Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)dovršen posao

Coning obnovio zgradu MVP-a, a kiša curi u urede, strop otpada...

oštećenja na zgradi mvp (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
08.04.2011.
u 11:30

Radnici Coninga poslali su apel da im Ministarstvo vanjskih poslova nije uplatilo sav novac, a iz MVP-a tvrde da je novac koji nije isplaćen, prema ugovoru, zadržan do završnog obračuna

Premijerki Kosor, predsjedniku Josipoviću te državnom odvjetniku Bajiću nedavno je stiglo pismo 145 radnika tvrtke Coning s dramatičnim apelom da ne dobivaju plaću jer Ministarstvo vanjskih poslova nije Coningu u potpunosti isplatilo za obnovu zgrade u Zagrebu. Od radova u vrijednosti od oko 85 milijuna kuna, koliko kaže MVP, ili 92 milijuna, koliko kaže Coning, potražuju oko 17,5 milijuna kuna. Iz Coninga tvrde da je spor nastao zbog oporbenog djelovanja bivšeg direktora Radimira Čačića i pritiska iz vlasti. Iz MVP-a to pismo nazivaju ucjenom i pokušajem zataškavanja loše izvedenih radova te s gnušanjem komentiraju zloporabu radnika.

– Na obnovljenoj zgradi odmah su se podigle ploče na krovu pa kiša curi u urede, dijelovi stropova otpadaju, klima-uređaji vlaže zidove i parkete, stolarija i zidovi pucaju, a pokušaji da se dogovore s Coningom nisu naišli na razumijevanje – kaže naš sugovornik. Štoviše, zbog probijanja rokova i štete oni od Coninga potražuju više od 11,5 milijuna kuna.

Nije riječ o političkoj igri

Ugovor s tvrtkom Coning potpisan je nakon javnog natječaja 2005., kad je već na vlasti bio HDZ, pa kažu da nema govora o političkoj pozadini. Pored osnovnog sklopljena su i dva dodatna ugovora. Prvi zbog povećanja opsega radova, drugi zbog produženja rokova, koji su ipak probijeni za godinu dana, tako da je zgrada, umjesto 2007., predana tek 2009. Iz MVP-a kažu da je isplaćeno 90 posto novca, a spornih deset posto, prema ugovoru, zadržano je do završnog obračuna.

Polovinom 2008. nakon tehničkog pregleda dobivena je uporabna dozvola. No čim su uključeni klima-uređaji, kondenzat je namočio zidove i parkete pa je 60-ak prostorija trebalo potpuno sanirati. Tad je MVP zatražio angažiranje sudskog vještaka koji je zaključio da cijevni razvodi nisu odrađeni s projektom jer – nedostaje izolacija.

– Sve je vrijeme DORH uključen jer su oni, po sili zakona, naši zastupnici – kaže naš sugovornik. Coning se, kažu, očitovao tako da je dio popravio, dio nije smatrao problemom jer je “riječ o staroj zgradi”, a za dio je pristao da se umanji konačni iznos.

MVP je preuzeo objekt tek nakon treće primopredaje 2009. Iako je Coning bio nazočan, odbili su potpisati jer su željeli da se promijeni datum u zapisniku. No MVP nije mogao više čekati s useljenjem jer su na nekoliko lokacija plaćali najam te bili pod pritiskom da se isele. Početkom ožujka službeno su se uselili u zgradu i izvijestili Coning da su je počeli koristiti unatoč tomu što nedostaci nisu otklonjeni.

Coning izgubio spor

– MVP je izašao u susret Coningu, do listopada lani trebalo je otkloniti nedostatke. Nisu željeli zajednički raditi konačni obračun pa je on odrađen jednostrano. Usto, Coning nije predao bankarska jamstva za solidnost tako da ministarstvo nema novca platiti drugog izvođača da sanira štetu – kažu u MVP-u. No, MVP je uspio dobiti novac iz jamstva za dobro izvršenje posla, ali je on deponiran u Ministarstvu financija te se ne može koristiti za plaćanje popravaka. Coning je MVP tužio Visokom trgovačkom sudu zbog naplate tih jamstava te izgubio spor.

Predsjednik skupština dioničkih društava Grupe Coning Varaždin Dragutin Lovrenčić tvrdi da je riječ o političkim igrama. Pismo je uputio i premijerki.

– Godinu dana pregovarali smo da sve riješimo na miran način, ali 1. srpnja 2010. sve smo predali DORH-u. Po našim saznanjima Sanader je zabranio da nam se isplati novac. Sve se svelo na to kako ekonomski onemogućiti Čačića i zbog toga ispašta tristotinjak malih dioničara. Čačić nije direktor tvrtke od 8. siječnja 1999., iz vlasništva je izišao 21. siječnja 2000., a njegov udio nikada nije bio veći od 25 posto, tako da priča da se Čačiću nanosi šteta ne stoji. Svaki naš sudski postupak trajao je barem 15 godina i zato se bojimo da ova priča s ministarstvom, ode li na sud, neće biti riješena. Ako ima zamjeraka, one se unose pri pregledu. Sve što je potpisano od nadzora treba biti plaćeno. I to očekujemo – zaključio je Lovrenčić.

Komentara 39

BK
bez.komentara
11:47 08.04.2011.

Ma svi tako rade kad dobiju posao od države,papreno naplate,a kvaliteta kao remen iz Kineske trgovine!

OB
-obrisani-
10:29 09.04.2011.

Inače se onom.............Jadnikoviću..........sve može vjerovati na riječ....čovjek je . poznat kao ...vjerodostojan.....i...iskren...........he he he hehe..kad naraste bit će Hebrang

KR
krka
20:12 08.04.2011.

Kradimir, kao tipična komunistička lopina, ponovo za nemar i neznanje krivi druge.Njegovim radnicima, umjesto da cendraju i očekuju da drugi riješe plače za njih poručujem da najprije riješe lopinu vlasnika, ne da sto godina puše kradimirove bljuvotine da je čitav svijet lopovski, naravno osim njega i njegove bre marije.Mrcina bi bio premijer, ali pazite u Hrvatskoj je sve moguće, pak i takvo sr...e, Zoki bi mu bio dužnik, ak dobiju izbore, naravno. Od zla koje je sada na vlasti, još veće zlo će biti ak komunjare sa kradimirom uđu u Banske dvore, ljudi moji dragi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije