Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog IDS-a

Za ‘za dom spremni’ kazna od pola do dvije godine zatvora

miletić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
02.10.2017.
u 19:25

Onima koji fašizam, nacizam ili ustaštvo budu propagirali putem računalne mreže kazna bi se uvećavala za trećinu

IDS je u saborsku proceduru uputio prijedlog kojim bi se propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima smatralo kaznenim djelom, za koje predlažu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do dvije godine.

Predložena odredba u Kaznenom bi se zakonu pozicionirala kao dio članka koji zabranjuje javno poticanje nasilja i mržnje na temelju vjerske, rasne ili etičke pripadnosti, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta itd. Novo kazneno djelo obuhvatilo bi propagiranje slika ili sadržaja fašističke stranke, njemačke nacionalsocijalističke stranke ili ustaškog pokreta, ali i proizvodnju i puštanje u promet takvog materijala.

Onima koji to učine putem računalne mreže kazna bi se uvećala za trećinu. U IDS-u drže kako je zakonodavac u dosadašnjim izmjenama Kaznenog zakona propustio utvrditi kaznenu odgovornost za propagiranje nacizma, fašizma i ustaštva, koje se uglavnom tretira kao prekršaj, na temelju nekoliko zakona (o javnom redu i miru, o javnom okupljanju, o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili o suzbijanju diskriminacije). Uvjereni su kako je takva praksa dovela do toga da veličanje nacizma, fašizma i ustaštva nije prepoznato kao društveno neprihvatljivo i zabranjeno. Kako bi naglasili važnost predloženih izmjena, iznose i povijesni kontekst, posebno vezano uz ustaški režim i pozdrav “za dom spremni”, čijim zadržavanjem u javnom prostoru, kažu, pojedine grupacije propagiraju ustaški režim pod krinkom pijeteta prema hrvatskim braniteljima. Podršku ovom prijedlogu već su najavili iz HNS-a, no pitanje je kada će se prijedlog pojaviti na glasovanju.

O dnevnom redu saborskih sjednica odlučuje se na prijedlog predsjednika Sabora, a budući da bi Vladino Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću do kraja godine trebalo iznjedriti preporuke za zakon kojim bi se trebalo regulirati pitanje isticanja simbola totalitarnih režima, teško da će HDZ dopustiti da se o IDS-ovu prijedlogu u Saboru raspravlja prije toga.

Ključne riječi

Komentara 115

Avatar majmunranko
majmunranko
16:21 02.10.2017.

Boris Miletić je sin Alberta Miletića, koji je 1991. kao oficir JNA prijetio da će raketirati pulsku Arenu s vojnog aerodroma.

MI
Mimizo
16:19 02.10.2017.

treba vratiti ploču u hrvatski jasenovac i na njoj napisati za domovinu spremni i neka se onda ovi jugonostalgičari i četnici smire jer to nije pozdrav ndh a jedna mi stvar nije jasna kako dotični uopće mogu živjeti u državi koju mrze

DU
Deleted user
16:20 02.10.2017.

sve je to u redu ali treba se prisjetiti idejnog tvorca IDS-a pok. Paulette koji je zagovarao odvajanje Istre a jakovčić je htio balvane na cestu u isto vrijeme kad se to radilo u drugim djelovima HR zato je nagrađen zastupničkim mjestom u EU parlamentu ( sklonjen na sigurno radi traženja mita od austrijanca ) .. tako se to radi... ko umije njemu dvije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije