Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ekstremizam i rehabilitaranje ustaštva u Hrvatskoj moraju biti zaustavljeni'

"Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj u takvim okolnostima ali činimo sve da se te okolnosti promijene", kazao je Pupovac.
27. rujna 2017. u 23:57 197 komentara 7370 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u Banjoj Luci kako sadašnja vlast u Hrvatskoj treba spriječiti jačanje ekstremizma i nastojanja da se rehabilitira ustaštvo jer drži da je to postala opasnost koja može ugroziti cijeli državni projekt.

Prvi čovjek SDSS-a Milorad Pupovac Novi referendum? Za pitanje manjina i njihove uloge u Saboru još nije vrijeme

Pupovac je ovo izjavio u intervjuu kojega je emitirala Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), nakon što se u Banjoj Luci sastao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom a u priopćenju stoji kako su razgovarali o izgradnju infrastrukturnih objekata koji povezuju Hrvatsku i BiH te o obnovi nekoliko spomenika na teritoriju Hrvatske koji bi trebali svjedočiti o stradanju Srba a dali su i potporu izradi deklaracije o pravima i zaštiti Srba u regiji.

"Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj"

U intervjuu za RTRS Pupovac je opisujući trenutačno stanje u Hrvatskoj ocijenio kako je u zemlji oživjela jedna vrsta ekstremnog mišljenja, govorenja i nastupanja dodajući kako je i on osobno na meti takvih  ekstremista s ciljem da ga se učini neprijeteljem Hrvatske i hrvatskog naroda.

"Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj u takvim okolnostima ali činimo sve da se te okolnosti promijene", kazao je Pupovac.

Nedopustivim je ocijenio i pokušaje organiziranja referenduma o izmjenama izbornog zakona kojima bi se dovela u pitanje prava pripadnika nacionalnih manjina da sami biraju svoje saborske zastupnike. Sve je opisao kao konačni ishod trenda po kojemu se postupno "kvarilo" sve ono što je postignuto u procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji a sve je, kako je ocijenio, kulminiralo kada je Tomislav Karamarko posegnuo za nacionalističkom politikom kako bi dignuo HDZ na noge. Karamarko je time uspio vratiti HDZ na vlast no zbog toga je država propatila i ušla u sukobe od kojih se danas nije oporavila, smatra Pupovac.

Reakcije Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

"Za dom spremni" je fašističkom i zločinačkom pozdrav

Na pitanje o prijeporima oko pozdrava "za dom spremni" Pupovac je odgovorio konstatacijom kako je rječ o fašističkom i zločinačkom pozdravu pod kojim su počinjeni strašni zločini. "Takav pozdrav ne smije imati pravo građanastva ni u Hrvatskoj niti izvan nje", kazao je Pupovac.

Izjavio je kako je dobro što je ploča sa spornim pozdravom maknuta iz Jasenovca no nije dobro to što je tek premještena u Novsku jer joj zapravo nije mjesto ni tamo kao ni bilo gdje drugdje. "To je velika, velika greška", kazao je Pupovac. Upozorio je kako ustaških pozdrava ima i drugdje po Hrvatskoj a nitko se na to ne obazire baš kao što se ne obazire ni na činjenicu da ulice nose naziv po Mili Budaku ili po 10. travnju. Ustaštvo se, drži Pupovac, 25 godina taložilo u Hrvatskoj i s pločom u Jasenovcu je zapravo "puknulo poput čira".

Andrej Plenković DAVOR IVANKOVIĆ Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

Žali jer je maknuto ime trga maršala Tita

Kazao je kako HDZ koji računa na glasove ekstremista ne može biti ni demokršćanski niti europski jer su takvi ekstremisti opasni i za Hrvatsku i za sam HDZ. "Očekujemo da se tu pošalju jasne poruke i napravi jasan rez", kazao je Pupovac dodajući kako neki žele "oprati" kvislinge i poražene ideologoije i onda ih instalirati kao službene što, po njegovu sudu, "može uništiti Hrvatsku kao državni projekt".

Pupovac je kazao kako žali jer je maknuto ime trga maršala Tita u Zagrebu jer je, za njega, riječ o jednom od vodećih antifašista i lidera koji je Staljinu rekao ne kada se drugi nisu usudili, koji je stvorio respektabilni pokret nesvrstanih i liberalniju formu socijalističkog poretka nego bilo gdje drugdje.

Komentirajući odnose koje Hrvatska ima sa susjednim državama Pupovac je ocijenio kako doista postoje ozbiljni problemi a susjedi ne smiju biti neprijatelji. Problemi su se gomilali, nisu se rješavali a u Hrvatskoj se mislilo da će kao članica Europske unije moći što god želi, smatra Pupovac. Ocijenio je kao bi Hrvatska i BiH morale bolje razumjeti jedna drugu, primjerice u slučaju gradnje Pelješkog mosta jer svađe oko toga ne vode ničemu a isto vrijedi i za odnose Hrvatske i Srbije.

Kumrovec Ivan Hrstić Na robiju za ZDS? Onda zatvor i za 'smrt fašizmu' 05.12.2016., Jasenovac - Sporna ploca koju su pripadnici HOS-a postavili prije mjesec dana. Postavljena ploca ima upisan pozdrav Za dom spremni. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL IDS-OV PRIJEDLOG 'Ne možemo izjednačiti antifašizam i komunizam. Pod zvijezdom Istra je vraćena domovini' Andrej Plenković Renata Rašović Plenkoviću radikalizacija kakvu desnica nije priredila ni Milanoviću
Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Ekstremizam i tzv ustaštvo u hrvatskoj mora postojat inače ovaj neće imat od kud lovu sisat, šta da uzgaja i prodaje piliće po beogradskom pašaluku ko pok zubar babić, daj ono čoviječe dosadio si i bogu i narodu, ni ekstremizma ... prikaži još!zma ni ustaštva, postoji samo hrvatska sirotinja koju ti sišeš i nezahvalno vrijeđaš seoska varalico niš koristi.

 • pinkec:

  Pupi, Pupi počni brojit dane! Uskoro se mijenja izborni zakon! Šta ćemo radit onda, bez našeg Pupi-etno-biznismena?

 • stefj:

  Eh Pupovac... Da ne potiče stalno sukobe i ne potencira etničku ugroženost, zapravo ga ne bi niti trebalo biti. Ne vidim ugroženost Srba niti po jednom pitanju, više su ugroženi Hrvatki koji nisu uhljebi ili pripadnici neke interesne skupine... Pa ... prikaži još! ne napuštaju Srbi Hrvatsku koliko je napuštaju Hrvati... Osim toga, Pupovac je samo produžena ruka Srpske ekspanzionističke politike koju provodi zajedno s SPC. Njemu Hrvatska država dođe samo kao prelazna pojava i koristi mu samo kao kasica prasica. Niti on, niti SPC nisu priznali Hrvatsku kao državu, a još manje kao svoju državu...