Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Da je do IDS-a, u zatvor bi se išlo i zbog dresa Cedevite

Zbog IDS-ova prijedloga izdavači, distributeri i prodavači knjiga i novina koje se bave poviješću NDH prvi bi u zatvor
04. listopada 2017. u 18:02 36 komentara 922 prikaza
HOS-ova ploča
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Najproblematičniji dio IDS-ova prijedloga novog kaznenog djela “propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima” sadržan je u dijelu odredbe prema kojoj bi se kaznom od šest mjeseci do dvije godine kažnjavalo, među ostalim, svakoga tko “javno podsjeća na simbole ili geste tih režima”.

Cedevita Sve zbog sponzora Cedevita izgubila psihološki rat s Beogradom

Naime, prvo je pitanje što se time želi propisati, odnosno kakvo se ponašanje želi sankcionirati i je li takva formulacija svakomu jasna s obzirom na visinu zapriječene kazne. Ali to nije jedini problem.

Sporna je formulacija prepisana iz nedavno usvojene talijanske verzije, ali kako zaključujemo iz dostupne engleske verzije, sa sitnim preinakama. Evo kako je IDS to prilično nezgrapno formulirao: “Tko propagira slike ili sadržaje fašističke stranke ili njemačke nacionalsocijalističke stranke ili ustaškog pokreta, uključujući proizvodnju, distribuciju ili prodaju robe koja prikazuje osobe, slike ili simbole tih režima ili javno podsjeća na simbole ili geste tih režima, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do dvije godine”.

S obzirom na naziv kaznenog djela želi se sankcionirati propagandu zločinačkih režima (zašto ne i komunizma!?), a onda se u opisu tog djela govori o propagiranju “slika ili sadržaja” zločinačkih stranaka i ustaškog pokreta. To znači da ako netko izlaže, dijeli ili prikazuje slike i sadržaje bez namjere da propagira zločinačke režime, neće biti kažnjen.

U engleskoj verziji fašistička i nacistička stranka pisana je velikim slovom, pa iz toga proizlazi da se to odnosi na Mussollinijevu i Hitlerovu stranku, ali u IDS-ovu prijevodu korištena su mala slova pa bi se moglo tumačiti da je zabranjeno propagiranje bilo koje prije svega fašističke stranke, s tim da smo tada suočeni s problemom što je to fašistička stranka. Je li to njemački NPD ili AfD? Ima li u Hrvatskoj fašističkih stranaka?

Milorad Pupovac Milorad Pupovac: 'Ekstremizam i rehabilitaranje ustaštva u Hrvatskoj moraju biti zaustavljeni'

Zatim, iz nespretnog dijela formulacije proizlazi da je kažnjiva “proizvodnja, distribucija ili prodaja robe koja prikazuje osobe, slike ili simbole tih režima” pa ispada da bi prvi u zatvoru završili izdavači i prodavači knjiga koje se bave poviješću NDH, distributeri i izdavači novina s takvim sadržajem, bez obzira na sadržajni kontekst, dok autori, povjesničari ili novinari ne bi odgovarali ako ne sudjeluju u prodaji i distribuciji.

I konačno, što je to “javno podsjećanje” na simbole ili geste zločinačkih režima? Nekoga “za dom spremni” u Thompsonovoj pjesmi Čavoglave ili na HOS-ovu grbu, ili font slova “U” na dresu Cedevite podsjeća na ustaše, a nekoga na Domovinski rat. Nekoga i nečiji brk može podsjetiti na Hitlera, i to je dovoljno i za barem šest mjeseci zatvora!? Nejasno je i zbog čega se kazna treba povećati za trećinu ako se propaganda izvodi “putem računalnog sustava ili mreže”, ali ne i putem radija ili televizije. Stoga, bilo bi katastrofalno kad bi takav prijedlog bio usvojen.

Skidanje HOS-ove ploče Operacija budućnosti Na kritici nasilja komunizma žele se ublažiti zločini fašizma miletić Prijedlog IDS-a Za ‘za dom spremni’ kazna od pola do dvije godine zatvora Zagreb: Sabor 5. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama zakona o hrvatskim braniteljima PRIJEDLOG IDS-A U Saboru podijeljeni: Zatvor za fašističke pozdrave ili edukacija? Predrag Štromar PREDRAG ŠTROMAR Pozdravu 'Za dom spremni' nema mjesta u našoj javnosti
Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  To bi bio sumrak demokracije. Zašto se Miletić i IDS ne zalažu za strožije kazne protiv trgovaca drogom, koja je za Istru i Hrvatsku opasnija od bilo kakvog pozdrava?!

 • bizonko1:

  Čim nekom smeta oznaka postojbe HV, a ne smetaju mu oznake agresorskih četničkih i JNA postrojbi, odmah znaš da se radi o četniku, a IDS je klasična četnička formacija. Sam šef Miletić je sin JNA oficira koji je 1991. planirao ... prikaži još! raketirati pulsku arenu.

 • Lujo123:

  IDS je talijansko fašističko srpska stranka!