnica hrvatske vojske budu budo lončar,mesić,ognjen kraus,danijel ivin.možda će tršćani kad vidi tko su nam vojnici sami pobjeći glavom bez obzira........

VL
DU
Deleted user
16:03 28.05.2020.

tako se to radi a mi u Zagrebu obrnuto, ali budemo se i mi probudili

VL
Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
12:14 28.05.2020.

Kaze djed unuku koji sjedi za kompijuterom cijeli dan , "kad sam ja bio tvojih godina ,mi odemo u Trst ,jedemo pijemo zgrabimo koju god zensku hocemo i nist ne platimo . Ode unuk i vrati se plav i izubijan pa pita zasto je izubijan , a djed kaze e ja sam iso sa partizanima u Trst , kud narodna vojska prode sretna ce se zemlja zvat ,samo sto je kod nije prosla sve do 95

VL
DU
Deleted user
13:16 28.05.2020.

Gledano sa povijesne distance, izvrsni vojskovodje se ocituju tek po ponasanju nakon pobjede... evo recimo ovdje (Trst, Slovenija...) je glavni bio izvjesni Petar Drapsin (po nekim informacijama poslije svega pocinio samoubosjtvo) , dakle pobijedio u bitci i krenuo u harac i osvetu i povijest ce uvijek reci da su imali mrlju... Tim vise se vidi velicina jednog drugog vojskovodje koji ce velikim slovima ostati zapisan a to je Ante Gotovina i njegov legendarni govor / ukor vojsci za pokusaj barbarskog ponasanja ...

VL
RA
radijatori
13:55 28.05.2020.

Dobro znaju Talijani što je važno, ali to nije ono što ovdje na prvi pogled izgleda, nego je to zapravo nešto što ne žele priznati. Naime, strah od komunizma je bio presudan i među Slovencima u Trstu i skoro čisto slovenskoj okolici Trsta, kao i brojnim netalijanskim manjinama u Trstu, među njima i Hrvatima, da ne razviju simpatije prema okupaciji komunističke vojske, makar prethodno trpjeli pod fašizmom. To je zapravo bilo presudno da je Trst kasnije ostao u Italiji. Talijani, naročito tršćanski neofašisti, dobro znaju da je povijest Trsta najmanje talijanska od svih većih talijanskih gradova i da je tu uvijek potrebno nešto navlačiti i dokazivati. Pokvarenjaci i manipulatori kakvih nema.

VL
Avatar bimbopus
bimbopus
06:48 29.05.2020.

velikoj večini mrzitelja komunizma koji komentiraju na ovom portalu roditelji su bili članovi KPJ , zato je razumljiv njihov stav po tom pitanju . Komunizam nije oslobadjao Trst već su to učnili ljudi koji su išli u borbu protiv nemani koji su išli u borbu protiv nemani zvane fašizam , Italija je bila i na neki način ostala fašistička država , nikada nije odgovarala za pomore koje je radila u Africi , u Istri i Dalmaciji , njeni vodeči fašisti preživjeli su (osim musolinija ), pridružili se pobjednicima i izbjegli moralnu i materijalnu naplatu za učinjena zvjerstva . ali današnja hrvatska desnica i sa samim djavolom sklapa prijateljstva . Trst je bio u sastavu Habzburške monarhije , pripao je Italiji kao naplata za pridruživanje pobjednicima kada je okrenula ledja Austriji isto kao i u WW II , nakon toga započela je italinizacija svekolikok stanovništva , oni koji su pristali na to milom mijenjali su prezimena , imena , oni koji nisu željeli to učiniti dobrovoljno učinili su na fizičku prisilu , Ali očito da istina nije više moderna , netko želi promijeniti prošlost i tadašnje dogadjaje .

VL
DA
dabro
12:06 28.05.2020.

Zamislite si da su ostali..kamo bi cijela bivsa juga isla u kupovinu??? Znali su oni sto rade, toliko su bili sposobni...znali da sami nisu u stanju nista napraviti pa tako isplanirali..

VL
TK
tkoznaa
12:02 28.05.2020.

12. Lipanj neka slave do kada žele. Mi imamo našu Dalmaciju koju volimo kao Hrvatsku.

VL
SE
Serdar222
12:56 28.05.2020.

Ti isti neofašisti ne odriču se Istre i Dalmacije i prema nekim komentarima imali bi podršku za tako što, kao što su je imali i 41.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.