Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak Savjeta za Inu

Ćorić: Treba ići u otkup Ine, uskoro razgovor s MOL-om

Tomislav Ćorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.06.2020.
u 11:01

Savjet za Inu primio je prvo preliminarno izvješće. Dobit ćemo i finalno izvješće idućih mjesec dana, kazao je ministar Ćorić

Danas se održao sastanak Savjeta za Inu kojem je predsjedao premijer Andrej Plenković. Konzultantska tvrtka Lazard predstavila je svoje viđenje vezano uz moguć otkup udjela MOL-a u Ini, od strane Hrvatske. Ministar Tomislav Ćorić kazao je novinarima da ne može detaljno govoriti o sastanku i izvješću Lazarda.

"Savjet za Inu primio je prvo preliminarno izvješće. Dobit ćemo i finalno izvješće u idućih mjesec dana. Ono što slijedi jest intenzivna komunikacija s drugom stranom i u tom kontekstu očekujemo do kraja mjeseca prvi sastanak s mađarskim MOL-om. Predstavljena su sva tri segmenta, dobili smo informaciju kako konzultanti vide ovaj posao", kazao je Ćorić. 

"Ovo je samo jedan od koraka na tom putu", kazao je Ćorić na pitanje ide li se i dalje u otkup udjela MOL-a u Ini. "Treba ići u otkup jer je to naše strateško opredjeljenje", kazao je Ćorić.

"Što se tiče toga hoće li biti povećanja javnog duga, to će ovisiti i o sljedećoj fazi, a i o tome hoćemo li u to ići kao Republika Hrvatska ili ćemo ići sa strateškim partnerom ili partnerima", kazao je Ćorić.

Rekao je da o detaljima ne može više govoriti. "Za otkup dionica kupac i prodavatelj trebaju se dogovoriti", dodao je.

Savjet za Inu Vladino je savjetodavno tijelo, osnovano u siječnju 2017. godine, sa zadaćom davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka vezanih uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini.

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar Ine u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4,483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionice). 

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U travnju 2018. godine Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ), za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine.

Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je 1. kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard. 

Ina je 20. studenoga prošle godine zaprimila zahtjev Vlade za pokretanjem procesa dubinskog snimanja kompanije, koji je provodio Lazard, a u tom procesu je trebala biti poznata i vrijednost kompanije.

Ključne riječi

Komentara 40

HR
Hrabraja
11:29 10.06.2020.

Kada svijet prelazi na struju, mi prodajemo HEP i kupujemo INU

SA
Saskakempa
11:35 10.06.2020.

2080ta, odrzan drugi sastanak o otkupu INE, jos se ne zna cijena dionice. Hahaha, al dobro mora se priznati da pr agencija pokusava maksimalno ublaziti poraz.

DU
Deleted user
11:26 10.06.2020.

Mol će lijepo zaraditi a netko uzeti finu proviziju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije