Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro izvoz

Čobanković: Hrvatska svinjetina do kraja godine na tržištu EU

čobanković
Marko Jurinec/PIXSELL
01.10.2010.
u 14:37

Nećemo odmah preplaviti Uniju svojom svinjetinom, ali moći ćemo regulirati domaće tržište, njegove viškove i cijenu - izjavio je danas ministar poljoprivrede.

- Očekujem da do kraja godine tržište Europske unije postane dostupno za hrvatske svinje i svinjsko meso. Nećemo odmah preplaviti Uniju svojom svinjetinom, ali moći ćemo regulirati domaće tržište, njegove viškove i cijenu - izjavio je danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković otvarajući novu farmu za tov svinja tvrtke Agro-promes u Kelemenu pored Varaždina.

Temelj je, kaže, postavljen, 2006. godine, kad je u Hrvatskoj prestalo cijepljenje svinja protiv klasične svinjske kuge, što je tražila Europa.

- Bila je kod nas zadnja revizorska komisija za sigurnost hrane, kad se zatvaralo poglavlje 12. O izvozu sam razgovarao s europskim povjerenikom. U rujnu su obavljeni nadzor i kontrola i vratili su se u Bruxelles - kaže Čobanković. Smatra da su hrvatski svinjogojci spremni za vrhunske rezultate i Europu, što se vidi u mesnim jedinicama, tj. mesnatosti svinja, koja je, smatra, najveća u jugoistočnoj Europi. Kroz interventni program država je, kaže, sufinancirala otvaranje ovakvih farmi i digla kvalitetu.

- To će povećati konkurentnost kad uđemo u Uniju. Moći ćemo odteretiti viškove koji nastaju i stabilizirati cijene, na koje viškovi negativno utječu. A do tad smo spremni za interventne mjere - kaže Čobanković i dodaje da je završilo razdoblje klasičnog svinjogojstva, gdje je svaka kuća imala svinje.

 

Komentara 12

VI
vitaszorcms
16:11 01.10.2010.

Kvalitetna hrvatska svinjetina van u EU ,a zadnje smeće za otpis iz EU u RH.

OB
-obrisani-
15:54 01.10.2010.

Ima ima svinja, svako toliko uhvate koju HDZovsku i pospremu je u Remetinac.

ŽI
žico
14:53 01.10.2010.

OVA IZJAVA JE HIT GODINE ! Ministre ako niste znali da ste u salvoniji uništili fond stočarstva ja Vas podsjećam da u seoskim domačinstvima nema svinja jer ste Vi i Pankretić uništili cijelu poljoprivredu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije