Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crkva proziva zbog Bleiburga. Biskup Košić: Vlast je nenarodna!

Sramotno je da se Sabor tako ponio jer je toliko godina bio pokrovitelj obilježavanja najveće tragedije u povijesti hrvatskog naroda, kaže Košić
19. travnja 2012. u 16:32 377 komentara 24 prikaza
vlado košić
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Između crkvenog i državnog vrha buknuo je pravi rat. I to na nekoliko “frontova”: biskupi su burno reagirali zbog saborskog odustajanja od pokroviteljstva na Bleiburgu pa je sisački biskup mons. Vlado Košić ovu vlast nazvao “nenarodnom”, a krčki biskup mons. Valter Župan protestirao je zato što ministar zdravlja nije ispunio obećanje i poslao biskupima na uvid nacrt Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Maknuti ideologije

– Sramotno je da se Sabor tako ponio jer je toliko godina bio pokrovitelj obilježavanja najveće tragedije u povijesti hrvatskog naroda. Ti su se događaji zbili bez obzira na interpretacije i potrebno je maknuti sve ideologije da se vrednuju kakvi su doista bili. Važno je da se to ne stavlja pod tepih i da se vlast ne distancira, što pokazuje da je ovo odnarođena vlast jer je narod pokrovitelj bleiburškog skupa – rekao je biskup Košić dodavši da mu je celjski biskup rekao kako je kod Celja otkrivena još veća jama od Hude jame.

– Slovenija je groblje Hrvata! Tu su pobijene na stotine tisuća hrvatskih ljudi – rekao je mons. Košić odgovarajući na naše pitanje kako komentira činjenicu da je Crkva ostala bez “partnera” na Bleiburškom polju jer je HBK organizator i pokrovitelj liturgijskog slavlja, a Sabor je (bio) pokrovitelj komemoracije.

No, biskupe ne boli samo držanje vlasti prema Bleiburgu. Grdno su, naime, zamjerili ministru zdravlja Rajku Ostojiću što im nije – a kažu da im je to obećao – poslao nacrt Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji.

– Znamo samo ono što nam je dostupno iz medija! Doznao sam da se prijedlog zakona nalazi na web-stranici ministarstva, a mi ga unatoč obećanjima nismo primili. U europskim državama predstavnici Katoličke crkve u kontaktima, pa i osobnima, s najvišim državnim dužnosnicima bivaju obaviješteni o takvim potezima. Tako da očekujemo da bi možda i naši odnosi mogli narasti do jedne kurtoazne razine, kada će i HBK moći dobiti one materijale koji su presudni za život Crkve i naroda, a pitanje života i obitelji to jest – bio je ljutit biskup Župan.

Kamen spoticanja

No, vijest iz Vlade o upućivanju zakona u redovitu proceduru biskupi su podržali baš kao što su i tražili s ostalim većim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj. Međutim, kamen spoticanja i dalje će, u javnoj raspravi, biti mogućnost da žene koje nisu u braku odlaze na umjetnu oplodnju te zamrzavanje embrija.

– U središtu su prava djeteta. Ono ima pravo na oca i na majku – rekao je mons. Župan.

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

  • Navrnuti Bracanin:

    Na ovom forumu su bar 3 cenzora. Ovakvu brzinu brisanja ne vidjesmo davno. Pa čak više ne piše izbrisao admin. Kompletni postovi nestaju. Brojat ću minute koliko će ovaj post opstati.

  • red_rad_disciplina:

    svećenici koji se bave svjetovnim stvarima poput vlasti nemaju vremena baviti se duhovnim stvarima. Imate li previše vremena? Onda se možete pozabaviti pedofilijom...

  • Lisnjak:

    HDZ 16,......dajem plus kad ono minus 3. Laptop star, ne radi ispravno. Oprosti !.