Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska sigurnost

Četiri centra za sprečavanje radikalizacije i nasilja mladih

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.01.2017.
u 21:57

Oko 10.000 osoba iz 57 zemalja OESS-a pristupilo je teroristima ISIL-a i uništava sve pred sobom št

Jedna su od prijetnji europskoj sigurnosti mladi koji postaju nasilni i radikalizirani. Stoga će prevencija radikalizacije mladih biti jedno od glavnih polja djelatnosti Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u ovoj godini austrijskog predsjedanja tom institucijom, kazao je jučer austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz (30).

Džihadisti povratnici

Ima oko 10.000 osoba iz 57 zemalja OESS-a koje su pristupile ISIL-u i kao teroristički ratnici ubijanjem, silovanjima i nasiljem nastoje uništiti vjerske manjine i sve što ne drže dijelom svoje „religije“ u Siriji, Iraku, Libiji i drugdje. Ti teroristi zatim se vraćaju u države iz kojih su otišli ratovati pa postaju opasnost za sigurnost, ali se postavlja i pitanje zašto odlaze, zašto i kako na njih utječe teroristička propaganda.

Kurz zbog toga kaže kako treba to istražiti i sučeliti se sa stvarima zbog kojih dolazi do radikalizacije mladih.

– Čuti što kažu mladi jedan je od osnovnih elemenata u prevenciji radikalizacije – kazao je Kurz i najavio organiziranje četiriju regionalnih radionica, i to u zapadnoj Europi, crnomorskoj regiji, središnjoj Aziji i zapadnom Balkanu, na temu radikalizacije mladih. Sudjelovanje mladih na tim savjetovanjima trebalo bi pridonijeti pronalasku novih pristupa tom problemu.

– Ideje koje će se čuti bit će čvrsta baza za daljnji rad unutar OESS-a – kaže Kurz i najavljuje da će se tijekom austrijskog predsjedanja OESS-om pokrenuti projekt koji će mladima omogućiti suočavanje s radikalizacijom u njihovim društvima.

Kurz pripada generaciji koja nije živjela tijekom hladnog rata kada su pitanja europske sigurnosti bila drugačija i kada je nastala ova organizacija, najprije kao Konferencija o europskoj sigurnosti i suradnji (KESS) održana u Helsinkiju 1973. upravo za suočavanje s opasnošću od ratova među blokovima. Za Europu i raspad blokova važan je bio i Helsinški sporazum iz 1975. sklopljen među 35 zemalja.

Tim sporazum jamčila se nepovredivost granica, na čemu je tada inzistirao Sovjetski Savez, uključujući i granicu između Istočne i Zapadne Njemačke. Moskva je držala kako je time zajamčena sovjetska dominacija nad socijalističkim državama u istočnoj Europi. No SSSR je prihvatio i poštovanje ljudskih prava, a upravo se na tom pitanju raspao sovjetski imperij. Pao je Berlinski zid pa je, prema tome, pala i granica koja je dijelila Njemačku.

Inovativni odgovori

Kurz kaže kako je imao privilegij živjeti u toj novoj Europi, koja je bila sve otvorenija, uživala slobode i mir, kao i pravnoj državi u demokratskom sustavu. A sve to, kako je rekao, zahvaljujući upravo OESS-u. Današnji izazovi koji stoje pred OESS-om su kompleksniji i isprepleteniji pa i “naši odgovori moraju biti isto tako kompletni”, drži Kurz.

Odgovori moraju biti globalni, odnosno ne samo unutardržavni, a i metodologija treba biti drugačija i uključiti sve društvene elemente. Jedino tako će se pronaći inovativni odgovori na probleme današnjice.

OESS ima instrumente, drži Kurz, za davanje značajnog doprinosa sigurnosti i stabilnosti cijelog prostora. Potrebno je mladima dati više mogućnosti, veće pravo na riječ unutar OESS-a. 

>> Unatoč smjeni u Washingtonu, NATO ostaje na Balkanu

Komentara 7

Avatar lvan12
lvan12
23:17 13.01.2017.

Nije li jednostavnije zakonom zabraniti ekstremistička učenje islama - selafizam i vahabizam na isti način kao npr. fašizam i nacizam... A ne dodavati još birokracije koja neće nikome služiti, osim političarima koji će si njome pravdati i skidati odgovornost da nisu nista napravili po pitanju radikalizacije?

RO
robertbruckner
23:53 13.01.2017.

daj ne prdi gluposti, zasto im nisu zabranjenje stranice na internetu???????

RO
robertbruckner
23:51 13.01.2017.

treba odmah naredit raketiranje terorista rezima i drzava koje su glasvni financijeri SUNITSKOG IS, gdje je sad tu amerika, zasto sunit obama slusa saudi arabiju, kuvajt, katar???? Sad je gotovo Tramp dolazi juhuuuuuuuuuuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije